Allt ryms under ett residens - berättelse från sommaren
Känslor, systerskap & hushållsarbete - Allt ryms under ett residens! INSYN i känslor kring när livet sätts på paus och systerskapet i hushållsarbetet var två teman som utforskades under KulturUngdoms och Nordiska Folkhögskolans sommarresidens.
I juli månad arrangerades ett helgresidens i samband med festivalen Nordiskt ljus. På plats var scenkonstnärer från Unga Folkteatern och scenkonstnärerna Elsa Aurell och Åsa Båve. Det blev en härlig helg av fokuserat konstnärligt utforskande. Därför är vi väldigt glada att kunna dela tankar från processen och helgen från deltagarna!
Elsa Aurell är dansare och koreograf utbildad vid Dans- och Cirkushögskolan, Balettakademin i Göteborg och utbildad Ämneslärare i Dans vid Göteborgs Universitet. Åsa Båve är konstnär och filmskapare med en Kandidat i Fotografi från Akademin Valand. Residenset var en kick-off för projektet ”Sysslorna” som kommer bli ett dansverk som hyllar och granskar hushållsarbete.
”Hej Elsa!
Vi behöver ju också skriva ihop en text till KulturUngdom. Tänkte att det kanske kunde vara en mailväxling mellan oss. Det liksom visar på vår arbetsprocess också och blir även ett sätt för oss att reflektera. Vad tror du om det?
Jag har nu suttit och kollat igenom det vi filmade från residenset. Så kul det var!
Det som slår mig när jag tittar på materialet nu, och kanske det som vuxit fast mest i mig efter residenset är rörelserna som utgår ifrån hushållsarbete. Där vi tvättar, drar, torkar, smeker och hjälper varandra. Jag har funderat på ”Sysslorna” som titel på projektet, åtminstone arbetstitel, vad tror du om det? Jag ser framför mig flera dansare, mellan fyra och sju stycken, för att få in känslan av en mängd och systerskap. När jag tittar på materialet nu tänker jag på min egen uppväxt på släktgården, där alla kvinnorna alltid var dem som planerade, koordinerade, stod i köket etc. Känslan av att vara många i ett trångt kök där alla hjälper till att slutföra en syssla. Alla har en uppgift och alla är en del av något större. Systerskapet i hushållsarbetet. Hur jag alltid känner, när jag är hemma hos någon annan, att jag vill hjälpa till. hjälpa till att duka upp, hjälpa till att diska eller plocka undan. Hur naturlig beröring är i de miljöerna. Ett sätt att bekräfta och visa förtrolighet. Vad har dykt upp hos dig efter residenset?
Jag skickar med några klipp från det vi filmat så att du också kan se.
/Åsa”
---
”Hej Åsa!
Jättebra idé, och fint att se lite filmat från helgen :)
Jag håller helt med om att "hushålls-rörelserna" är intressanta att jobba vidare med, "Sysslorna" som namn låter fint!
Systerskapet i hushållsarbetet känns väldigt centralt i projektet. Jag känner igen mig i det du skriver om hur en naturligt hjälps åt med disk och annat. Det är något väldigt intressant i att rörelserna kan vara dels nära, intima och blottande samtidigt som det är så vardagligt och nästan mekaniskt ibland. Det är väl det effektiva i själva hushållsarbetet, faktumet att det är just ett arbete. Samtidigt som det är en vana i utförandet, av upprepning, innefattar det så tydligt en omtanke och omsorg. Det är fint att kroppen är så central. Vanan av arbetet/vardagsrörelserna gör att ord inte är nödvändiga. Vanan sitter i erfarenheten, den levda kroppen. (Kan kopplas till Merleau-Pontys tanke om kroppen som subjekt och objekt. Jag har tidigare skrivit om detta i relation till dans.)
De vaggande rörelserna som liksom tar ny form av upprepning och att de får eskalera är också spännande.
Jag fastnade för objekten vi använde oss av, tvålen, vattnet och kärlen. Jag tror att objekten ger kontext till både oss och betraktarna.
Kom hem från konstmässa i Aarhus för en vecka sedan. Jag tänkte mycket på vårt projekt och fick där en stark känsla av att objekten och kropparna=koreografin kan dela rum. Även om inte alla objekt används i själva rörelserna så kan det vara fint att dem är närvarande.
Elsa”
Unga Folkteatern är en förening vars vilja är att öppna upp scenkonstens portar för fler, och agera som en mötesplats där alla olika grader av intresse för scenkonst ska kunna mötas. Föreningen har funnits länge, men var inaktiv under några år. Nu har den nyligen startat upp igen med en ny styrelse som består av Maja Felicia, Venessa Koohnavard, Felicia Knudsen och Martina Alriksson och det var dessa fyra scenkonstnärer som deltog under residenset.
“Under helgen gjorde vi ett undersökande arbete inför ett kommande projekt som går under arbetstiteln INSYN. Projektet bearbetar känslorna som uppstod under det gångna året då vi fick sätta våra liv på paus och isolera oss från varandra. Vi arbetade kring konceptet genom att arrangera workshops för varandra för att få idéer om projektets innehåll och ingångar.”