Hemlig sova-över-klubb med Alice & Mathilda
Pillow Fight är en utställning där Mathilda Forsström och Alice Hedström vill välkomna er till ett fiktivt högkvarter för en hemlig sova-över-klubb. Utställningen har beviljats K-pengar och sker på Viktoriahuset i Göteborg den 4-6 november. Vi blev givetvis nyfikna på att få veta mer om utställningen och gjorde en intervju med Alice Hedström.
Pillow Fight
Kategori: Konst
Kommun: Borås, Göteborg
Beviljat belopp: 15.000 kronor
Vad kan ni berätta om Pillow Fight? Hur fick ni idén till utställningen?
Idén kom ursprungligen från mig, då jag började tänka på ett fiktivt högkvarter för en ”sova över klubb”. Jag hade gjort flertalet konstprojekt som fokuserade på individen, både som subjekt och objekt. Individen som kulturutövare, individen som kännande människa. På min examensutställning från HDK-Valand i våras tex så byggde jag upp en persona kring en ”Artist doll” och öppnade Alice Art Shop. En installation som handlar mycket om hur konstnären kan förpackas till en säljbar produkt. På examinationen fick jag god feedback men också uttalanden om att verket upplevdes som ensamt. Var är de andra dockorna i dockhuset? Vid det laget hade jag redan börjat sukta efter en mer kollektiv tematik. Att sätta gemenskap i fokus. Och började söka trygghet i barndomsminnen och barnkultur. Det var så jag började tänka på sleep overs och på den intimitet jag och flera med mig kunde uppleva som barn när vi sov över hos varandra. Det var något med att sova ihop, berätta hemisar i mörkret, prutta, snarka och vakna ihop. En egen atmosfär. Jag började fundera på hur en sådan värld, uppbyggd av kuddar och täcken hade sätt ut i en vuxnare ålder. Vilka ämnen hade diskuterats? Vilka själsliga sår hade bearbetats? Vad händer om vi flyttar in våra vuxna, något sargade själar i ett fluffigt rum kryddat med ”girl culture?
Någonstans i det här stadiet började jag och Mathilda arbeta med kostym och scenografi till en pilot på en film som ska utspela sig 1998. Karaktärerna i filmen var väldigt unga och skulle i flera scener bära pyjamas och vara tätt inpå varandra. Då slog det mig hur absurt det var att arbeta med ett kollektivt projekt ensam. Mathilda och jag arbetar väldigt närgånget under våra filmuppdrag, våra estetiker är väldigt sammanflätade och kompletterar varandra. Såklart Mathilda även ska vara med på utställningen! Här föddes en ny look för showen. Vi bestämde oss för att bygga upp en scenografi likt sådan vi gjort i filmvärlden och sedan placera vår konst där inuti.
Vilka är ni som ligger bakom utställningen?
Bakom utställningen står jag Alice Hedström och Mathilda Forsström. Jag är fotograf, författare och konstnär från Göteborg. Mathilda kommer från Borås och är en allkreatör utan dess like. Mathilda har i många år arbetat med kläder och styling inom second hand- braschen i London och Göteborg. Jag själv har hängt i olika typer av skolbänkar och försökt become who I am, samtidigt som jag arbetat på både bra och definitivt mindre bra arbetsplatser. Vi har båda slitigt väldigt mycket med vårt psykiska välmående under våra (relativt) korta liv. Anstränger oss ständigt för att någorlunda få ihop livet ekonomiskt, själsligt och mentalt. Jag tror det är därför vårt samarbete fungerar så bra. Vi är väldigt inkännande kring varandras måendecykler och sätt att fungera, som ofta inte är särskilt normativt.
Vad inspirerar i ert konstnärsskap?
Jag tror det som driver oss är revansch och njutning. Vi är båda otroliga dyrkare av guldkant på livet, kanske för att vi är medvetna om hur skör den är. När man njuter ska man passa på att NJUTA! Vi vill ge liksannade upprättelse och sammanhang och oliksinnade insikt och lärdom. Det som inspirerar oss är allt från böcker, dokumentärer till ett paraply på loppis med ett skaft som ser ut som en anka (Mathildas fynd). Vi älskar båda två att gå på intressanta, häftiga, innovativa utställningar och hatar båda två att gå på tråkiga utställningar. Personligen är även naturen en stor kugge i kreatörshjulet, men kanske då snarare som plats att processa intryck och låta dem landa. Ladda själen så att fler saker kan komma ur den.
Hur kom du i kontakt med KulturUngdom och hur har ni fått hjälp?
Vi hörde om KulturUngdom ryktesvägen. Hörde om någon som fått stöd och fick sedan själva stöd. Nu försöker vi båda spä på den kedjan och berätta för så många som möjligt att möjligheten finns och att den är värd att fånga. Pengarna går till många scenografiska inköp, saker och prylar, makapärer och manicker, som vi använder i utställningens rekvisita. Till att printa fotografier och fanzines. Till Material. Pennor, papper, epoxi, ramar, ALLT. Vi båda håller mycket på med skulptur och ler- åtgången är skyhög. Då ingen av oss ännu har körkort underlättar det också enormt att kunna betala för frakt. För att vara helt ärlig så har vi hur många idéer och potentiella utgifter som helst. Finns ingen brist av hål för pengar att stoppas i. Tyvärr måste vi ofta stoppa oss själva, i bristen på dem. Men KulturUngdom har hjälpt oss en otrolig bit på vägen. För det är vi mycket tacksamma. Det är faktiskt en helt fantisk möjlighet som vi värdesätter så högt så högt.
Vad har varit det roligaste med arbetet med utställningen?
Att växa, enskilt och tillsammans. Att uppnå saker. Bli klokare, kunnigare och mer inspirerad. Öppna upp möjligheter både för sig själv och andra. Vi båda ser fram enormt mot vernissagen (4:e november kl 19.00 på Viktoriahuset). Att få dela det vi gjort med andra, se folk uppehålla sig i rummet. Vila på våra kuddar och läsa våra texter. Delta i våra verk, kanske rita eller skriva till saker. Vi hoppas att denna show bara är en start och att vi med detta får chansen att knyta fler relationen och kanske i framtiden kunna inkludera ännu fler kreatörer i liknande projekt. Oavsett kreatörernas bakgrund och eventuella skolning. Vi brinner för klassfrågor och att alla har rätt att tillhöra de rum de vill vara delaktiga i. En ”theme song” som vi har för det här projektet (introducerad av Mathilda) är Underdog med Alicia Keys.
So I sing a song for the hustlers trading at the bus stop
Single mothers waiting on a check to come
Young teachers, student doctors
Sons on the front line knowing they don't get to run
This goes out to the underdogKeep on keeping at what you love
You'll find that someday soon enough You will rise up, rise up
Har du några tips till andra unga personer gärna vill göra egna kulturprojekt och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Prata med oss på vår vernissage! Folkhögskolor är otroliga. Där kan många rötter börja slå i mark. Men fråga fråga fråga folk i kulturvärlden om råd, känner du inga, testa att skriva på insta eller liknande! Många vill hjälpa till, många har i olika faser blivit hjälpta själva. Sen är ett råd: kör. Testa och lär dig under tiden. Googla! Oavsett vad du föds med och inte så finns ofta informationen där ute att få tag på någonstans. Försök se på dina””svagheter”” som en potentiell styrka. Det är alltid ett ess i rockärmen att komma in i nya sammanhäng med nya ögon och erfarenheter. Kötta på lagom mycket och försök ta hand om dig själv överdrivet mycket. Puss och kram!
Pillow Fight
4-6 november på Viktoriahuset - ABF Konstrum (samma som Hagabion)
Vernissage 4:e november kl 19.00.
Öppettider: Fre: 19-00, Lör: 10-17 Sön: 10-17
Länkar:
Facebookevenemang:
Alice hemsida
Vill du arrangera ett konstnärssamtal eller en grupputställning? Behöver du hjälp med finansiering till ditt konstprojekt eller söker idéer till ett bildkonstresidens? Vilken konstform du än sysslar med hjälper vi gärna till med samarbeten och värdefulla kontakter. Välkommen att kontakta vår konstkonsulent!
Konsulent: Elin Åström
0706-89 69 49