Web
Analytics
Skip to main content

Filmplats webbserie visas på filmfestival för mänskliga rättigheter

Idag den 15 februari visas Filmplats webserie "The Role Models" på Europas största filmfestival för mänskliga rättigheter: 2021 International Festival of Cinema and Human Rights of Valencia. Hade det inte varit för pandemin skulle några av filmskaparna fått komma ner till Spanien och delta som gäster på festivalen, men som det är nu blir hela festivalen digital. 

Webbserien har gjorts av unga mellan 13 och 25 från sju olika orter i Västra Götaland i ett samarbete där varje ort producerat varsitt avsnitt. Serien handlar om två lärarvikarier som kämpar med att leva upp till rollen som förebilder på en högstadieskola, och avsnitten har unika teman kopplade till de mänskliga rättigheterna.

Det är projektet Filmplats som står bakom produktionen, och deltagarna har själva skrivit manus och filmat serien. Många av dem skådespelar också, även om huvudrollerna spelas av de erfarna skådespelarna Sarah Victoria Engman, Marcus Standoft och Tiff Rauf. Filmplats samordnare Erik Lundin berättar:
"Grupperna har haft erfarna handledare med sig under hela processen men regi, foto och alla andra funktioner har de fått göra själva. De har fått öva i workshops innan, och många av deltagarna har varit med i projektet i flera år. Den här serien blev lite som ett gesällprov för dem. Festivalen i Spanien har visat stort intresse för projektet redan innan serien var färdigklippt eftersom ung film på det här temat är deras nisch. Nu är vi så klart glada att de valt att plocka in den i sitt program."

Filmplats startade som ett Arvsfondenprjoekt 2018, och drivs av oss på KulturUngdom. När Arvsfondens finansiering nu löpt ut har Västra Götalanderegionen beviljat KulturUngdom medel för att kunna fortsätta driva projektet. Under de tre första åren har uppemot 300 unga deltagit i workshops kring filmskapande och demokratifrågor på följande orter: Göteborg/Angered, Alingsås, Borås, Åmål, Stenungsund, Skövde, Lidköping och Skara.

Vill du se alla avsnitt?
Alla avsnitt kommer att publiceras på www.filmplats.se och deras YouTube-kanal senare i år.


Human Fest är en av Europas främsta filmfestivaler med fokus på mänskliga rättigheter. Huvudfestivalen äger rum i februari i Valencia men aktiviteter utvecklas under hela året, både fysiskt och online. Festivalen utvecklar olika program, inte bara i Valencia utan runt om i världen, till exempel Women of the world som stöder kvinnliga filmskapare med sina första verk har genomförts i Frankrike, Kenya, Frankrike och Spanien, det stöder kvinnliga filmskapare med sina första verk.

Taggar: Filmplats