Träffa vår konst & slöjdkonsulent
Hur är det att jobba på KulturUngdom? Under våren berättar några kollegor om vad de gör, varför de jobbar på KulturUngdom och hur de ser på utvecklingen inom just sin konstform. Idag möter ni vår konst & slöjdkonsulent Elin Åström som har jobbat sedan 2016 med flera fält inom Kulturungdom, bland annat scenkonst, Avtryck, konst, slöjd - och UKM.
"Det finns ett tydligt uppdrag men också stora möjligheter att att påverka, utforska och göra nytta"
Namn: Elin Åström |
Hur är det att jobba på KulturUngdom?
Hej! Det är roligt, utmanande, viktigt, kreativt och varierande.
Berätta om din bakgrund
På gymnasiet läste jag musik på LM Engströms gymnasium, där jag intresserade mig mycket för ensemblesång och fick för mig, ihop med min bästis, att tonsätta flera Nils Ferlin-dikter i en väldigt existentiell föreställning. 2010 tog jag sedan min kandidatexamen med kulturstudier som huvudämne på Göteborgs universitet, där jag bland annat undersökte staden som varumärke, estradpoesi och gatukonst i Göteborg. Läste också en del sociologi, socialpsykologi och konflikthantering (samt den fristående kursen Livets mening A, som jag nog kuggade nu när jag tänker efter, oh the irony). Ungefär samtidigt startade jag eget företag för min fotografiska verksamhet. Därefter jobbade jag ett antal år heltid som kultursamordnare i Lerums kommun där jag jobbade med både scenkonst, kulturföreningar, konstgalleriverksamhet, inköp av offentlig konst samt flera kommungemensamma experimentella konst- och kulturprojekt, samt som projektledare på Alingsås Kulturhus där jag bland annat jobbade med Ung Kultur Möts, Kulturnatta, unga kulturprojekt och kommunens konstsamlingar. Samt mer eller mindre sporadiskt som frilansfotograf i egen firma då - innan jag landade på Kulturungdom. Förutom konst- och kulturverksamhet har jag jobbat en del med djur - både hundar och hästar.
Varför valde du att börja jobba på KulturUngdom?
Jag hade tidigare jobbat med konceptet Ung Kultur Möts i min roll på Alingsås Kulturhus. När Malin, projektledare på UKM, skulle gå på föräldraledighet sökte jag hennes vikariat, som en vän tipsade om skulle passa mig. Därefter har jag haft ansvar för flera fält inom Kulturungdom, bland annat scenkonst, Avtryck, konst, slöjd - och UKM.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för en konst- och slöjdkonsulent?
Det finns kanske inga direkta vanliga dagar, men en del av tiden går åt till att handlägga vårt kulturstöd k-pengar samt övrigt jobb omkring det, hjälpa till med ansökningsprocesser ibland och diskutera fler möjligheter för ett projekt. Övrig tid handlar om olika samarbeten med externa projekt som varierar från år till år, kanske kan vi haka i den här hållbarhetsfestivalen i år, skapa utrymme på Folk & Kultur för unga röster och uttryck, samarbeta kring slöjd, byggnadsvård och modeindustri, samarrangera konstutställningar på Blå Stället, stötta upp olika unga initiativ kring konst, konsthantverk, slöjd, samhälle etc - den typen av frågor. Det handlar mycket om att vägleda, peppa, föra samman, ta tillvara på, skapa plats för, möta behov. Även samverkan med kommuner och olika aktörer runt om i regionen, nationellt och internationellt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är att det är ett väldigt rörligt arbete som har möjlighet att hänga med i svängarna och i samtiden. Det finns ett tydligt uppdrag men också stora möjligheter att att påverka, utforska och göra nytta. Bland favoritminnen var det otroligt roligt att vara på plats på konst- och hantverksfestivalen Traditional Arts & Crafts Olympics i Rumänien 2019 tillsammans med ett gäng underbara slöjdintresserade unga från regionen. Det serverades otroligt mycket kött, otroligt lite kaffe - och folkdräkt var obligatorisk klädsel. Rimligt och roligt!
Foto: Elin Åström
Hur ser planerna ut framåt för konst, slöjd och Avtryck-området inom KulturUngdom?
Framöver kommer det att handla en hel del om mode, återbruk och redesign i ett samarbete med F/ACT MOVEMENT och Science Park Borås. Det kommer även att bli en kurs i täljning i höst, och kanske fler digitala föreläsningar i byggnadsvård för tjejer och icke-binära? Det kommer även att bli ett fysiskt bildkonstresidens i år i Tanum samt samarbete med hållbarhetsfestivalen Win Win Youth Arena i någon form. Jag kommer fortsatt att stötta upp projekt som skapar utrymme för unga konstnärer via både k-pengar och övriga samarbeten. Just nu håller jag också på att undersöka frågan om samiska och queera perspektiv och erfarenheter.
Har du några kulturella karantäntips för medlemmar som är fast hemma i soffan?
Jag vet inte om vi behöver flera såna tips? Däremot funderade jag härom dan på känslan av meningslöshet som ligger otroligt nära till hands när internetuppkopplingen laggar, allt ställs in och en inte träffat sina vänner på länge. Och att det kanske efter en tid går att börja betrakta meningslösheten så som den existentiella filosofin ibland ser den - som ett osått trädgårdsland? Och att det på sikt kanske kan vara en plats för nya idéer, perspektiv och riktningar även om det kan kännas tomt just nu.
Jag ser fram emot att du kontaktar mig med dina idéer! Vi finns här för dig som vill arrangera, för dig som vill ställa ut, fotografera, ordna samtal, delta i utställningar, jobba i trä, skapa bildkonst och utforska material. Eller för dig som är allmänt intresserad och nyfiken på olika former av konst och kultur. Vi hörs! |