Skip to main content
30 jan 2025

Manuslabbet gav Anna vägen till Bokmässans scen

Från manusutkast till scenframträdande på Bokmässan i Göteborg – för den unga dramatikern Anna Axelsson blev Manuslabbet startskottet på en kreativ resa.

Under förra årets Bokmässan delade hon sina erfarenheter i ett panelsamtal om unga dramatikers förutsättningar och fick sin text uppläst inför publik. Det var första gången hon medverkade i ett panelsamtal, men genom Kultur Ungdoms kreativa skrivforum Manuslabbet har hon hittat både sitt sammanhang och modet att ta skrivandet på allvar.

Med en ny dramatisk text om tre systrar och värdefulla kontakter i bagaget ser hon nu fram emot att fortsätta sin resa som dramatiker.

Vi tog ett snack med Anna om upplevelsen på Bokmässan, vikten av kreativa sammanhang och hur det är att vara ung dramatiker idag. Läs hela intervjun nedan!


Berätta om din upplevelse på Bokmässan!
Kul! Jag tror att det var första gången jag satt med i ett panelsamtal, så jag kände mig vuxen. Det var spännande att få min text uppläst på scen. Skådespelarna skulle läsa upp texten som den var och gestalta så lite som möjligt, och då blev det mycket fokus på själva orden. Det var fint.

Vad var det för text publiken fick ta del av?
Det var en text som jag började jobba med i manuslabbet. Den handlar om tre vuxna systrar som måste bo tillsammans medan de väntar på att deras pappa ska opereras.

Berätta om din väg genom Manuslabbet
Jag skickade in en text till Manuslabbet förra hösten, och fick den uppläst av skådespelare på Atalante. Sen ville jag vara med i själva “labbet” på våren, så då skickade jag in en annan textidé. Vi blev ett gäng som bokade Litteraturhuset några kvällar och träffades och pratade om varandras idéer. Vi bjöd in Petra Revenue också som höll en workshop med oss, och så fick jag några handledningstillfällen med Robin N Spegel.

Hur tycker du Manuslabbet funkar som initiativ för att stärka unga som vill skriva manus?
Jag tror att det är ett initiativ som behövs! För mig har det varit viktigt med sammanhang, Manuslabb och annat, för att våga ta skrivandet på allvar. Det är dessutom en chans att lära känna folk i film- och teatervärlden, och det är ju en fördel om texten ska bli något mer!

Manuslabbet är ett initiativ skapat av Kultur Ungdom för att stärka området kring nyskriven dramatik och filmmanus i Västra Götaland.

Här kan unga dramatiker och manusförfattare utveckla sitt skrivande, dela sina erfarenheter och inspireras av varandra. Detta har gjorts genom residens (skrivarläger), workshops, coaching, readings, utbyte med andra skrivande personer både i Västra Götaland och internationellt.

Läs mer här

Vad är mest spännande med att skriva dramatik?
Det är spännande att skapa speciella situationer och se vad som händer med människorna i dem. Det vet jag inte innan jag börjar skriva, och det är spännande när det blir kaos på oväntade sätt. Sen är det otroligt spännande att se vad som händer när skådespelare tolkar ens text.

Och vad är det mest utmanande med att skriva dramatik?
När jag ska försöka pussla ihop en berättelse som hänger ihop kan jag få mycket huvudvärk och känna mig otålig. Jag vill bara att allt ska falla på plats direkt, men det tar ju tid.

Vad gör du härnäst? Var kan man få syn på dig någonstans?
Jag hoppas på att skriva mycket den här våren. Jag har försökt att skala av mitt schema och ta det mer lugnt. Skrivandet känns bäst när jag är lugn och i ett zen-mood. Sen hoppas jag att man kan få syn på mig någonstans framöver, vi får se var det blir!

Relaterat