Alva Le Febvre om sin aktuella soloutställning
I en intervju med KulturUngdom ger den unga och lovande fotografen Alva Le Febvre oss en inblick i hennes resa från att upptäcka fotografi som konstform på gymnasiet, till att studera konstnärligt fotografi i Göteborg och assistera en dansk konstnär i Köpenhamn. Alva är aktuell med sin soloutställning "Do Not Touch" på Hall Gallery berättar bland annat om hur stödet från KulturUngdom har varit en viktig del i hennes konstnärliga resa.
Hej Alva! Berätta lite om dig själv och din konstnärliga bakgrund. Hur länge har du arbetat med fotografi?
Mitt namn är Alva Le Febvre, jag är 23 år gammal och bor för tillfället i Göteborg. Jag började “arbeta” med fotografi som ett konstnärligt medium när jag var 16 år och valde att gå foto-linjen i gymnasiet. Där upptäckte jag att fotografi också fick vara fantasi och på låtsas, precis som många andra konstformer. Direkt efter att jag hade tagit studenten 2018 flyttade jag till Köpenhamn för att gå en förberedande fotografiskola där, och var kvar där i några år. Där träffade jag också en dansk konstnär vid namn Fryd Frydendal som jag har assisterat sedan år 2020 och lärt mig en massa av.
Just nu studerar jag mitt sista år på en kandidat i konstnärligt fotografi på HDK-Valand, men pendlar fortfarande en del mellan Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Jag har också min första soloutställning på Hall Gallery i Göteborg just nu, som är uppe till den 12 november.
Kan du berätta om din kommande utställning "Do Not Touch"? Vad handlar den om och vad vill du uttrycka med dina verk?
Do Not Touch skulle nästan kunna vara ett evigt projekt för mig. Jag har sedan ett par år tillbaka haft flera arbetstitlar i huvudet som - “Back off”, “Fragile”, “Do Not Enter”, “Do Not Touch” m.m. Utifrån dem har jag fotograferat kontinuerligt och skapat flera olika projekt. I denna utställning så handlar Do Not Touch för mig om integritet, femininitet och det privata rummet.
Jag har under det senaste året tittat mycket på stillebengenren (måleri och fotografi) skapade av kvinnor eller queer personer igenom historien. Många av dem hade inte samma förutsättningar som män för att kunna upptäcka världen eller de stora landskapen. Tyvärr har många glömts bort, men där hittade jag en samhörighet till mitt stora intresse för vardagsobjekt. De bortglömda tingen som ligger och dammar hemma, kanske från ens barndom, som man har svårt att göra sig av med. Vad händer när de blir fotograferade som om att de är viktiga, stora och levande?
Sedan är jag också intresserad i hur fotografi kan sammansättas på fragmentariska sätt. I denna utställning finns det exempelvis bilder i både färg och svartvitt, som är fotograferade med mobilkameran och analogt, och flera olika storlekar.
Hur kommer det sig att du valde att ställa ut på just Hall Gallery i Majorna?
William Hall som har galleriet kontaktade mig efter att ha sett ett av mina tidigare verk, Lost and found, som också går att se på utställningen just nu. På Hall Gallery har de en utställning varje år omkring hösten där de ger chansen till en ung konstnär att få ställa ut. Ett väldigt spännande och viktigt initiativ, så tack till William för det! Förra året var det en annan Göteborgsbaserad fotograf vid namn Max Körner som alla borde kolla in.
Du har fått stöd från KulturUngdom för att genomföra utställningen. Hur har det varit att samarbeta med KulturUngdom?
En positiv upplevelse! Det har varit så smidigt men också avgörande för att jag skulle kunna utföra utställningen. Utan stödet hade jag varit ekonomiskt begränsad eftersom att jag bara lever på CSN. Det har varit lätt att kontakta KulturUngdom, få hjälp och jag fick svar väldigt snabbt. Tack för det!
Alva Le Febvre – Do Not Touch
20.10.23 – 12.11.23