Skip to main content
10 jan 2022

Träffa vår scenkonsulent

Idag möter vi vår scenkonstkonsulent Matilda Klamas som även är spelkonsulent hos oss. 


Namn: Matilda Klamas
Ålder: 35
Sysselsättning på KulturUngdom: Scenkonsulent och spelkonsulent
Intressen: Husfasader, filosofi och så klart scenkonst i alla dess former. 
Hur länge har du jobbat på KulturUngdom? -3 år




Hej Matilda! Vilken bakgrund har du?
Jag började spela teater när jag var 6 år och fortsatte med det tills jag var typ 25 år och insåg att jag mer gillade att regissera och skriva för scen. Så jag har en relativt lång bakgrund inom scenkonst och när jag inte är scenkonstkonsulent jobbar fortfarande parallellt med scenkonst. Då framför allt som teaterregissör och konstnärlig ledare för Teater Nu. Sen har jag jobbat en hel del med projektledning, initierat och drivit Scenkonstgalan och Scenkonstguiden. Jag är en riktigt scenkonstnörd helt enkelt.

Vad gör en scenkonstkonsulent? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
En scenkonstkonsulent arbetar för att möjliggöra för unga att utöva scenkonst. Framför allt handlar det om att se efter vilka behov som finns och lyssna. Där våra medlemmar och unga i Västra Götaland får sätta agendan. Jag tycker att arbetsdagarna ser väldigt olika ut, men måste erkänna att konkret är det en hel del mailande och ringande även om mailen och samtalen handlar om olika saker. Det kan handla om allt från att bolla en idé, koppla ihop olika personer, besöka ett sammanhang som sysslar med scenkonst, prata om k-pengar och möjligheter, samarbeta, skapa en workshop eller en nätverksträff. Så det blir en del möten också, både med unga utövare men också med andra som jobbar i styrande positioner eller har liknande ingångar som jag - att möjliggöra för unga att syssla med scenkonst.

Vad är det bästa med din roll?
Det bästa är helt klart att ta del av allas idéer och att det finns så mycket lust och drivkraft. Sen tycker jag det är helt fantastiskt att få vara med och stärka möjligheten till att utöva scenkonst. Det kan ju finnas en del hinder eller luckor och att få arbeta med att bygga över dessa är det bästa som finns.

Vad kan man exempelvis göra för typ av projekt hos KulturUngdom inom scenkonst?
Alltså jag tänker att en kan göra allt! Via K-pengar kan en få stöd från idéutveckling till färdig produktion. Där kan en också söka pengar för att skapa offentliga workshops eller festivaler. Jag har svårt att komma på vad en inte kan få stöd för via K-pengar - jo, om en bara vill repetera men inte ha offentliga föreställningar. Det måste finnas en möjlighet för andra att ta del av det en gör, men om en bara vill repa kan det ju också vara öppet för andra och vara med och då blir det ju som öppna klasser, som workshops fast flera och det går bra att söka för. Sen finns vi ju här också för att bolla, utveckla ideér eller om en tycker det saknas något inom fältet då kan KulturUngdom vara med och utveckla det.

Hur ser planerna ut framåt för scenkonsten hos KulturUngdom?
Åh, det är så spännande! För 2022 har scenkonsten hos KulturUngdom tre olika fokusområden:

Vi har ett internationellt spår där vi bland annat samarbetar med Gothenburg Fringe Festival. Det handlar om att möjliggöra för unga scenkonstnärer att få stöd och kunskap hur en tar sina produktionen, eller hur en kan få åka på ett residens, utomlands. Så är en nyfiken på att spela internationellt ta kontakt med mig direkt.

Den nyskrivna dramatiken står fortfarande i fokus, vi har tidigare ordnat skrivarläger och gett ut en dramatikbok. Arbetet med att stärka förutsättningarna för nyskriven dramatik fortsätter även 2022 men nu ställer vi siktet mot readings. Sist men inte minst kommer jag arbeta med lokalfrågan. Där nya spelplatser ska vaskas fram. Där till exempel en tidigare butikslokal kan bli en dansscen. Förutom de tre fokusen kommer vi erbjuda en armkroksresa till Scenkonstbiennalen och så klart verka för att sänka trösklarna till att utöva scenkonst. 

Sen handlar det också om vilka initiativ som kommer in, vi konsulenter är alltid öppna för inpass och nya samarbeten. Allt handlar ju om vad unga som håller på med kultur behöver och vill göra.


Välkommen att höra av dig om du har en idé du vill genomföra! Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterat