Skip to main content
27 april 2021

Bataljonen gör scenshow till musikalfilm

Del två i vår intervjuserie med det feministiska scenkonstkollektivet Bataljonen som ger plats för alla som vill att vara med i sina storslagna fantasifulla shower. När pandemin satte stopp för deras planer fick de tänka om från storslagen scenshow till musikalfilm.

Läs del 1 här.

Hej Hanna Morau och Saga Björklund Jönsson. Berätta hur pandemin ändrade era planer för showen Härrie Påtter.
Vi skulle sätta upp en scenshow på Stora Teatern med alla som ville vara med. För oss var det inte ett alternativ att minska antalet medverkande för att hålla oss inom restriktionerna eftersom själva grundpelaren i projektet är att alla ska få vara med. Vi ville inte heller bara skjuta projektet på framtiden eftersom vi märkte att det fanns många som upplevde en stor ensamhet i pandemin och var i behov av att göra någonting meningsfull tillsammans med andra. Därför bestämde vi oss för att göra en musikalfilm! Då fick vi plötsligt möjlighet att dels spela in med några personer i taget och dels spela in online. Nu flyter projektet på och vi gör nya planer allt eftersom covid-situationen utvecklar sig. Sen hoppas vi på en stor premiärvisning efter sommaren där vi alla kan ses och KRAMAS!! 

Hur lång tid tog det innan ni hittade det nya formatet? 
Vi har sedan i våras, alltså långt innan repstart, haft på känn att det kanske skulle bli en utdragen pandemi så vi har jobbat parallellt med olika planer tills vi till slut fick välja väg.

Vilka utmaningar har ni varit med om och vad har varit berikande?
Logistiken med inspelningarna har varit en stor utmaning med över 100 scener och drygt 50 personer som också kan bli sjuka i tid och otid. Men vi har tagit en vecka i taget och planerat om och planerat om igen. Det mest berikande är allas pepp! Det är många som uttryckt en glädje av att projektet ändå blev av och att det varit viktigt att ha något att engagera sig i under dessa tråkiga tider. Också att se hur alla satsat och skapat sina egna kostymer, utvecklat sina karaktärer och varit flexibla för omställning har varit väldigt berikande.

Några tips till andra grupper som behöver tänka om i och med pandemin för att de ska  få lite pepp eller för att de inte ska falla i samma fällor som ni (eventuellt) gjort?
Kör på i den riktning som känns rolig och peppig. Om det känns motigt eller tråkigt är det också ok att ta det lugnt och käka godis istället. Eller gör något helt annat än det du tänkt från början, det är svårt att driva en idé som inte längre känns kul. Lita helt enkelt på din intuition och magkänsla. 

Vad har ni lärt er av att göra en musikalfilm?
Tusen saker och vi lär oss hela tiden. Just nu håller vi på med greenscreen och andra balla effekter som vi lär oss via Youtube-tutorials. Det viktigaste är kanske att lära sig att hitta sin egen stil när det kommer till ett nytt medium, som film är för oss. Vi försöker att inte gå efter andras ideal utan snarare hitta vårt uttryck och våra metoder. 

Vad längtar efter med liveframträdanden?
Kicken av att det är nu eller aldrig och bara här och nu när det är premiär. Gemenskaphetskänslan när vi står 90 pers bakom ridån och väntar på att den ska öppnas.

Bild från föreställningen Star Wårz. Foto: Carl Oliver Ander

Cherrie, Anneli och Johanna är tre av dom unga deltagarna i Härrie Påtter. Läs om hur det varit att vara med i inspelningen av Härrie Påtter.

-- Cherrie Svensson från Hjo & Hisings Backa. 14 år -- 

Hur har det varit att medverka i en film istället för en scenföreställning? 
På distans är det svårare med kontakt och sammanhållning. Lättare med förberedelser hemma. Det går snabbare, man kan ta många små scener för sig. Spelar in när man sjunger. Man blir mer självständig i sitt arbete.

Vad har varit roligt/intressant/spännande/engagerande?
Allt! Det har gått bra tycker jag.

Vad har varit utmanande?
Man får inte lika mycket kontakt med de andra. Att hålla reda på vad som händer (det går väldigt fort ibland, vilket också är kul).

Vad har du lärt dig av att medverka i en musikalfilm som du inte lärt dig om det blivit en scenshow?
Arbete med Zoom ( det kan säkert komma till användning även i andra sammanhang) Lite om ljussättning och smink blir annorlunda.

Vad  längtar du efter med liveframträdande?
Närhet! Publiken (jag älskar att stå på scen!). Träffa alla härliga människor som gillar samma saker som jag. Man är mer ute med folk än i en ”bunker” hemma utan kontakt med omvärlden.

-- Johanna, 19 år från Lerum -- 

Vad är det roligaste med att vara med i projektet Härrie Påtter? 
Det roligaste är att få träffa alla olika människor och att få dansa. Jag har dansat i 11 års tid så att få visa vem jag är som dansare och få visa vad jag kan gör mig väldigt glad. Att få den möjligheten i showerna!

Hur har det varit att medverka i en film istället för en scenföreställning? 
Det här har varit ett väldigt annorlunda år i jämförelse innan Corona fanns. För mig var det nog prestationen i fråga. Jag är inte jättevan framför kameran. Så då blev jag väldigt nervös! Men samtidigt var det också lite enklare att filma istället för att möta en stor publik eftersom jag har sådan scenskräck.  

Hur har det varit annorlunda mot att göra en föreställning för scen?
Det som är annorlunda är att publiken saknas. Som en internationell dansare saknar man sin publik, att få visa upp showen för publiken i verkligheten och träffa hela gruppen. Det var roligt är att jag fick dansa och träffa folk i dessa Corona-tider. Det spännande är nog att se slutresultatet. Hur hela showen blir när klippningen av musikalen är klar! Fastän vi lever i denna tid så tycker jag att våra coacher Hanna och Saga har varit väldigt drivna, engagerade, positiva och duktiga och dom har kämpat för att få ihop det här! 

Vad har du lärt dig av att göra musikalfilm?
Jag har lärt mig att spela lite teater och  jag har även lärt mig att försöka tänka bort kameran och bara fokusera på dansen! 

Vad längtar efter med liveframträdande?
Jag längtar mest efter att få träffa all publik och alla samarbetspartners och självklart att få dansa på en stor scen igen!

-- Anneli Wallander, 25 år från Göteborg --

Vad är det roligaste med att vara med i projektet Härrie Påtter?
Detaljfokuset. Alla anstränger sig så mycket med kostym, musik osv. Det finns ett stort engagemang och peppig stämning. 

Hur har det varit att medverka i en film istället för en scenföreställning?  
Jag kom in i projektet efter att det blev digitalt, så jag har varit inställd på det från början. 

Vad längtar efter med liveframträdande?
Allt. Att få träffa människor och att få jobba med hela kroppen. På zoom är det ju endast ansikte och en del av överkroppen som syns. Det blir mycket stillasittande.


BATALJONEN är ett feministiskt scenkonstnärskollektiv, en punkig frigrupp, en ohemlig teaterklubb. Vi är åtta scenkonstnärer som skapar teater, opera, fester, läsningar, middagar, ordvitsar, YouTube-videos och andra verk med oss själva och vårt nätverk av frilansande kamrater. 

Blev du sugen på att vara med i Bataljonens föreställningar? I höst sätter de upp Tajtanic på Frölunda Kulturhus och nästa år blir det show på GöteborgsOperan. Här hittar ni deras kontaktuppgifter.