Skip to main content
19 mars 2024

SPELSLÖJDS FESTIVALEN 2024

En dag full av skapande i spelkulturens tecken

Älskar du spelkultur och slöjd? Då är Spelslöjdsfestivalen något för dig! Söndagen den 26:e maj är det dags för den allra första Spelslöjdsfestivalen - någonsin (så vitt vi vet)!

Vi samlas på vackra Nääs utanför Lerum i en historisk miljö och provar på olika tekniker och umgås. Du är välkommen oavsett vilken spelkulturform du är mest intresserad av (som ex. lajv, cosplay, brädspel, rollspel, datorspel) eller om du mest är intresserad av slöjd i allmän bemärkelse!

Anmäl dig senast 18 april.

Deltagandet är gratis och workshop, lunch på Nääs slott samt din resa till festivalen ingår. Målgruppen är boende i Västra Götalands län mellan 13-30 år (men du över 30 år kan delta i mån av plats och betalar då 1000 kr för workshop och mat).

Schema
10.00-10.30 Drop in och frukostmacka
10.30-12.30 Workshop pass 1
12.30-14.00 Promenad till Kaffestugan på Nääs för lunch
14.00-16.15 Workshop pass 2
16.15-17.15 Presentation av Nääs speciella slöjdhistoria + efterhäng


Läs mer om våra grymma workshop-ledare och workshops
Under festivalen kommer du gå på en av tre workshops. När du anmäler dig kommer du få rangordna workshopparna utifrån vilken/vilka du helst är med på. 


Fantastiska figurer i lera

Följ med spelutvecklaren och konstnären Victor Becker på en intensiv djupdykning i lera! Under workshopen får du skapa en unik karaktär från idé till färdig figur.

Under workshopen kommer du att göra en intensiv djupdykning i hur man skapar en karaktär i lera; från idé till en någorlunda färdig figur. Inga förkunskaper krävs, utan vi fokuserar på att hitta tillbaka till den barnsliga skaparglädjen. Lerbordet är en plats för lek och den inre resan.

Vi börjar med en kort introduktion om Victor och om mediet lera. Victor visar några få lerkaraktärer och förklarar processen bakom dem. Sedan sätter vi igång verkstaden! Du kommer att rita, skriva och bygga i lera, med aluminiumfolie som grund. Med lite tur hinner vi även kika på hur man målar en lerfigur i akrylfärg.

Tillgänglighet: Lera kan vara tungt för händer och handled. Har ni besvär med exempelvis artros eller ledskador i dessa områden bör ni undvika denna workshop, eller jobba mycket försiktigt. Allergi: kontaktallergi mot ohärdad plast, aluminium och akrylfärg.

12 platser finns till denna workshop. 

Victor Becker är en prisbelönt spelutvecklare från den unika spelstudion Moonhood, där de bygger mörka och magiska världar – i lera! Med snart sju års erfarenhet i branschen har han bland annat släppt det prisbelönta spelet Lost in Random, känt för sin unika grafik och stil.

Cosplay med EVA-foam

Har du någonsin velat att göra din egen rustning, fantasysvärd, demonhorn, eller liknande men vet inte hur? Eller har du velat testa på cosplay? I denna workshop med I Linnèa och Erik från MitterMakes får du lära dig hur du använder EVA-foam, ett väldigt versatilt skumgummi!

Du kan karva, slipa, värmeforma, och forma det till nästan vad du vill! På plats kommer det finnas färdiga mönster på olika projekt du kan testa, eller om du har någon egen idé så finns experthjälp på plats! 

Material och verktyg finns på plats! Workshopen är tillgänglig för alla, det enda du behöver är tålamod och ett glatt humör! 
12 platser finns till denna workshop. 



MitterMakes Cosplay Studio
är en duo som har arbetat med dräktmakeri och cosplay i över 15 år. Duon har bland annat grundat Jönköpings Cosplayskola, tillverkat rekvisita till långfilmen "Call of the Unseen", och både tävlat och bedömt de svenska mästerskapen i cosplay.

Täljning och gjutning av spelpjäser

Gör dina egna spelpjäser genom att tälja i färskt trä och gjuta i tenn.

Deltagarna i denna workshop kommer delas upp i två grupper som få prova på täljning under det ena passet och gjutning under det andra och byta plats i mitten av dagen. 

Ange i anmälan om du önskar hamna i samma grupp som en vän som också anmält sig genom att skriva med vännens namn i fältet "Övrig info om dig", så försöker vi att ordna det.

Tillgänglighet: Mycket kan lösas om det finns framförhållning. Ange i anmälan om du har några särskilda behov.

20 platser finns till denna workshop. Arbetet sker i två grupper om 10.



Linnea Lindgren är mästersmed och en av huvudlärarna på smidesutbildningen på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk i Dalarna. Linnea inriktar sig på både bruks- och konstsmide och sysslar gärna med äldre tekniker i lekfulla former. 
 Med Linnea gjuter du spel i tenn. Du får lära dig att göra egna gjutorginal och gjuta i sandform.

Viggo Stahle är en självlärd täljare, spelfantast och ganska dålig förlorare. Han har hållit kurser i täljning sedan 2018 och spelar helst rollspel eller sällskapsspel.


ANMÄL DIG TILL FESTIVALEN (TRYCK HÄR)

Det kan ta några sekunder att ladda - håll ut!

Anmäl dig senast 18 april.
Bekräftelse av plats kommer att gå ut snarast möjligt efter anmälningsdeadlinen. Vid fler anmälningar än det finns platser kommer ett urval göras utifrån de workshops som önskats samt för att skapa så blandade grupper som möjligt. Anmälda i huvudmålgruppen 13-30 år har förtur.


Mer information

Målgrupp
Du som bor i Västra Götaland och är 13-30 år, oavsett om du är mest intresserad av spelkultur eller slöjd. (Du som bor i Västra Götaland och är över 30 år kan vara med i mån av plats och mot en deltagaravgift.) Du behöver inte ha några förkunskaper.

Deltagaravgift
För dig som är 13-30 år: ingen deltagaravgift. Du kan även få resan till Nääs betald mot sparad biljett/kvitto. För dig som är över 30 år: 1000 kr. Ingen ersättning för biljett utgår. För alla bekräftade deltagare ingår: workshop inkl. material, fika samt vegetarisk lunch på Kaffestugan vid Nääs slott.

Festivalplats
Slöjdseminariet på Nääs, Otto Salomons väg 16 i Floda (30 km nordöst om Göteborg). Kollektivtrafik: Pendeltåg till Floda station, sedan buss till Lilla Nääs, sedan 10 min promenad. Mer info om hur man kan ta sig till Nääs hittar du här.

Foto och filmdokumentation
Festivalen kan dokumenteras via foto och film och kan komma att användas vid rapportering av festivalen och för marknadsföring av framtida arrangemang i KulturUngdoms eller Hemslöjdskonsulenterna VGR:s regi. Om du önskar att inte bli fotad/filmad - meddela arrangörerna på plats så respekteras detta.

Bekräftelse av plats krävs
Anmälan är öppen 18/3-18/4. Bekräftelse av plats kommer att gå ut snarast möjligt efter anmälningsdeadlinen.

Obs! Vid fler anmälningar än det finns platser kommer ett urval göras utifrån de workshops som önskats samt för att skapa så blandade grupper som möjligt. Anmälda i huvudmålgruppen 13-30 år har förtur.

Tillgänglighet

Berätta gärna för oss redan i anmälan om du har några särskilda behov gällande lokal, workshop, parkering eller mat, så ska vi göra vårt bästa för att tillgodose dina behov!

Maten
Maten som kommer serveras är vegetarisk.

Platsen

Slöjdseminariet och Kaffestugan på Nääs (där vi lunchar) ligger i gamla hus med begränsad tillgänglighetsanpassning.

Slöjdseminariet
Huvudentrén har fem trappsteg. Det finns ingen ramp vid huvudentrén. Ramp in i Långa salen finns på sidan av byggnaden. Samtliga trösklar i huset är relativt höga (se bild i mappen nedan). Det finns ingen stolshiss eller ramper upp till övervåningen där Mötesrummet ligger, bara en trappa. Stor toa (80 cm bred dörr) finns, men inga armstöd till toaletten (se bild). Hörslinga finns inte. 

Bilder från lokalerna. 

Vägbeskrivning mellan Slöjdseminariet och Nääs Kaffestuga (där vi lunchar) hittar du här. Räkna med 15-20 minuters promenadväg. 

Nääs kaffestuga ligger i ett gammalt hus med begränsad tillgänglighetsanpassning. Hörslinga finns inte. Tillgänglighetsbeskrivning för kaffestugan inklusive bilder hittar du i Tillgänglighetsdatabasen här.


Specialbehov av parkering
Den stora parkeringen ligger vid Otto Salomons väg 4 (4 min gångväg från Slöjdseminariet). Mer info om parkeringen finns här.

Obs! Om man behöver köra eller bli körd hela vägen fram till Slöjdseminariet så går det. Då kör man hela vägen fram till huvudentrén på Otto Salomons väg 16 (det gula huset på bilden). Sedan kan vi som jobbar med festivalen lotsa vidare till rätt parkering. (Man behöver antingen få ett p-tillstånd från oss för specialbehov, eller åka ner och parkera på stora parkeringen.)


Spelslöjdsfestivalen 2024 arrangeras av Kultur Ungdom och Hemslöjdskonsulenterna Västra Götalandsregionen i samarbete med Studiefrämjandet

Frågor?
Kontakta gärna konsulenterna på
Kultur Ungdom!

Konst & slöjd

Nomi Szpiro Eriksen
Hon / Henne
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Spel

Sanna Vuorenmaa
Hon / Henne

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Kultur Ungdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. 

Hemslöjdskonsulenterna är en del av Kulturförvaltningen som arbetar för ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland.

Följ oss gärna för info om fler spännande slöjd- och spelsatsningar framöver!