Web
Analytics
Skip to main content

G som i gemenskap på Riksfestivalen i Alingsås

Mitt på dagen under söndagen så drog det igång. I lokaler i skolan Gustav Adolfsskolan i Alingsås så började de tidiga förberedelserna inför UKM Riksfestival år 2016. Alla som anlände togs emot i receptionen, och fick varsitt armband, och en T-shirt. När de flesta anlänt till skolan så började man förberedelserna för det tåg som deltagarna skulle gå i senare under dagen.

Temat på årets festival var pride, och de olika grupperna från runtom landet hade tagit med sig UKM flaggor, och pride-fanor. När deltagarna och arrangörerna ställt klart allt inför tåget så marscherade man emot centrum, där festivalen skulle invigas. Tåget gick genom centrala Alingsås, och efter att man gått ett varv genom staden så anlände man till Åmanska parken, en öppen park med en stor scen som stod klar inför kvällens uppträdanden. När alla anlänt till stora scenen så var det dags att inviga festivalen. Detta skedde genom att Alingsåsaren och den före detta UKM deltagaren Jakob Karlberg uppträdde. Detta var mycket uppskattat, och en bra start på festivalen.

Nu kände man verkligen att UKM Riks 2016 var igång!

Nästa morgon så var det dags att börja med dagens program. Under tidig förmiddag och under eftermiddagen så anordnades ett antal workshops runt om i staden. Man kunde bland annat måla graffiti, dansa och lyssna på en föreläsning av Jakob Karlberg. Samtidigt som många ägnade sig åt att delta i olika workshops så rådde en febril aktivitet inne på Alingsås Kulturhus, där kvällens vernissage senare skulle äga rum. Man satte upp tavlor, fixade iordning lokalerna och ställde fram salta pinnar och cider. De artister som senare på kvällen skulle uppträda började soundchecka på scenen, för att få så bra ljud och ljus som möjligt under uppträdandena.

Klockan 16:00 så var det dags för vernissage. Genom kulturhusets dörrar så strömmade människor in för att ta del av konsten. Vernissagen blev mycket populär, och snart så var det dags för scenakterna att dra igång. Klockan 19:00 så började scenakterna. Konferenciererna var Linn Krog och Mahan Zirdehi, som även var konferencierer på UKM Regionsfestival i Västra Götaland. Under kvällen så uppträdde ett flertal artister, och det var allt från poesi till hip-hop och klassiskt pianospel. En lyckad kväll helt enkelt, med många olika musikaliska inslag!

Dagen därpå så var det dags att köra igen. Liksom dagen innan hölls ett flertal workshops, där både deltagare och allmänheten kunde delta, och under kvällen så uppträde de deltagare som inte uppträtt dagen innan. Onsdag, den sista dagen på festivalen så var det dags att plocka ihop allt, konstverk skulle plockas ner, och man skulle säga adjö till de nya kamrater som man bekantat sig med under festivalen.

Festivalen har för mig, ur personligt perspektiv, varit mycket givande, både för att jag fått större erfarenhet vad gäller att arrangera stora evenemang, men också genom att träffa nya människor och upptäcka ny kreativ kultur.

/ Alexander Wikhall

Foto: Erik Hjortstam 

 

Taggar: UKM