Resereportage från Slöjdolympiaden i Rumänien
I varmaste juli åkte vi ner till Sibiu, Rumänien, för att spana i Muzeul Astras slöjdolympiad. Detta fick vi: värme, vänner, workshops, folkdräkter, slöjd, kött och varm körsbärssaft. Detta fick vi inte: kaffe.
Men, under en hel vecka deltog vi ett gäng i workshops i karvsnitt, smyckestillverkning, drejning, papperskonst och tenngjutning, lärde oss om traditionell äggmålning och dansade bulgarisk folkdans (i stekande sol? Ja! I folkdräkt? Ja!)
Under finalen 24-28 juli samlades ungefär 150 barn och unga. De flesta bor i Rumänien, men barn från flera andra länder deltar också. För våra skapande ungdomar blev det en resa med workshops, inspiration och häng med nya människor från hela världen. Nedan kan ni se bilder tagna av KulturUngdoms konst- och slöjdkonsulent Elin Åström och läsa om upplevelsen från ungdomarna som varit huvudpersonerna på den här resan: Emmy Löfgren från Alingsås, Erik Hållander från Ulricehamn, Ellen Nordling från Mark, Zebastian Bergenholtz och Erik Hasselqvist från Lilla Edet.
Vi frågar Erik Hasselqvist och Emmy Löfgren om några ord från resan:
Erik - Veckan har varit full med nya intryck och upplevelser. Jag har fått massvis med inspiration och lärt mig nya slöjdtekniker som exempelvis karvsnitt vilket jag gärna fortsätter med hemma i Sverige. Vi har även fått lära oss mer om keramik, drejning, tenngjutning och äggmålning med hjälp av vax samt fått se många fina dansuppvisningar, både rumänska och bulgariska varianter. Jag är också otroligt tacksam och glad för alla nya vänner jag fått. Tiden gick otroligt fort när vi var där, ett klart tecken på att vi hade roligt. Helt enkelt en resa jag aldrig glömmer.
Emmy - Alla har varit så trevliga och mottagit oss helt fantastiskt. Vi har fått gå guidade turer på Astra friluftsmuseum och i Sibiu stad med Adrian. Vi har också deltagit i flera workshops och de Rumänska ungdomarna har lärt oss att tillverka olika smycken, både ringar, armband och halsband med metalltråd, karva ut vackra symboler i trä och tillverka vaser och skålar i keramik. Men vi har även fått ta del av traditionella sång och dansnummer och sett flera olika folkdräkter. Allt har varit mycket lärorikt med många nya intryck. Men det absolut bästa med hela upplevelsen var att träffa andra ungdomar, dela erfarenheter, lära av varandra och få vänner för livet. Får ni chansen att vara med i framtiden så ta den, det är en resa man aldrig glömmer.
Blev du inspirerad och vill veta mer om KulturUngdoms arbete kring slöjd eller har du en egen slöjd-idé du vill genomföra ihop med oss? Kontakta vår konsulent inom konst och slöjd: Elin Åström
Fotograf: Elin Åström