KULTURUNGDOMS FILMVECKA
TORSDAG
KulturUngdoms filmvecka
16 filmer , 218 minuter, 5 dagar, 1 filmvecka
Vi har nöjet att presentera en vecka fullmatad med film i olika former. KulturUngdoms filmdag är ett årligt event där vi visar en kavalkad av kortfilmer skapade av våra medlemmar. I år flyttar vi in på nätet och breder ut oss över en vecka istället för endast en dag och bjuder på en fullspäckad digital festival. De flesta av filmerna som visas har fått stöd av K-pengar under de senaste två åren.
Filmerna premiärvisas på KulturUngdoms Facebooksida samt här på sidan utspritt mellan den 22-26 mars klockan 20.00 och fram tills ett dygn efter sändning.
Nedan kan du läsa intervjuer med filmskaparna från dagens visning där de berättar om sina filmverk. Efter sista visningen presenteras vinnaren av KulturUngdoms filmpris.
Läs mer om filmerna dag 4:
COOLA PAPPOR
Producenter: Marim Shamasha & Daniel Sandberg
Manus: Josef Säterhagen
Regi: Mikael J. Boson
Längd: 18.50
Genre: Spelfilm
COOLA PAPPOR
Två pappor tar hand om barnen när mammorna har en utekväll. Hur balanserar du en chill kväll med en gammal vän med ansvaret att vara förälder?
Marim Shamasha
Hej Marim. Berätta om din roll i filmprojektet Coola pappor som visas idag på KulturUngdoms filmvecka. Vad var det som gjorde att du ville vara med i med projektet?
Hej! Jag har varit med och både producerat och klippt Coola pappor. Det som drog mig till filmen var dels för att den utforskar jämställdheten i ett föräldraskap, som jag tycker är ett intressant ämne, men också för att det var människor inblandade som jag gärna ville jobba med. En kombination som var svår att motstå helt enkelt!
Vad var det svåraste med att producera Coola pappor.
Det måste ha varit det faktum att majoriteten av filmen utspelar sig utomhus i en avlägsen stuga i kombination med att vi har med barn i stora delar av filmen, så det har varit mycket att lösa rent logistiskt. Och väl på plats gick mycket tid åt att mota både regn och knott samtidigt som vi försökte hålla barnen på gott humör.
Som producent är du ansvarig för att få ihop ekonomin. Hur tycker du det funkade att söka K-pengar?
Det har funkat väldigt bra! Det har varit både enkelt och smidigt att söka K-Pengar och stödet har kommit till bra hjälp för att få ihop filmen!
Berätta lite kort om filmen.
Filmen handlar om Niklas försök att balansera ansvaret för barnen med längtan efter en stunds egen frihet. Under en parmiddag missar han det roliga på grund av ett blöjbyte, precis innan mammorna åker iväg för en utekväll och papporna blir kvar med barnen. Coola pappor är en film som visar hur männen vill vara bra och jämställda pappor, samtidigt som ansvaret inskränker på den frihet de alltid tagit för givet.
Finns det någon rolig anekdot från inspelningen som du vill dela med dig av.
Ett roligt, och minst sagt oväntat, minne som dyker upp i huvudet är hur en fyrhjuling helt plötsligt började rulla in i bild. Vi var mitt uppe i en krävande tagning där allting äntligen började sitta, och alla var fast beslutna att ro tagningen i hamn när fotografen började vifta om att något inte stod helt rätt till. Då visade det sig att det var Håkan, mannen vi hyrde stugan av, som så snällt hade kommit med ved lastat på sin fyrhjuling för att värma upp stugan. Otroligt gulligt av honom såklart, men lite illa tajmat.
Hur har filmen bemöts av publiken? Har den kommit med på några festivaler?
Filmen har visats på ett par nationella festivaler och har tagits emot väl, där den startat igång ett samtal om föräldraskapet och alla förväntningar som kommer med det. Speciellt av dem som befinner sig i samma situation som huvudkaraktären Niklas. Det vill säga pappor som är 30+ som slits mellan att ha sina egna pappor som förebilder, som inte nödvändigtvis var särskilt närvarande, och hur dagens moderna pappor ställer sig till det som känns så självklart idag. Nämligen att föräldraskapet ska vara jämställt fördelat mellan de båda föräldrarna.
Hur har coronasituationen i världen påverkat projektet?
Precis som för många andra, så har visningarna istället blivit digitala och vi har inte haft möjligheten att åka till festivalerna där filmen visats. Vi har heller inte kunnat anordna en visning av filmen för att samla team, medverkande och alla andra som på något vis varit inblandade i projektet såsom vi först planerat.
Vad händer nu då? Vad är nästa filmprojekt för dig?
Just nu är det mycket utveckling som gäller, både dokumentärt och spelfilm i kort och långt format. Mer än så kan jag inte säga!
Ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker att alla borde se.
Det skiftar ganska mycket när det kommer till vilka filmer som inspirerar mig, men just nu måste det nog ändå vara filmer som jag nyligen sett och som hållit sig kvar i mina tankar. Nämligen Pleasure, Spring Uje Spring och Orca. Alla tre är filmer som jag starkt skulle rekommendera folk att se!
SCENER UR ETT INVANDRARASKAP
Filmen är gjord av: Jovid Eisai & Roozbeh Behtaji
Längd: 9.45 min
Genre: Spelfilm
SCENER UR ETT INVANDRARASKAP
”Vad ska du göra på midsommar, Simon?” Jovid jagar en vit svensk kille genom ett skogslandskap och vill ha svar. Men är det en bra ide att göra en film där en ensamkommande skjuter en svensk för att han inte vill avslöja sina svampställen? Om alla som har ett hemligt svampställe och planer för midsommar, och om alla som inte har det.
Jovid Eisai
Hej Jovid. Du är regissör och skådespelare i filmen "Scener ur ett invandrarskap".Vad har varit det svåraste med att göra det här projektet?
Det svåraste var att springa med geväret i skogen och folk tittade på ett annat sätt.
Vad är du mest nöjd med i filmprojektet?
Jag är mest nöjd med att jag har gjort en bra film och att filmen har en bra handling.
Hur har filmen bemöts av publiken?
Många tyckte om filmen och filmen har varit med 15 olika filmfestivaler i världen. Filmen har vunnit 5 olika kortfilmsfestivaler.
Hur har coronasituationen i världen påverkat projektet?
Corona påverkade filminspelningen mycket, det var svårt att få statister för de var rädda för att bli smittade. Det är fortfarande svårt att hitta folk som vill vara med i filmprojekt.
Vad händer nu då? Vad är nästa filmprojekt för dig?
Nu håller jag med en annan film som handlar om rasism. Filmen är på gång nu.
Du fick ju förra årets KulturUngdoms Filmpris på 10 000 kr. Har detta hjälpt dig något i ditt filmskapande under året?
Ja det hjälpte mig mycket, när man vinner priser så får man mer intresse att göra mer filmer. Såklart att man vill också göra en bra film med prispengar.
Ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker att alla borde se.
Jag tycker om Jalla Jalla, en man som heter Ove och Ondskan. Ni borde se dem.
THE PSYCHIATRIST
Manus, Regi, Producent: Armin Amin
Längd: 06.11
Genre: Spelfilm
THE PSYCHIATRIST
En psykiater, kontroversiell i sina metoder, lyder uppmaningen att hjälpa en tidigare patient.
Armin Amin
Hej Armin. Berätta om din film The Psychiatrist som visas idag på KulturUngdoms filmvecka.
The Psychiatrist handlar om en mentalt, ostabil psykiater som använder sig av kontroversiella metoder för att lösa sina patienters problem.
Du är regissör, manusförfattare & producent för filmen. Är det en svår balans mellan de olika rollerna? Vilken av rollerna bestämmer i slutändan?
Det svåra är väl att inte kunna delegera lika mycket, samt att det tar längre tid när man är nybörjare. Det positiva har varit lärdomen.
Hur fick du idén till filmen?
Ämnet mental ohälsa har jag länge tyckt är intressant och värt att utforska.
Vad var det svåraste med att regissera filmen?
Det svåraste måste ha varit att tima ihop allas tider och även klippa bort en del som vi lagt tid på att spela in som faktiskt blev bra.
Vad är du mest nöjd med i filmprojektet?
Det som jag är mest nöjd över är att jag är mycket mer nöjd med The Psychiatrist än föregående filmprojekt.
Finns det någon rolig anekdot från inspelningen som du vill dela med dig av.
Jag minns en natt efter en lång inspelning då en skådespelare, efter en ganska brutal scen, åkte hem med spårvagnen utan att allt fakeblod från ansiktet hade tagits bort. Det gav en del blickar fick jag höra efteråt.
Hur har filmen bemöts av publiken? Har den kommit med på några festivaler?
Hittills har den varit med på två festivaler som skett online, Venice Shorts (finalist) och Lift Off Film Sessions for First-time Filmmakers. Annars har jag mest visat vänner och familj.
Vad händer nu då? Vad är nästa filmprojekt för dig?
Jag håller på att utveckla The Pscyhiatrist då jag vill bygga vidare på storyn. Förutom det jobbar jag på några andra idéer.
Projektet fick K-pengar. Hur var det att söka stödet?
Det är självklart väldigt tacksamt att möjligheten finns att kunna söka K-pengar. Jag minns inget som var komplicerat med att söka stödet.