Web
Analytics
Skip to main content

Om UKM Regionfestival i Ale

Linn Costa är en av de unga arrangörerna bakom UKM Regionfestival. Här är hennes ord om helgen. Texten är tidigare publicerad i Alekuriren.

UKM-arrangörDen 20–21 maj fylldes Ale Kulturrum av 90 st ungdomar och ledare från hela Västra Götaland. De samlades för att genomföra 2017 års regionfestival av Ung Kultur Möts. UKM, som det kallas, är mötesplatser i form av festivaler där unga människor får uttrycka sig kreativt och konstnärligt för en publik. Unga arrangörer skapar dessa arenor tillsammans med vuxna samordnare. Deltagare från de lokala festivalerna har alltså blivit vidareskickade av en urvalsgrupp till regionfestivalen som hölls under helgen.

Gjorde succé
Såväl deltagare som arrangörer var mycket nöjda med helgens festival.
- Riktigt bra! Vi har en skön stämning och lokalen är verkligen gjord för ett sådant här arrangemang, säger Mahan Zirdehi, som under helgen var både deltagare och arrangör. Vi fick dessutom bra väder så jag har inget att klaga på, avslutar han.

Bra lokal gav lyckad festival
Ale kulturrum var den ultimata UKM-lokalen. Allting fanns i en och samma byggnad vilket uppskattades mycket, och närheten till Ale Torg var ett plus i kanten.
De många klassrummen inne på Da Vinciskolan fick agera sovsalar för de tillresande och på den gräsade innergården kunde deltagarna göra olika aktiviteter i det så kallade ”chillzone”. Även fritidsgården Ungkan hade öppet och erbjöd biljard, pärlplattor, härligt häng och mycket annat.
- Ungdomsgruppen som styrde upp UKM här i Ale har gjort ett fantastiskt fint arbete, säger Tommy Westers, ungdomscoach på Ungkan.

Även scenen imponerade på många. Kevin Jansson från Bengtsfors, som utgjorde en del av bandet KKB&TSH, var mycket nöjd.
- Scenen var perfekt! Dessutom var ljud- och ljusteknikerna fantastiska. De visste precis hur de skulle placera ljudet och de lyssnade på våra önskemål, berättar han.

UKM-konceptet gillas
- Jag älskar att det inte är en tävling även om det säkert finns en vilja hos deltagarna att gå vidare till nästa steg, säger Tommy med ett leende. Men det är ju inte för att vinna, utanför att själva eventet är så roligt och givande och att de inte vill att det ska ta slut.

Allt som allt blev helgen mycket lyckad. Med vädret på vår sida och härliga deltagare, arrangörer och ledare blev det en solklar fullpoängare.

/Linn Costa


Texten är tidigare publicerad i Alekuriren. Foto: Linn Costa.

Taggar: UKM