Skip to main content
07 dec 2021

Träffa vår spelkonsulent

Hur är det att jobba på KulturUngdom? Idag möter vi vår spelkonsulent Matilda Klamas som även är scenkonstkonsulent hos oss. 


Namn: Matilda Klamas
Ålder: 35
Sysselsättning på KulturUngdom: Spelkonsulent och scenkonstkonsulent
Hur länge har du jobbat på KulturUngdom? Jag har arbetat på KulturUngdom sedan 2018, så det blir ju 3 år nu. Men då har jag arbetat som scenkonstkonsulent och projektledare. Det var först nu hösten 2021 som jag också började jobba som spelkonsulent.  




Hej Matilda! Du är tillbaka hos oss och har nu rollen som scenkonstkonsulent och spelkonsulent. Berätta lite om dig själv!
Sånt här är alltid lite knepigt. Men här kommer både lite privat och yrkesmässigt. Förutom att arbeta på KulturUngdom är jag också teaterregissör och konstnärlig ledare i en fri teatergrupp. Så spel är nytt för mig, men samtidigt finns det flera beröringspunkter mellan spel och teater, särskilt den senaste tiden då teatrar lånar element från spelvärlden in på scen. Sen är jag väldigt nyfiken som person och älskar att upptäcka nya fält, så det här är superkul. Överlag drivs jag av att inkludera och möjliggöra, att fördela makt och inflytande. Sen lite kuriosa så älskar jag att resa, dricka kaffe och har bott i Berlin.

Vad gör en spelkonsulent?
Jag handlägger K-pengar, samarbetar med både organisationer och privatpersoner som sysslar med spel. Jag bevakar även fältet, ser vad som är nytt och vad det finns för behov och sånt. Jag tycker att ordet möjliggöra är ett ledord som konsulent, det genomsyrar allt från att hjälpa till med ansökningar till att koppla samman människor. Helt enkelt finnas som ett stöd för andras idéer och lust.

Vad tycker du är roligast i rollen som spelkonsulent på KulturUngdom?
Det som är absolut roligast är att arbeta med spelkulturen som just en kulturform, att spel får ta den platsen. De är häftigt se alla spännande arrangemang som görs. Sen är ju spel så mångfasetterat för det ryms så mycket - allt från spelutveckling, brädspel, event och lajv. Och det är inte ens allt.

Har du några tips om man vill komma igång med spel men inte riktigt vet hur? 
Börja med att kolla vad det finns för föreningar i närheten som håller på med spel. Sverok har en sida där en kan söka efter föreningar. Sen är ju Sverock ett tips i största allmänhet, de är en ideell förening som samlar, sprider och utvecklar spelhobbyn, och där finns också olika distrikt - som Sverock Väst för oss som bor i Västra Götaland. En kan också starta upp något eget, var inte rädd för att bara posta en fråga om några andra vill spela i valfritt forum eller varför inte sätta upp en lapp någonstans, då kan en få träffa människor än annars inte skulle träffa utanför sin digital bubbla. (Det har hänt mig) Ett annat tips är att skaffa ett konto på Discord, där finns hur många olika grupper som helst med människor som snackar om olika former av spel.
Sen finns ju KulturUngdom här med som supertips. Vår dörr är alltid öppen för alla frågor.

Hur ser planerna ut framåt för spelområdet hos KulturUngdom?
Jag har ett riktigt spännande samarbeten på gång inför 2022 som jag ser fram emot att lansera och berätta mer om. Något som verkligen kan bli roligt för flera. Men än så länge är det lite hemligt och får bli en teaser. Annars handlar 2022 framför allt om ett lyssnande och ta in idéer och initiativ av andra - alltså er. Så har ni något ni vill göra som ni vill samarbeta kring eller bolla så finns jag bara ett mail bort.


Vill du arrangera ett LAN eller släppa ett nytt rollspel? Behöver du bidrag för att dra ihop ett game jam eller kanske hjälp med att hitta en lokal till ditt cosplay konvent? Eller har du kanske någon helt annan idé kopplat till spelkultur? Vi kan hjälpa till med det mesta, inga ideér eller frågor är för små eller stora. Hör av dig till vår spelkonsulent som gärna hjälper dig vidare!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterat