Skip to main content
02 juli 2024

Sandra Ohannesian bryter tystnaden kring autism

Sandra Ohannesian, 25 år, från Borås, har nyligen avslutat sin utställning "OBS!! Autism - Eftertankens tysta dialog" på Kulturhuset i Borås. 

Kultur Ungdom hjälpte till att få utställningen på fötter. I den här artikeln berättar Sandra om sin konst, utmaningarna med att vara ung konstnär med NPF, hur det var att göra en utställning och vad hon har på gång framöver. Hon delar också med sig av tips till dig som kanske funderar på att visa upp din egen konst. Häng med!


Berätta om din konst, Sandra! Vad har den för roll i ditt liv och vad undersöker du i ditt skapande?
Jag sysslar med måleripoesi, ett uttryck som kombinerar penseln med ord. Verken skildrar de sårbaraste stunderna ur en fullkomligt ordinär dag. Som när kollegan sätter sig på en annan plats än den vanliga, eller när kompisen inte säger prosit. De stunder som lämnar mig konfunderad, besviken och inte minst arg. Då söker jag mig till penna och papper, och skapar. Verken är min personliga dagbok, gestaltad i bildform.

Hur kom utställningen till?
Stadsbiblioteket i Borås har en speciell plats i mitt hjärta. Det är ett hem för dem som är lika förälskade i kultur som jag själv, men även för dem som saknar lyxen av en trygg omgivning, en lugn stund eller ett varmt hem. Ur det alstrades en längtan av att vara en pytteliten del av deras dag. Att debutera med min konst i deras home-away-from-home är en ära jag inte tar för givet.

Arrangemanget samlade flera konstformer och bjöd in till samtal. Berätta gärna mer om vad du tyckte att det tillförde till själva utställningen.
Att få arbeta gränsöverskridande med olika konstuttryck, som scen-, poesi- och målerikonst skapar ett tryggt utrymme för de själar som inte är så värst intresserade av kultur. Istället för att djupdyka i ett enda konstuttryck ger man ett renodlat, och ofta simplifierat, konstkoncept. Man får lite av varje, som tilltalar dem flesta. Art for dummies? Kanske.

På plats fanns fidget-leksaker och öronproppar. Berätta gärna mer om varför det kan vara bra att ha tillgång till!
Genom att ge sig själv möjligheten att röra på kroppen, pilla på en fidget eller minska ljudintryck respekterar man också sin egen autonomi. Många med NPF fokuserar dessutom bättre med en fidget i handen, och kan därför ge andra den uppmärksamhet de förtjänar. Genom att förklara att du med en fidget kan ta in information som bäst, ökar vi förståelsen hos neurotypiker och i bästa fall minskar skammen många neurodivergenter bär idag.

Vad händer härnäst för dig och med ditt skapande?
Jag beger mig till nästa stadsbibliotek - Göteborg! Där ska jag delta i sommarens konstarrangemang "Art Connects", en kollaborativ utställning med andra unga konstnärer i Västra Götaland. Därefter hoppas jag utveckla min poesisamling och krysta fram en riktigt snygg portfolio.

Om du skulle ge råd till någon annan som vill visa upp sitt skapande - vad skulle det vara?
Samarbeta med dina lokala kulturföreningar! Det erbjuds många verktyg och medel i sin kommunala verksamhet - oftast helt gratis!


Kultur Ungdom backar din konst!
Vi på Kultur Ungdom stöttade Sandra med coaching, finansiering och marknadsföring. Vi tror på kraften i ungas kreativitet och vill ge dig möjligheten att förverkliga dina konstnärliga drömmar.

Vill du också ställa ut din konst? Följ i Sandras fotspår och var med i Art Connects på Göteborgs stadsbibliotek i sommar.