Skip to main content
17 dec 2024

Slöjdinspiration - virkning

Vi sticker över till grannregionen Värmland och kollar vad Anna Åström aka Fantasium Virkar har för sig. Det blir ett samtal fullt av bjussiga virktips, how-tos och om ett extra behjärtansvärd virkprojekt. Följ med!

Hej, hur har du det i karantänen?
Hej! Efter omständigheterna bra! Jag har blivit smittad, antingen av covid-19 eller något annat, så nu gäller det att hålla sig hemma och ta det lugnt. Jag har tack och lov min sambo och fyra glada hundar som sällskap. Och så virkningen förstås!

   

Vad är dina bästa tips för den som vill börja virka?
Mitt allra första tips är: börja med det du är sugen på! Många skulle säkert ge rådet att börja så enkelt som möjligt, kanske med en grytlapp. Men sanningen är att om jag skulle ha börjat med en grytlapp, då skulle jag aldrig ha börjat över huvud taget. Jag fick se en kompis som virkade amigurumi (det japanska namnet för virkade figurer) och kände genast att det där! Det vill jag också kunna. Så om du blir helt förälskad i en bild på en virkad enhörning – kör på! Det kan inte bli mer än fel, men då kommer du åtminstone vara motiverad till att jobba med ditt projekt.

Med det sagt så måste man ju inte börja med en jätteinvecklad amigirumi som består av sjuttioelva smådelar som ska sys ihop. Det här var ett av de allra första mönstren som jag virkade efter och jag älskar det fortfarande. Superenkelt och går att variera i all oändlighet:

Var inte rädd för engelska mönster! Det är enkelt att lära sig de engelska namnen för olika maskor. När du väl har greppat de engelska termerna så finns det hur många gratismönster som helst på engelska, många fler än på svenska! Gillar du popkultur, litteratur och film så finns det massor av amigurumi att virka: Pokémon, Harry Potter, Star Wars, Disneyfigurer... 

En liten parlör är en bra hjälp i början:
 

Vad behöver en då, förutom ett mönster, för att börja virka amigurumi? Ganska få saker, faktiskt. 

  • Garn – jag tycker att akrylgarn är toppen att börja med för amigurumi. Det är billigt, finns i massor av roliga färger och är ganska förlåtande i början när man lär sig. Bomullsgarn ger mer hållbara figurer om de ska lekas med, men alla sorters garn kan användas.
  • Virknål – välj en virknål som passar ditt garn. Amigurumi virkas mycket hårdare än t.ex. grytlappar, eftersom maskorna ska vara täta så att stoppningen inte syns igenom. Gå alltid ner ungefär två storlekar mot för vad som rekommenderas på garnets banderoll. Om det står virknål 3,5 så gå ner till 2,5. Prova dig fram – alla virkar olika hårt!
  • Stoppning – finns att köpa i hobbyaffärer, men det går faktiskt lika bra med stoppning ur en billig kudde från till exempel Ikea eller Jysk.
  • En markör – till skillnad från ”vanlig” virkning som man virkar i rader fram och tillbaka, så virkas figurer runt, runt i varv i en obruten spiral. Därför är det bra att ha en markör som markerar början/slutet på varje varv, eftersom det inte syns. Man kan köpa markörer, men det går lika bra med en säkerhetsnål, ett gem eller en hårnål.
  • Sax och nål – en böjd nål kan underlätta mycket när du ska sy ihop delar, men är inget måste. Det finns nålar där bara spetsen är böjd, eller där hela nålen är formad som en halvmåne. 

      

   

Har du några bra Youtube-tutorials och gratis mönster att tipsa om?
YouTube är nybörjarvirkarens guldgruva! Det finns tutorials för allt, från hur man håller garn och virknål och gör sina allra första maskor, till avancerade färgbyten.

Nästan alla delar till amigurumi börjar med en”magisk cirkel”. I början provade jag nog fem-sex olika sätt att göra en sån. När jag till slut hittat mitt favoritsätt så gjorde jag en egen tutorial. Den har några år på nacken nu men funkar fortfarande! Om du inte gillar min version så sök på magisk cirkel/magisk ring/magic circle för fler alternativ.

Det finns ett smart sätt att göra minskningar på när en virkar amigurumi, som kallas osynlig minskning. Det blir mycket snyggare och tätare än vanliga minskningar. Här finns en bra och tydlig tutorial på svenska för osynlig minskning.

En kanal som jag verkligen kan rekommendera är Planet June. Junes tutorials är på engelska, men så himla tydliga och bra att det inte spelar någon roll. Hon har allt och lite till som man behöver, plus att flera tutorials finns för både höger- och vänsterhänta virkare. 

Ett annat tips är att gå med i virkgrupper på Facebook. Det finns både stora grupper för virkning i allmänhet och mindre grupper för just amigurumi. Där kan du få hjälp med och tips om nästan allt. 

Gratis mönster finns det också gott om. Så fort du får koll på engelska mönster så gå med på Ravelry- där finns en bra sökfunktion och du kan filtrera så att du bara får upp gratismönster. 

Min favoritwebbshop Virknålar & tillbehör har samlat en massa roliga gratismönster på sin sida, som går att klicka hem direkt där eller via länkar.

Sen finns det självklart massor av roliga och fina böcker med mönster också. På svenska kan jag rekommendera Mia Bengtssons amigurumi-böcker som brukar finnas på många bibliotek. De här underbara igelkotts-nåldynorna kommer från hennes bok ”Virka glada amigurumi”. Jag har säkert gjort femton stycken som jag har gett bort i present!

 

Här kommer ett enkelt mönster som jag har skrivit själv, passande nu när det snart är påsk! Om du gör sex stycken så blir det en fin påskpresent att ge bort i en äggkartong. 


Annars så är mitt absoluta favoritmönster att virka Hjärtekatten. Det är projektet som jag återkommer till så fort jag inte har något annat för mig. 

  

Hjärtekatten är en organisation som samlar in virkade katter som sedan skänks till hjärtopererade barn på sjukhusen i Göteborg och Lund. Alla katterna har ett virkat hjärta med stygn på. På Hjärtekattens hemsida finns det gratis mönster och massor att läsa om katterna: https://www.hjartekatten.se/ Många garnbutiker ger rabatt på garn som går till Hjärtekatter. 

Det går också att virka syskondjur som skänks till de hjärtopererade barnens syskon. Det kan vara vilka figurer som helst, skillnaden är att de inte har några stygn på sina hjärtan. 

Har du något mer / annat slöjdprojekt du är sugen på framöver?
Haha, det är lite pinsamt att erkänna faktiskt, men i år är mitt nyårslöfte (för andra året i rad...) att lära mig sticka! Jag har aldrig stickat så mycket som en mössa, men det finns SÅ mycket fint att göra så jag skulle verkligen vilja lära mig. Det tar emot lite, för jag har alltid så himla många roliga virkprojekt på tur. Men det kanske äntligen är dags nu, när jag sitter hemma i karantän? Min sambo är faktiskt en fena på att sticka, så han kanske ska få chansen att lära mig!  

Länktips: 
https://fantasium.se/
https://www.facebook.com/fantasiumvirkar/
https://www.instagram.com/fantasiumvirkar/