K-pengar 2022 - Ett urval av projekt
K-pengar 2022
Ett urval av projekt
Vi presenterar här ett urval av rapporter från projekten som fått K-pengar
Scenkonst
Timing is Divine (Gothenburg Fringe i Bergsjön)
I samarbete med Gothenburg Fringe i november deltog Vida Vojic med ett arrangemang som hen fick k-pengar för. Det var ett platsspecifikt uppträdande av Vida Vojics solo-scenkonstverk "Timing is Divine", samt högläsning av Haifa Safa med en dikt av den Palestinska poeten Mahmoud Darwish's "Eleven Stars Over Andalusia", både på engelska och dess originalspråket arabiska, på Bergsjöskolan.
Vida Vojic framförde ett 30 minuters trum och röst-solo i ritualistisk stil med den trummande kroppen i fokus, som utforskar numerologi, intuition och marginaliserad historia.
Evenemanget var gratis för besökare och vi bjöd dem på fika och örtte. Detta evenemang blev en del av Gothenburg Fringe Festivalens Winter Showcase.
Body poetry festival - Tanum
Netanel Seri arrangerade ett unikt och platsspecifikt kulturevenemang ute i naturen nära till Skärkäll, en konstnärlig ekoby mellan Gerlesborg och Bottna, Tanum kommun. Det offentliga eventet ägde rum 21 augusti. Musiker, dansare, bildkonstnärer, fotografer och skådespelare med stark anknytning till platsen medverkade. Festival hade sin debut i sommar 2022. Festivalens intention är att tillsammans undersöka livets vitalitet genom lek och frågeställningar. “Vi står fast vid att ha djupa dialoger med varandra genom konsten som sedan kan fortplantas i hur vi står till relation till det som är runt omkring oss. Naturen likväl samhället. Under festivalen hade vi allt från workshop i Tai Ji till experimentella verk i musik, poesi, dans och skådespeleri. Detta var en grund till vad festivalen kan utforska i framtiden.”
Text
Queer Zine Project Text
Projektet Queer Zine Project, initierat och arrangerat av Mika Lövsén, ville uppmuntra fler HBTQ-personer i Göteborg att skapa zines. Under våren 2022 genomfördes 4 workshops och en utställning av och för queers. Deltagarna skapade ett gemensamt zine fyllt med satir,
poesi, manifest, instruktioner och konst. “Detta var det första projektet jag gjort där jag är renodlad arrangör [..]. Jag känner att
projektet blev extremt lyckat eftersom deltagarna föreslog att vi skulle ses och skapa mer zines och att jag till slut hade en hel lista på folk som var peppade på att fortsätta!” - Mika
Passion for Climate Gala Övrigt
Tevin Redvall arrangerade klimatgalan Passion for Climate Gala för att inspirera och uppmuntra andra unga till samtal och reflektion om klimat och hållbarhetsfrågor. Galan bestod av presentationer, uppträdanden, panelsamtal samt expertintervjuer - allt med fokus på hur våra passioner kan användas för att uppmärksamma klimatet. Galan gjordes i samarbete med Arvsfondsprojektet Passion for climate, Frilagret, Danceculture DF och Klimatkoll.
“Det finns inte tillräckligt positiva demokratiska plattformar som utforskar hur vi kan göra för
att bidra till förändring och därför ville jag skapa detta event.” - Tevin
Spel
ConFusion 2022
ConFusion 2022 är ett animé och spelkonvent som arrangeras av föreningen ConFusion. Det är planerat att ske på Världskulturmuseet, och kan ta emot upp till 800 besökare varav merparten förväntas vara ungdomar 15-25. ConFusion arrangeras idéellt med samordningsgrupp, arrangörer och funktionärer. De arrangerande är i dagsläget ca 20 st, men kan uppgå till 100 utefter rekrytering. Vår förhoppning är att erbjuda en nördig helg fylld med cosplay, spel, föreläsningar, karaoke, meetups och nya vänner.
ConFusion 2022
ConFusion 2022 blev vad det ville vara, ett svenskt anime- och spel-konvent i sitt esse! En magiskt helg i december var Världskulturmuseet fyllt av över 500 cosplayare och konventare. Det fanns skoj aktiviteter som tv-spel, meet-ups, karaoke, brädspel, diverse lekar och föreläsningar. I en artist alley med självständiga konstnärer, eller hos en handfull nördiga butiker gick det att julhandla. På den stora scenen hölls dansuppvisningar, paneler, spontana luciatåg, invigning och avslutningsceremonier, men störst av allt - cosplaytävlingarna! Välförtjänta vinnare kröntes framför en helt packad trappa med åskådare!
Den ideella föreningen är förundrade över resultatet, då biljetterna sålde slut och eventet
blev så lyckat. Vilket har gett mersmak att även arrangera detta i framtiden.
Film
Grönglöd av Moe Wiklund
Grönglöd är en genreöverskridande konstfilm med hållbarhetstema som även inkluderade flertalet workshops inom projektet. Så här skriver Mo om filmen: Grönglöd, en konstfilm där nutida klassisk musik möter queer koreografi ute bland gröna granar, är en gestaltning av det som inte får gå förlorat. Om filmens handling berättar Mo:” En transprins i stilen av John Bauers sagogestalter rör sig över mossan. Kanske har de funnit mystisk transformation därute, fri från transvårdens hindrande murar och förbannelser?I vår tid syns skogar gå upp i rök. Den gröna glöden, fotosyntesen som låter oss andas, är allvarligt hotad.”
Denna resa har lärt mig enormt mycket om skapande och arbetsförhållanden, både ekonomiskt, tidsmässigt och socialt. Vikten av att be om hjälp, att fråga om
råd och att låta mina medskapande påverka processen har landat i mig. Särskilt när jag upptäckt hur svårt det kan vara att samarbeta mellan konstformer, och arbeta med andras verk.
Maja & Viggo av Lisa Gripenberg
(Detta projekt är en film som blivit av tack vare möjligheten att det går att söka upp till 3000 kr utan andra stöd in i projektet.)
Så här skriver Lisa om filmen i sin ansökan till K-pengar: Med en stulen cykel flyr syskonen Maja & Viggo från sin mammas begravning. Nu har dom bara varandra, ingen annan fattar hur det känns. När Viggo avslöjar att Maja är adopterad och att han dessutom har vetat om det under en längre tid, förändras allt.
: “Jag har lärt mig att det går att göra en kortfilm med väldigt lite resurser,
både ekonomiska, tekniska och mänskliga, så länge man är väl förberedd. De enda pengarna jag sökte till projektet var de 3000:- som jag fick från KulturUngdom (tack!) och det klarade vi oss bra på tack vare att vi använde oss av mycket sånt vi redan hade hemma och dessutom spelade in utomhus.”
Musik
Professionell inspelning i musikstudio under tre dagar i slutet av mars månad, inklusive mixning och mastring, två hip hop låtar totalt. Vi har bjudit in den 21-åriga duktiga producenten från Halmstad som har artistnamnet 01an.
ORCA SESSIONS Projektbeskrivning från sökande
Vi är ORCA Sounds - en duo som jobbar med musikproduktion i studion Music-a-Matic i Göteborg. Vi som unga kvinnor i musikbranschen vet hur obeskrivligt viktigt det är att leda med exempel och vill därför öppna upp studion för allmänheten och dela med oss av vad vi jobbar med där. Vi vet att detta kan bidra till positiva externa effekter genom att vi sprider musik och kultur samt delar med oss av vad vi gör på ett så öppet sätt som möjligt. Vi genomförde vår första ORCA Session en kväll i november 2021. I juni ska vi göra det för andra gången och utöka det till en tvådagars festival, då vi märkt att intresset är så stort - både från band som hört av sig och vill komma och spela, och från publik som uppskattar formatet. Det kommer alltså att bli en helg då vi öppnar upp studion och
bjuder in till konserter med svenska och internationella musikakter. Vi spelar även in konserterna i samarbete med duktiga filmare och med studions högkvalitativa ljudutrustning, detta för att göra musiken tillgängligt för fler än de som får plats i lokalen. Syftet med ORCA Sessions är dels att fler människor ska få möjlighet att besöka och bli inspirerade av Music-a-Matic. Studion är en av de mest legendariska kulturinstitutionerna i Göteborg och har huserat på Tredje Långgatan sedan 80-talet. Håkan Hellström, Blue For Two, Cortex, och Slowgold är bara några av de tongivande Göteborgs-akter som spelat in sina första skivor där. För det andra vill vi i allmänhet väcka uppmärksamhet kring musik-göteborg. Det finns en bild av Göteborg som musikstad är ganska gubbigt - vi vill visa på motsatsen genom att visa att här finns två unga kvinnor som jobbar som producenter och inspelningstekniker i en stor studio. Vi finns här i Göteborg, inte bara för Göteborgsmusiker utan också för musiker i andra städer. Att vi även bokar internationella akter gör att vi kan sprida ordet om musikstaden Göteborg samt studions magi (något
som alla studiobesökare nämner) utanför Sveriges gränser.
Konst & Slöjd
Fotoprojektet ’The intermediate between right and wrong - the safe space for culpability in psychological abuse’ blev beviljat 15 000:- och undersökte psykologiskt våld och dess konsekvenser. Projektet tillgängliggjordes på en onlineplattform, där materialet kunde visas i ett för alla safe space. En del av projektet genomfördes genom att sätta upp QR-koder i det offentliga rummet, som länkades direkt till onlineplattformen. Målet med projektet var att fokusera på ett stort socialt problem och öppna upp för reflexioner och diskussioner om gränsen mellan rätt och fel i relation till psykologiskt våld och övergrepp.
Slöjdprojektet ’Sagor i skogen’ beviljades medel för att genomföra sitt konst-, slöjd- och performaceprojekt som undersökte traditionen, kraften och magin i storytelling inom kulturellt arv, i Lilla Änggården och ut i skogen, genom foto och konstruerade figurer. Inom projektet hölls också två offentliga workshops för barn och deras föräldrar.
Deltagarundersökningar för K-pengaprojekten
När det gäller K-pengar har vi genom rapporteringen ett löpande feedback och deltagarundersökningsarbete.
Medlemmar får kommentera både bra saker i processen och brister. Vi tar sedan upp denna “anonyma” feedback på våra stormöten. Bland annat har denna feedback lett till att vi öppnat upp ett enklare stöd inom K-pengaramen där det går att söka 3000 kr utan att ha med sig andra finansiärer. Ett sätt att göra en enklare process och nå den yngre delen av målgruppen.