Skip to main content
01 april 2025

Hur funkar det med crowdfunding?

Drömmer du om att göra film men oroar dig för finansieringen? Filmaren Annkathrin Schätzle visar att det går att hitta kreativa vägar. Med K-pengastöd från Kultur Ungdom och en välplanerad crowdfunding-kampanj har hon och hennes team nyligen färdigställt filmen "Checklist" – en berättelse om beslutsångest och sökandet efter den egna vägen i en värld full av starka viljor.

För många unga filmskapare är just finansiering det största hindret, och crowdfunding har blivit ett allt viktigare verktyg för att förverkliga konstnärliga visioner utanför de traditionella finansieringskällorna.

Vi skickade iväg några frågor till Annkathrin om projektet, teamets arbetsprocess och deras erfarenheter av crowdfunding. Perfekt för dig som funderar på att använda samma metod för ditt nästa kulturprojekt.


Vad är crowdfunding?
Crowdfunding är en finansieringsmetod där många personer bidrar med mindre summor pengar för att stödja ett projekt. Det fungerar som en kollektiv insamling där skapare kan presentera sin idé och be om ekonomiskt stöd direkt från publiken.

Crowdfunding möjliggör projekt som traditionella finansiärer kanske inte vågar satsa på. Samtidigt bygger metoden en publik och skapar engagemang redan innan projektet är klart. Det fungerar dessutom som marknadsföring parallellt med finansieringen, vilket ger dubbel nytta för skaparna. En fördel med crowdfunding är att kreatörerna ofta får mer kreativ kontroll över projektet eftersom andra investerares andelar minskar.


Berätta lite om teamet bakom filmen Checklist som ni nyligen visade på Bio Capitol.
Vi var fyra personer som började planera filmen 2023: Chantale Fitzé, Nikhil Acharya, Anna Kartberg, och jag, Annkathrin Schätzle. Chantale och Nikhil skrev manus och delade på regi. Redan från början frågade de mig om jag ville vara deras producent. Tillsammans planerade vi allt från casting och val av inspelningsplatser till att ansöka om bidrag och organisera inspelningsdagarna. Anna var också en del av produktionsteamet och styrde till exempel upp vår crowdfunding.

Med tiden växte teamet, och på vissa inspelningsdagar var det plötsligt 20 personer på plats. Det var en fantastisk känsla att se hur många som ville vara med och bidra till att göra vår film till verklighet.

Vad handlar Checklist om och vilka teman ville ni utforska med filmen?
Checklist handlar om Klara (Boel Lundgren) och de utmaningar hon möter som people-pleaser. Klara studerar Global Studies och är omgiven av personer med starka viljor, vilket ofta leder till etiska debatter om vad som är rätt och fel. Hon har svårt att hitta sin egen väg och blir lätt osäker på sina beslut. En aspekt vi ville utforska är hennes beslutsångest, vilket vi visuellt skildrar genom filmens färgtema. Klara klär sig ofta i beige och brunt, vilket gör att hon smälter in i sin omgivning, medan de personer omkring henne bär starkare färger. Detta återspeglas också i en scen där hon fastnar i beslutsångest över vilken färg hon ska välja till sin tavla. I filmen förekommer analyser av färgerna blå och orange, vilket symboliserar hennes tendens att överanalysera sitt val på ett akademiskt sätt. Det blir en metafor för hur hon skjuter upp beslutet genom att söka efter ett "rätt" eller "fel" svar, när det egentligen handlar om ett val utan några absoluta rätt eller fel.

Då hon har svårt att sätta gränser, blir Klaras liv ofta kaotiskt. Hon försöker lösa detta genom att hitta den perfekta "checklistan", men den skyddar henne inte från kaoset.

Fotograf: David Eric Nilsson

Bild 1 (omslagsbilden): Annkathrin Schätzle (Annie), Chantale Fitzé, Nikhil Acharya
Bild 2 (bilden ovan): Chantale Fitzé, Nikhil Acharya, Anna Kartberg

Ni finansierade delvis filmen genom crowdfunding. Hur fungerade det och vilka erfarenheter fick ni av processen?
Att genomföra en crowdfunding-kampanj gick mycket smidigt och enkelt. Vi valde att använda GoFundMe eftersom det bäst matchade våra behov. Det finns många olika alternativ, men det är viktigt att överväga sina mål, vilka verktyg man behöver stöd med från plattformen samt kostnaderna som tillkommer (allt detta kan man hitta information om på internet). För oss fungerade GoFundMe väl då de inte tog så mycket betalt. De erbjuder dock mindre supporttjänster jämfört med andra plattformar och är kanske inte lika avancerade, men eftersom vi hade våra kommunikationskanaler via Facebook och Instagram behövde vi bara de mest grundläggande funktionerna.

När man väl har bestämt sig är det enkelt att sätta upp kampanjen och administrera den. Det krävs ingen särskild förberedelse, men man bör kunna beskriva sitt mål, sin vision och vad pengarna kommer att användas till, så att publiken vet vad de hjälper till med. Därefter gäller det att ta hjälp av sitt nätverk och be de som varit involverade i projektet att dela uppdateringar och förfrågningar om stöd (via plattform och andra sociala kanaler).

För oss blev resultatet mycket positivt; vi uppnådde vårt mål (och lite mer därtill) tack vare vänner och bekanta till de som medverkade i produktionen. Vi gav löpande uppdateringar som gjorde det möjligt för våra supportrar att följa projektets framsteg. Något som fungerade särskilt bra för oss var att erbjuda "donationspaket". Om man donerade 200 kr fick man två gratisbiljetter till den privata visningen, och om man gav 500 kr fick man sitt namn i eftertexterna som supporter. Detta tror vi var ett mycket effektivt sätt för individer att känna sig motiverade att bidra lite extra.


Det finns flera crowdfundingplattformar för dig som vill finansiera ditt filmprojekt. Här är några populära alternativ som kan hjälpa dig att förverkliga din filmidé:

Var noga med att läsa igenom det finstilta innan du skapar en kampanj.


När har filmen premiär?
Vi håller nu på att söka oss till festivaler och hoppas att ha en premiär under året. Följ oss gärna på Instagram på där vi kommer att informera om alla framtida visningar! 

Vilka tre filmer har inspirerat er som ni rekommenderar?
Vi hade tre filmer som inspirerade oss till Checklist:

  • Ladybird (Greta Gerwig, 2017)
  • Hannah takes the stairs (Joe Swanberg, 2007)
  • Världens värsta människa (Joachim Trier, 2021)

Alla tre filmer handlar om unga kvinnors resa att förstå sig själva och hitta sin plats i världen. Huvudkaraktärerna brottas med beslutsångest och försöker balansera sina egna behov med andras förväntningar. Vi uppskattade också de genuina och spännande konversationerna i filmerna, som känns verkliga och engagerande. I “Ladybird”  sticker huvudkaraktären ut med sina färgval, vilket vi valde att vända på i “Checklist” genom att låta vår karaktär smälta in med mer neutrala färger. 


Kontakta oss

Planerar du göra en film och behöver en slant till produktionen? Ska du starta en filmfestival eller spela in en webbserie? Eller behöver du hjälp med ditt manus, inspelningsteknik eller tips på kontakter inom filmbranschen? Kontakta Kultur Ungdoms filmkonsulent! Vi kan hjälpa dig med ditt projekt, ansökning till K-pengar eller helt enkel lotsa dig vidare i vårt stora nätverk.

Joen Windahl

Film
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0760-234745