Skip to main content
21 sep 2020

Kärlekens kraft - Jovid Eisai och filmmediet

Han har vetat det i hela sitt liv. Han vill arbeta med film. Han har alltid älskat film. Nu har Jovid Eisai gjort verklighet av sin dröm, producerar kortfilmer i snabb takt och mottog KulturUngdoms filmpris 2020.
Av Christine Hellqvist

Det var på ett asylboende i Lerum som allt startade. Där arbetade Krister Kronlid och med honom som lots och medhjälpare skapade Jovid Eisai filmen Jag är Akif, som fick större spridning än de kunnat föreställa sig. I samband med den inspelningen träffade Jovid sin nuvarande kollega Roozbeh Behtaji, som hjälpte honom redigera. Kontakt togs också med Joen Windahl, filmkonsulent på KulturUngdom. Sedan dess har många filmer strömmat ut från Jovid, alla byggda både på komik och på stort allvar.

– Ett meddelande till Morgan Johansson gjorde jag 2017. Det var en kortfilm, då jag pratade inför kameran om hur det är att vara flykting, säger Jovid när vi möts på Göthenburgos kontor i Lagerhuset i Göteborg. Det är där han extraarbetar som filmhandledare när han inte går i skolan – han läser gymnasieprogram vid Göteborgs folkhögskola. Han måste få till en gymnasieexamen och sedan ett fast jobb för att få möjlighet till permanent uppehållstillstånd.

– Jag hade tur, säger han och berättar att han tack vare gymnasielagen fick ett treårigt uppehållstillstånd efter att ha fått avslag på sin första asylansökan.
 
Sin andra film gjorde Jovid tillsammans med Roozbeh Behtaji, som är grundare och konstnärlig ledare för Göthenburgo. Den hette Scener ur ett invandrarskap och tävlade på Frame Filmfestival, där den fick både publikens pris och juryns pris.

– Den har varit med på 15 festivaler, säger Jovid glatt. Inte i Australoen och Sydamerika, men annars har den visats i hela världen.

KulturUngdoms filmpris fick han för filmen Länge leve mänskligheten, berättar han.

– Den handlar om två killar från Afghanistan som blir vräkta från sin lägenhet för att de inte har betalt hyran. De har sökt jobb utan att få något, men när de byter till svenska namn får de arbete i en bar. Sedan går det ändå illa, de får sparken men räddar en tjej som blir rånad, filmas av övervakningskameror och blir hjältar på sociala medier.

– Alla behöver varandra, säger Jovid och framhåller hur viktigt det är med skratt. Han brinner för komedier. Jovid agerar själv framför kameran som skådespelare i alla sina filmer, så han ser sig själv lika mycket som skådis som filmare och manusförfattare. Ämnena kretsar kring rasism, hur vi är mot varandra, hur beroende vi är av varann. Och Akif är genomgående huvudperson.

– Planen är att alla filmer om Akif ska sättas ihop till en långfilm, avslöjar Jovid Eisai. Nu är han inne på sin fjärde kortfilm. Den är dit de 10 000 kronorna går, de han fick av KulturUngdom som filmpris. Ytterligare 6 000 kronor har han fått ihop.

Att det var något särskilt med Jovid upptäckte Roozbeh Behtaji direkt.

– Han kommer varje dag med nya idéer! Han är nummer ett.

Göthenburgo är en förening som startade 2014, där unga får lära sig göra film om sin samtid. En del av dem tillhör någon av redaktionerna Angereds-TV, Mölndals-TV, Hisings-TV eller Kämpa-TV, som Jovid var med och startade. Filmerna läggs ut på Göthenburgos Facebooksida.

– Det är ett sätt att bredda bilden av stadens platser och människor, säger Roozbeh. Det är viktigt för demokratin. TV4 la ju ner lokalredaktionerna 2014, det fanns inga pengar att tjäna. Nu finns public service kvar, men om de inte har resurser så blir det inget, menar han.

Jovid Eisai fortsätter drömma och planera sin framtid inom filmbranschen. Efter gymnasiet vill han studera film utomlands i ett eller ett par år. Var vet han inte riktigt. Men filmen lämnar han inte.


Fakta om KulturUngdoms filmpris:
Filmpriset delades ut första gången 2014 i samband med KulturUngdoms filmdag, som var ett initiativ samma år. Dagen arrangeras på Frilagret i Göteborg i samband med Göteborg Filmfestival och är ett samarbete med dem. Där visas filmer som fått stöd i form av K-pengar under året och filmarna får chansen att berätta om sina projekt. Där arrangeras också workshops.

– De första åren var priset på 7 000 kr men nu är det höjt till 10 000 kr, berättar Joen Windahl. Att Jovid Eisai fick det är för att han är så jäkla driven och har ett fint syfte med sina filmprojekt; att skapa förståelse för människor i utsatta situationer.

Juryns motivering:
KulturUngdoms Filmpris 2020 på 10 000 kronor går till en filmare som med en oerhörd kreativitet och drivkraft skapar oförutsägbara och nyskapande filmer på löpande band. Han har också ett stort samhälleligt och socialt engagemang, bland annat i filmrörelsen Göthenburgo där har han gått från att vara filmintresserad ungdom till att bli filmhandledare och mentor åt andra unga.


Vill du spela in en film eller skapa en fimfestival? Behövs det en slant till din produktion eller till en paneldiskussion kring regi?
Vi stöttar det mesta och har lösningar på nästan allt. Välkommen att kontakta vår filmkonsulent Joen för tips, insikt och draghjälp!

Konsulent: Joen Windahl
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0707-36 33 28

Foto: Simon Martner


Intervjun är gjord av Christine Hellqvist som var med och startade KulturUngdom 1994 och arbetade i föreningen i perioder fram till 2012, bland annat som projektledare, verksamhetsledare och koordinator. Nu har hon gjort intervjuer och reportage till rapporten KulturUngdom 2018-2020.