Skip to main content
05 okt 2020

Musiken lever - "Jag uppmuntrar alla - gör det själv"

DIY. Från den rörelsen kommer musik-konsulenten Robin Havbring och det präglar hans sätt att jobba - "Jag uppmuntrar alla - gör det själv"  
Av Christine Hellqvist

Själv har han aldrig spelat i band utan ägnat sig åt att arrangera. Sedan blev det Kulturverkstan och så träffade han Mattias Tell som då hade tjänsten som musikkonsulent på KulturUngdom. LIA:n, långpraktiken, var given och därefter blev han kvar på en successivt ökande procent. I januari 2019 axlade han Tells mantel i samband med att Westside Music Sweden fick regionalt stöd och drog igång på allvar.

– Det var extremt kul, jag var väldigt stolt att få ta vid, säger Robin Havbring. Det var ett grymt upplägg på överlämningen och Mattias och jag har fortfarande mycket kontakt. En stor tårtbit musik försvann över till WMS, men det finns mycket kvar att jobba med. Bland annat kör projektet Excite vidare, om än utan EU-stöd. Nio länder deltar och varje land väljer mellan ett och tre inhemska band som övriga länder har att välja bland. Artisterna erbjuds sedan spelningar genom utbyten. Respektive land får inte sätta sina egna i första rummet utan väljer några grupper från de övriga länderna till sina festivaler. Tidigare är det Örebro-festivalen Live at Heart som Excite banden fått spela på, men nu kommer de till Göteborg istället, till Viva Sounds. Robin är glad över det. – Det känns helt rätt att vi kan ha dem här i regionen, säger han. Hösten 2020 kommer grupper från Belgien och Nederländerna, plus ett svenskt band eftersom det fanns plats.

Vad behöver du hjälp med för att komma vidare med din dröm? Tveka inte att kontakta Robin!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0737-02 98 68

Ett annat samarbete som rullar på är de subventionerade inspelningarna i ärevördiga studion Nacksving. Tre artister eller grupper får fyra dagar i studion, betalar 6 000 kr själva och får lika mycket i stöd från KulturUngdom. Kim Ruiz är studiotekniker och inte sällan kliver gruppen ut med en färdig platta i nypan. Som Desire and her Drunks, som släppte sitt album i april 2020. Eventuellt kommer ett nytt samarbete att etableras snart, med Welfare Sounds, meddelar Robin, ett skivbolag som har eget hus med flera studios ute i västra Göteborg.

– Det blir i så fall lite mer av workshops, som riktar sig även till ljudtekniker och studiotekniker, inte enbart till artister, säger Robin. Det är ofta ett stort fokus på artisterna, vi vill bredda till dem som finns runt omkring.

Att ta hand om K-pengaansökningar som rör musiken är Robins uppgift. Det kan handla om festivaler, spelningar, turnéer inom Europa och videoinspelningar. Under 2018-19 har andelen beviljade musikansökningar varit 50 procent av de dryga 200 som kom in. 2020 blir det annorlunda. Det är coronavår när intervjun görs och rätt tomt i mailboxen. – Den här tiden är vi normalt dränkta i ansökningar, säger Robin Havbring. Festivaler, releaser... Men det är bara att bita ihop och kämpa på.

Även ljud- och ljusteknik finns att hyra billigt av Kultur- Ungdom och det brukar vara populärt inför sommarens arrangemang. Anläggningen står på QTECH och bidar sin tid. Och i väntan på att livescenen ska vakna igen har KulturUngdom och QTECH lanserat digitala konserter, K-streams, som lär fortsätta även efter att pandemin klingat av. Först ut här var Bottlecap, Pigman och Jag&Ellen. Robin tycker att ambitionen att få större spridning på ansökningarna för K-pengar rent geografiskt har gett resultat. Det har varit lite mer blandade avsändarorter de senaste åren.

– Men när det kommer till att jobba med musik så drar sig många till Göteborg. Många finns också i Uddevalla, Trollhättan, Skövde och Borås, säger Robin.
Det finns ju fler inom KulturUngdom som arbetar inom musikområdet. Imagine Sverige är det största och äldsta musikprojektet inom föreningen och även inom UKM är musiken stor. Här har inte så mycket samarbete funnits tidigare, men nu börjar trådar knytas mellan dem.

– Kopplingen är bättre, säger Robin. Vi har till exempel fått i uppdrag av Kulturkalaset i Göteborg att boka en av scenerna och där har vi placerat alla regionfinalisterna i Imagine, flera akter från UKM och band som jag jobbar med. Robin vill se det som en trappa. Unga artister och grupper testar på att stå på scen i Imagine och UKM och fortsätter sedan in i de verksamheter han håller i, där turnéstöd och resestöd kan sökas och spelningar möjliggöras i hela världen. Turnéstödet är på maximalt 10 000 kr och får man ett sådant planeras turnén och marknadsföringen tillsammans med Robin, vilket blir ett sätt att hjälpa musikerna att utvecklas.

Ett annat projekt som håller på att ta form är K-sessions. Ett litet filmteam ska åka runt och spela in band i regionen är det tänkt, och filmerna ska visas på hemsidan. Detta kommer troligen att ersätta vinjetten Vad har du i påsen? som rullat i några år nu, där artister presenterar sin favoritmusik framför kameran. Musiken lever, konstaterar Robin Havbring och det han önskar mest är att fler unga får kännedom om vad KulturUngdom kan erbjuda utöver K-pengar. Han jobbar på det. 


Intervjun är gjord av Christine Hellqvist som var med och startade KulturUngdom 1994 och arbetade i föreningen i perioder fram till 2012, bland annat som projektledare, verksamhetsledare och koordinator. Nu har hon gjort intervjuer och reportage till rapporten KulturUngdom 2018-2020.