Skip to main content
23 sep 2022

Våra medlemmar blev vinnare på Frame Filmfestival

I helgen arrangerades Frame Filmfestival på Bio Roy i Göteborg och avslutades med traditionsenlig prisutdelning för Västra Götalands alla kortfilmare. Ett stort grattis till alla lyckliga vinnare och ett extra stort grattis till Alva Hagström som vann Bästa Film Mellanvikt filmen Dear Lost People. I och med vinsten fick Alva också KulturUngdoms Framepris på 7000 kr.

Här är en länk till Frame Filmfestival och alla prisvinnare med flera bekanta namn från KulturUngdom. Förutom att vi hade flera medlemmar på plats, både på vita duken och i salongen så var KulturUngdoms projekt Filmplats förstås där. Malte Hjärtberg från Filmplats Borås tycker att det var en bra dag. ”Jag kommer nog mest att minnas mina möten med nya människor och den stora variationen bland kortfilmerna. Det var inspirerande att se hur kreativa de som skapat filmerna varit i processen.”

Filmplats Alingsås var representerade i programmet med filmen ”Dramaklassen”, och i publiken satt en av filmskaparna - Roy Albinson. Han säger att frågestunden med regissörerna var inspirerande. ”Att höra att en del t.ex. aldrig gjort film innan eller hade väldigt lite resurser men att det ändå gått ganska bra. Det blir ju en motivationsfaktor, att det kan gå rätt bra med bara några kompisar som filmar nåt mest för att det är kul också.”

Regissörerna intervjuas

Regissörerna intervjuas

Filmplats på lunch

Filmplats på lunch

Perla Heiefort & Elin Landgren

Perla Heiefort & Elin Landgren


Emmy Christensen från Filmplats Stenungsund var inblandad i två av de filmer som visades, som skådespelare i filmen ”Det rätta valet” och som regissör till filmen ”Solen kan inte alltid skina” tillsammans med Jessica Balzano. Hon är glad och tacksam över att ”Solen kan inte alltid skina” vann publikpriset i mellanviktsklassen. ”Då känns det som att det man gör verkligen uppskattas, och gör att man verkligen vill fortsätta skapa.” Filmen har tidigare visats på Corax filmfestival, KulturUngdoms filmdag och en festival i New York. Just nu håller Emmy på att förbereda inspelningen av sin nya film. ”Nu har jag fixat en raggarbil, drönare och skådisar inför inspelningen! Det ska bli väldigt kul att se om jag lyckas med min vision.”

Roligt för oss på Filmplats var också att se en tidigare deltagare från Filmplats Göteborg i huvudrollen i Perla Heiefort nya film ”Tårtkalas”, nämligen Elin Landgren. ”Filmen är en poetisk film som man kan tolka på olika sätt, men jag skulle säga att den handlar om en förlorad kärlek och hur födelsedagsbarnet påminns om den på sin födelsedag.” Sedan hon deltog i Filmplats har hon utbildat sig på Filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola. ”Jag har också varit med i Noomaraton några gånger. Det har blivit en rolig tradition och i år vann mitt lag Västra Götalands regionfinal, vilket känns kul!”

Viktor Anderström från Filmplats Göteborg sammanfattar Frame så här: ”Människorna som jobbade där var trevliga och filmerna som visade var alla bra på sitt eget sätt. Hela dagen var så bra att jag kommer att minnas den väldigt länge.”


Alva Hagström vann Mellanviktsklassen (16-20 år) på Frame Filmfestival den gångna helgen. Vi kontaktade henne för att gratulera och höra mer om hennes filmskapande. 

Grattis Alva till första pris i mellanviktsklassen och KulturUngdoms Framepris på 7000 kr! Hur känns det? 
Tack. Det känns givetvis väldigt bra och kul. Stort, och lite oväntat. 

Berätta om din film "Dear Lost People". Vad handlar den om? 
Tematiken i filmen kretsar kring utbrändhet och vilsenhet, något som huvudkaraktären Lucia brottas mycket med. Som tittare följer man, vad man skulle kunna kalla, Lucias dagboksanteckningar och ser hennes inre mentala resa under en då tuffare period.

Hur fick du idén till filmen? 
Precis som Lucia har jag själv och många i min närhet kämpat med utbrändhet av olika slag, så någonstans därifrån kom ambitionen och vilja att skapa kring det ämnet. Det första jag gjorde var att skriva någon form av dikt, som tillsammans med mina gamla dagboksanteckningar och samtal med mina vänner kring utbrändhet bildade stommen för manuset. 

Varför kändes det viktigt att berätta just den här historien? 
Dels för min egen skull, det blev en typ av bearbetning av någon som mest tryckts undan, men främst för att belysa ämnet såklart. Att förhoppningsvis få folk att relatera till Lucia och hennes berättelse, samt lyfta stigman kring att utbrändhet endast är något som drabbar vuxna och inte folk i tonåren. 

Hur fick du ihop inspelningen och finansieringen? 
Filmen skulle verkligen bara vara ett litet hemmaprojekt av rent intresse. Tidigare har jag gjort ett par kortfilmer via skolan, men aldrig på egen hand. Därför hyrde jag kamera privat och resterande utrustning har jag fått låna. Alla som medverkat i produktionen har gjort det ideellt, då grundtanken var att projektet skulle ses som en rolig grej. Sedan sökte jag det så kallade Giraff-stödet av Uddevalla kommun, som också kunde sponsra med viss utrustning, hjälp med att hitta inspelningsplatser och andra tips och trix. 

Vad blir nästa filmprojekt nu då? 
Nästa projekt är fortfarande bara spekulationer än så länge. Kanske en komisk vinkel för lite variation, kanske något mot personporträtt eller åt det dokumentära hållet. Jag tyckte det fanns många snygga och inspirerande dokumentärer med i årets Frame festival, vilket såklart skapar nya idéer och väckte tankar för min del. Eftersom jag än så länge gjort ganska lite film vore det kul att testa lite olika stilar, så förmodligen inget som liknar Dear Lost People. 

Skulle du vilja ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker alla borde se? 

Filmer som inspirerat till just detta projektet är nog "All the Bright Places" och "The Perks of Being a Wallflower" som båda handlar om unga och psykisk ohälsa av olika slag. Annars ligger filmen "Fucking Åmål" högt på listan, men den har nog snarare inspirerat till att göra film överhuvudtaget och framförallt genererat en dröm om att få tillbaka svenskproducerad film i ungas liv.  

Vill du se Alvas film Dear Lost People på bio så besök Novemberfestivalen i Trollhättan den 25:e - 26:e nov. Filmen tävlar där i Mellanviktsklassen mot filmer från hela Sverige. https://novemberfestivalen.se/


Frame är en årlig kortfilmfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige och ger plats åt kortfilm och arrangerar seminarier, workshops och mingel som samlar både filmbransch och framtidens filmskapare. Frame är också regional uttagning till nationella filmtävlingen Novemberfestivalen. 

Filmplats riktar sig till alla mellan 13-27 år som vill lära sig att skapa film eller utvecklas som filmare. Åldersgränsen varierar, vad som gäller på din ort finner du på sidan för din filmplats, där kan du även läsa om vårens program på de olika filmplatserna

Planerar du göra en film och behöver en slant till produktionen? Ska du starta en filmfestival eller spela in en webbserie? Eller behöver du hjälp med ditt manus, inspelningsteknik eller tips på kontakter inom filmbranschen? Kontakta KulturUngdoms filmkonsulenter! Vi kan hjälpa dig med ditt projekt, K-pengaansökning eller helt enkel lotsa dig vidare i vårt stora nätverk.