Web
Analytics
Skip to main content

Rapport

Namn på projektet: Flockdjur
Kontaktperson: Gustaf Elias
Kommun: Skövde
Projekt ID: 460
Startdatum: 2021-03-27
Plats: Café Doppingen, Naturum Hornborgasjön
Länka till ditt projekt.: gustafelias.com/tranor


Bilder


Projektbeskrivning

En fotoutställning hängd 20.03.2021-30.04.2021, på Café Doppingen, Naturum, Hornborgasjön.


FLOCKDJUR

Vårtecken. När solskenet allt tidigare väcker dagen om morgonen och stannar allt längre över horisonten om eftermiddagen. När snötäcke blivit till snöfläck och det bruna gräset snart accentueras av gröna sköra strån, men vinden ännu kyler. Då flockas två djur runt Hornborgasjön vid platåbergens fot i Västergötland – Grus grus och Homo Sapiens Sapiens. I flock kommer de första åter från söder för att dansa och skräna. I flock kommer de andra från alla väderstreck för att kika och fotografera. Vårtecken.

Varje vår samlas tiotusentals tranor vid Hornborgasjön, en av Europas viktigaste fågelsjöar, för att dansa (eller för det otränade ögat egentligen mest stå i grupp, picka efter säd och skräna högljutt...) innan de söker sig till sina häckningsplatser. Samma tid på året lockas över 100 000 besökare till samma plats för att se på. Vissa, rentav långväga, för att fånga en klassiker på bild.

Trandansen vid Hornborgasjön har sedan unga år varit ett givet inslag om vårarna för en som är född och uppväxt i Skövde. Men som professionell fotograf, normalt verksam i andra genrer, har de de senaste årens tranbilder kommit att handla om andra perspektiv, uttryck och bildvisioner. Ett försök till något som bryter mot både turistbilden och den traditionella professionella fågelbilden.

Denna bildserie använder inga långa och dyra teleobjektiv, utan riktar en annan typ av lins mot vackra scener sedda från platser den vanlige turisten lätt kommer åt. Bilder skapade med samma förutsättningar som amatören, men med en professionell konstfotografs blick. Detta är en del i en bildstudie av vårtecken och flockdjur – tranor och människor.


GUSTAF ELIAS (f. 1994)

Professionell fotograf, konstvetare, konstnär, designer och arkitektstudent. Började sin professionella fotokarriär som nattklubbsfotograf. Svag för poetiska anslag och har en stor passion för musikfotografiet liksom sceniska uttryck. Har jobbat med band som svenska Mando Diao. Sökandet efter det ikoniska och träffande känsloförmedling är två viktiga drivkrafter i mitt bildskapande.