K-vlogg #24 - Amorina Ahlsell - Del 1
I veckans K-vlogg får vi möta filmskaparen Amorina Ahlsell. 2022 beviljades hon KulturUngdoms kulturstöd K-pengar för kortfilmen "Dansrum för en". I tre vlogginlägg, som släpps torsdagar tre veckor i rad med start idag, delar Amorina med sig av sin resa från idé till färdig film.
Vi tog kontakt med Amorina för att få veta mer om projektet och hennes tankar kring att söka stöd som ung filmskapare. Här berättar hon om den kreativa processen bakom "Dansrum för en", ger tips på var man kan hitta resurser, och delar med sig av vilka filmer som inspirerat henne.
Hej Amorina! Berätta om ditt projekt ”Dansrum för en".
Filmen är en ett dystopiskt drama på 12 minuter och handlar om en tjej i 20-årsåldern som befinner sig i ofrivillig ensamhet i en nära framtid då ensamhet klassas som en sjukdom. Mot den nya sjukdomen finns medicinering, något som hon blir ständigt påmind om genom den riktade reklamen som hon nås av.
I Vloggens första del berättar du om flera olika stöd som hjälpt filmen. Hur ser du på stöden du sökt? Är det lätt att få stöd? Är det lätt att hitta till stöden? Har du några tips till unga filmare här?
Jag upplever det som att det finns många stöd, framförallt till unga eller nya filmskapare men att det gäller att veta var man ska leta. För mig handlade mycket om att fråga de jag fick kontakt med vilka andra stöd som de kände till som man kan söka och på så sätt hitta fler. Om det är lätt eller svårt att bli beviljad stöden beror nog mycket på vad det är man söker, jag tyckte att det var ganska lätt med de flesta men sökte även stöd som jag inte fick.
Några tips på ställen i Göteborg som annars kan vara lite svåra att hitta är Göthenburgo, Medieverkstan och Filmbryggan. En sida med diskussionsforum för filmskapare som jag även besökte ofta för alla möjliga frågor är voodoofilm.org.
Du berättar att manusarbetet tagit lång tid. Hur har du lärt dig att skriva manus? Har du några tips om var en kan vända sig om en vill lära sig skriva manus?
Jag lärde mig formatet som används vid manusskrivning av en vän som studerade film. Jag skrev även manuset tillsammans med henne under en period. Jag tyckte att det var väldigt svårt till en början men efter att ha skrotat allt och börjat om ett par gånger gick det lättare. Vi använde oss av verktyget Celtx för att skriva manus och det tyckte jag fungerade bra, även om alla funktioner inte är tillgängliga i gratisversionen.
Ett tips som jag fick är att skicka sitt manus till vänner och bekanta som inte vet någonting om filmen. Be dem komma med feedback och ställ lite frågor om hur de tolkar händelserna i manuset och karaktärerna. Jag sökte även processtöd på Filmbryggan där man kan få manuscoaching, det finns säkert fler ställen som har det också om man är intresserad av det.
Vad händer nu med din film? Ska du söka festivaler? Var hoppas du på premiär?
Ja, jag är i processen att söka till filmfestivaler nu. Jag har nog ingen drömfestival som jag hoppas på ännu. Eftersom jag är så ny i filmvärlden håller jag fortfarande på med att få koll på alla festivaler som finns. Men jag hoppas på att det inte tar alltför lång tid tills den visas, jag är så ivrig på att få dela den med en publik.
Skulle du vilja ge oss tre tips på filmer som inspirerat dig och som du tycker alla borde se?
Certain Women (2016) regissör Kelly Reichardt
Her (2013), regissör Spike Jonze
Lost in translation (2003), regissör Sofia Coppola
Unga kreatörer får chansen att visa upp sina projekt i KulturUngdoms K-vlogg
Har du ett konst- eller kulturprojekt du brinner för? Då är KulturUngdoms K-vlogg rätt plats för dig! I vår nya satsning får unga kulturskapare mellan 13-30 år som bor i Västra Götaland möjlighet att presentera sina projekt och kreativa processer, oavsett konstform. Vill du också visa upp ditt projekt i en K-vlogg? Håller du på med något spännande inom konst, musik, teater, dans, litteratur eller annat kulturområde? Har du kanske fått K-pengar för att förverkliga din idé? Då är detta ett utmärkt tillfälle att dela det med en bredare publik.
Kontakta vår konsulent Joen på