Skip to main content
23 nov 2021

Slöjdinspiration - ull

// Den optimala våttovningsguiden //

På novembersliriga vägar sticker vi över till ullentusiasten Madeleine Romild utanför Borås som tillsammans med sin vän Maria Hollender ingår i hantverksduon Ulla & Tova. Det blir ett samtal om färdiga och ofärdiga ullprojekt, hur en våttovar ett laptopfodral steg-för-steg och varför det är så himla trevligt att handarbeta tillsammans.

Hej! Vad är det som är så underbart med ull?
Att det både är så vackert och så otroligt funktionellt i många olika sammanhang. Och att det är ett material som funnits med under en mycket stor del av mänsklighetens historia.

Vad är dina bästa tips för den som vill börja skapa i ull?
Första tipset är bara gör! Skaffa lite ull och testa olika grejer. Lär känna ullen, hur den funkar, hitta tekniker genom att pröva. När du börjar undra över varför det blev på ett visst sätt eller hur man ska göra för att få ett annat resultat, så fråga dig fram. Youtube är en guldgruva, kanske den viktigaste instruktören egentligen. Sen finns det ju kurser. Och massor av grupper på sociala medier osv. Både Maria och jag är i stort sett självlärda. Vi har gjort tusen misstag och lärt oss av dem.

Vad är det trevligaste med att ingå i en duo & skapa tillsammans?
Ingen av oss är konstnär eller framstående inom våra hantverk och då blir det ju ofta så att man tillbringar timmar ensam med sitt handarbete och det är inte mer med det. Det är världens skillnad att dela intresset med någon som kommer med idéer när man kör fast, som kan ge tips och råd, som kan vara med och problemlösa, som är nyfiken och vill testa samma. Ibland gör vi saker ihop. Vi har inte mycket tid att ses irl, men det blir mycket bilder och funderingar via messenger. Vet inte vem jag annars skulle kunna skicka iväg ett meddelande till kl 5 en lördagmorgon och fråga om en mudd bör vara kortare eller längre, och få ett genomtänkt svar inom 10 minuter.

Nu våttovar vi ett laptopfodral, häng med!

Att tova ett fodral innebär att man inte bara tovar en platt dyna, som t ex en sittdyna eller en grytlapp. Man använder en mall som får ligga mellan två lager ull och mallen gör att de lagren inte kan tova ihop sig med varandra. Det gör att den tovade ”dynan” blir ihålig och att den kan klippas upp i ena änden och användas till fodral.



Du behöver:
Kardad ull + eventuellt lite tvättade lockar (finns att köpa t ex på www.addeboull.com/ eller www.slojd-detaljer.se)
Plast t ex en uppklippt plastsäck eller plastpåse
Ett vattentåligt underlag med kanter
En mall i rätt storlek, t ex underlagsfoam från en bygghandel
Vattenflaska med hål i korken
Vatten & såpa

 

Börja med att mäta din dator och klippa till en mall av underlagsfoamet. Din mall ska vara ca 50% större än själva laptopen. Vill du vara noga, tova först provlappar och beräkna hur mycket just din ull krymper. Vi gissade lite och tog ca 50% större på längden och bredden.

Dra försiktigt loss ull i bitar



Och placera ut det på din mall, med fiberriktningen åt samma håll.

Lägg på ett till lager ull, med fiberriktningen åt andra hållet

Och ett tredje lager, likadant som det första.



Fyll en flaska med vatten och häll i såpa!



Blöt ner ullen ordentligt med såpa och vatten.



Nu vänder vi på alltihop så mallen kommer uppåt och ullen underst!



Vik över alla kanter förutom ena kortsidan.



Lägg på ull igen i tre lager, med fiberriktningen åt ena hållet, sedan motsatt håll, sedan samma håll som första gången.



*Oj jäklar, nu ringer det mitt i allt*



Så. Om en vill kan en lägga några lösa lockar överst, som dekoration. Eller göra detaljer med färgad ull eller vad du gillar. Bara fantasin sätter gränser.

Blöt sedan ner alltihop med vatten + såpa.

Lägg plast ovanpå alltihop.



Smek ullen i mjuka cirkelrörelser, som om du klappade ett mycket litet djur. Du måste vara mycket mycket lätt på handen i det här skedet. Lagren av ull får inte glida isär! Ullfibrerna ska låsa sig i varandra ( = början till filtning). Tryck försiktigt på dina lockar, men gnugga inte så att de glider runt.

Vik in platsen lite runt kanterna, så du kommer åt att vända alltihop upp och ner.



Smek ullen i mjuka cirkelrörelser på den andra sidan också. Lika försiktigt som på första sidan.

Se till att kanterna inte sticker iväg för mycket, utan håller sig nära mallen inuti. Öppna platsen ibland för att kolla ullen och addera mer vatten om det behövs.

Öppna plasten och rulla ihop den som en rulltårta flera gånger på båda sidor och båda ledder.



Klipp upp den sida som du inte vek in i början. Detta kommer att vara öppningen där du stoppar laptopen.



Ta ut underlagsfoamen.



Knåda och rulla den bryskt. Här kan du vara hårdhänt för nu ska ullen vara väl filtad. Nu är fokus att krympa den.

Håll koll på hur mycket den verkar krympa.



Klipp den ena sidan på din öppna kortsida lite kortare, om du vill ha en kant att stänga fodralet med.



Passar den? Ja det var ju inte så pjåkigt detta! 



Happy felting!