
SPELSLÖJDS
FESTIVALEN 2025
- Tid: Söndag 18 maj 2025, kl. 10:00-16:45
- Plats: Slöjdseminariet på Nääs, Otto Salomons väg 16 i Floda
- Ta med: Bekväma kläder anpassade för hantverk och gärna en vattenflaska
Festivalinfo
Vi samlas på vackra Nääs den 18 maj 2025 utanför Lerum i en historisk miljö och provar på olika tekniker och umgås. Alla workshops leds av skickliga hantverkare med gedigen erfarenhet inom sina områden.
För att behålla din plats måste du bekräfta ditt deltagande genom att svara på utskickat mail senast 25 april. Om vi inte hört från dig innan dess kommer platsen att gå till någon annan.
Vi vet att platserna är eftertraktade. Om dina planer ändras, hör av dig till
Vid förhinder som meddelas senast två dagar innan festivalen utgår ingen extra kostnad. Om du tackat ja till din plats men meddelar förhinder samma dag eller inte alls, utgår en kostnad på 250 kr.
Bli medlem
Om du ännu inte är medlem hos Kultur Ungdom behöver du bli det för att kunna delta. Det är kostnadsfritt och medlemskapet ger dig tillgång till fler spännande möjligheter och du är då också försäkrad genom oss under festivalen.
Om du ännu inte är medlem hos Kultur Ungdom behöver du bli det för att kunna delta.
Vad ingår?
Som deltagare får du:
- Workshop inklusive allt material
- Fika och kaffe/te under dagen
- Vegetarisk lunch
- Reseersättning mot sparad biljett/kvitto
Läs mer information under varje rubrik nedan. Detaljerad information kring våra workshops finns längre ner på sidan.
Söndag 18:e maj kl 10-16.45
10:00 Drop in från kl. 10 med smörgås
10:30-12:30 Workshop
12:30-13:30 Lunch (Pizza)
13:30-16:15 Workshop forts.
16:15-16:45 Visning och fika
Slöjdseminariet på Nääs ligger 30 km nordöst om Göteborg. Du kan ta pendeltåg till Floda station, sedan buss till Lilla Nääs, följt av 10 minuters promenad. Parkering finns vid Otto Salomons väg 4. Du kan även boka skjuts till och från Floda station med Karin från Studiefrämjandet genom att maila
Mer info om hur man kan ta sig till Nääs hittar du här.
Slöjdseminariet ligger i ett gammalt hus med begränsad tillgänglighetsanpassning. Huvudentrén har fem trappsteg utan ramp. Ramp in i Långa salen finns på sidan av byggnaden. Samtliga trösklar i huset är relativt höga. Det finns ingen stolshiss eller ramper upp till övervåningen där Mötesrummet ligger, bara en trappa.
Hör av dig om du har några särskilda behov gällande lokal, workshop, parkering eller mat, så gör vi vårt bästa för att tillgodose dina behov!
Bilder från lokalerna.
Parkering
Mer information om tillgängligheten
Skicka en tydlig bild eller skärmdump av dina biljetter till
Ange deltagarnamn + korrekt kontoinfo för utbetalning (kontoinnehavarens namn, banknamn, bankkonto, clearingnummer). Observera att biljetter som skickas in senare tyvärr inte kan ersättas.
Obs! Gäller endast kollektivtrafikbiljetter (ej drivmedel). Om du har svårt att lägga ut pengar för dina biljetter - kontakta oss om detta.
Festivalen kommer att dokumenteras via foto och film som kan användas vid rapportering och för marknadsföring av framtida arrangemang.
Om du inte vill bli fotograferad/filmad – meddela arrangörerna på plats så respekteras detta.
Du kan läsa om hur vi på Kultur Ungdom hanterar personuppgifter här.
Vi kommer att dela information om dig till Studiefrämjadet för deras rapportering. Du kommer inte att få någon reklam eller liknande skickat till dig. Vill du inte att vi delar dina uppgifter så säg till.
Workshops & ledare

Historisk handsömnad
Med: Emily Serléus
Antal platser: 12
Förberedelse: Alla deltagare syr en väska och du behöver inte förbereda något. Allt material och all info fås på plats.
Du får testa på olika historiska sömmar och för hand sy en egen väska. Teknikerna går att kombinera till ett historiskt utseende eller friare kombineras för egna effekter för att passa din idé eller karaktär både till cosplay och lajv.
Emily är utbildad skräddare och har sysslat med historiskt återskapande sedan tidiga tonåren.

Läderhantverk
Med: Barda-Karl Ytterberg
Antal platser: 12
Förberedelse: Allt material och verktyg finns på plats. Du kan välja mellan tre projekt; att göra en bältesväska, ett armband eller en korthållare. Du kan även ha med dig en egen idé på ett litet projekt som du kan få hjälp med.
Lär dig hur du skär ut och syr i läder samt färgar med narvsvärta. Karl är känd från tv-serien Barda. Han har läderhantverkat länge och byggt både rustningar och andra tillbehör.

Cosplay armour
Med: MitterMakes Linnéa och Erik
Antal platser: 12
Förberedelse: Alla deltagare får göra en rustningshjälm från grunden och du behöver inte förbereda något. Allt material och all info fås på plats.
I denna workshop får du lära dig hur du använder EVA-foam, ett väldigt versatilt skumgummi. Du kan karva, slipa, värmeforma, och forma det till nästan vad du vill. Alla deltagare kommer erbjudas att tillverka en rustningshjälm helt från grunden.
Detta kommer ge dig både baskunskaper och lära dig avancerade tekniker för att bygga dina framtida projekt. MitterMakes Cosplay Studio är en duo som har arbetat med dräktmakeri och cosplay i över 15 år.

Miniatyrmålning
Med: Elinore Rönning
Antal platser: 12
Förberedelse: Alla deltagare får två figurer att måla och du behöver inte förbereda något. Allt material och all info fås på plats. Om du vill kan du välja att ta med egna miniatyrer att måla.
Vi går igenom grunderna i miniatyrmålning, hur vi kan närma oss att måla smått, och lär oss de vanligaste teknikerna som lagermålning, torrmålning och "washes". Under workshopen kommer vi att lära oss metoder för att måla olika typer av material som representeras på miniatyren och ta oss genom hela målningsprocessen och gå från en omålad till en färdigställd miniatyr.
Elinore har arbetat med miniatyrmålning och illustration professionellt i ca fem år och som hobby i större delen av mitt liv innan dess.

Tälja spelpjäser
Med: Viggo Stahle
Antal platser: 10
Förberedelse: Alla deltagare får göra valfria spelpjäser och du behöver inte förbereda något. Allt material och all info fås på plats. Om du vill kan du tänka ut i förväg om det är några speciella typer av spelpjäser du vill lära dig att tälja.
Vi lär oss grunderna i att figurtäljning och serietillverkning genom att tälja våra egna spelpjäser. Med kniv, yxa och ett fåtal andra verktyg ersätter vi de bortkomna schackpjäserna, formar miniatyrer till rollspelet eller skapar de perfekta pjäserna till husreglerna i monopol. Det finns också möjlighet att tillverka enklare spelplaner och prova vad dina pjäser går för.
Viggo är en självlärd täljare, spelfantast och ganska dålig förlorare. Han har hållit kurser i täljning sedan 2018 och spelar helst rollspel eller sällskapsspel.

Har du frågor?
Våra grymma konsulenter finns här för dig:
Sanna Vuorenmaa (Spel):
Elin Åström (Slöjd):
Spelslöjdsfestivalen 2025 arrangeras av Kultur Ungdom och Hemslöjdskonsulenterna Västra Götalandsregionen i samarbete med Studiefrämjandet.