
Lär dig skapa postapokalyptiska föremål
Vill du lära dig hur proffs gör när de skapar slitna, unika och spännande föremål för film och TV? I samband med Göteborgs Konstmuseums utställning "Apokalyps - från yttersta domen till klimathot" bjuder vi in till två kreativa workshops med Robin Landal - professionell attributör som gjort dräkter till Masked Singer och julkalendern.
Oavsett om du är cosplayare, lajvare, rollspelare eller bara älskar att skapa – det här är för dig!



Workshop 1 - Bygg din utrustning (23 mars)
Lär dig grunderna i att bygga och modifiera föremål för att ge dem en postapokalyptisk känsla. Du får prova på olika tekniker och material under handledning av Robin. Ta med egna prylar att förändra eller använd material som vi tillhandahåller.
Workshop 2 - Skapa patina och slitage (27 april)
Hur får man saker att se gamla och slitna ut på ett trovärdigt sätt? Under denna workshop lär du dig tekniker för att åldra och patinera föremål. Vi experimenterar med rost, slitage, fläckar och lagningar för att skapa en historia kring varje föremål.
Det praktiska:
- För dig som är 13-30 år
- Helt gratis - vi står för material, museiinträde och resor
- Inga förkunskaper krävs - bara nyfikenhet och skaparlust
- Plats: Göteborgs Konstmuseum
- Du kan anmäla dig till ett eller båda tillfällena
Workshopen arrangeras i samarbete med Göteborgs Konstmuseum och är en del av Kultur Ungdoms spelslöjdsverksamhet.
Apokalyps kan appliceras på alla scenarion, nutida verklighet, dåtid eller i fantasin! Hur ser din apokalyptiska karaktär ut? Vad har den för grejer med sig? Vad är det för värld den lever i? Är hen en konstnär, trädgårdsmästare, militär eller uppfinnare? Det kanske är en karaktär från ett spel eller så kanske du vill utforska hur ditt verkliga jag sett ut i apokalypsen?
Den här dagen har du möjlighet att tillverka, bygga om, modifiera, sy om och hitta på vad som helst som din karaktär hade haft med sig, på sig eller kunnat hitta i dennes värld!
Du tar själv med dig saker, kläder och material som du vill använda. Du behöver alltså ha en färdig idé och eget grundmaterial innan du kommer till workshopen. Under workshopen får du lära dig nya tekniker, få inspiration, och framför allt skapa ihop med andra.
På plats har vi enklare verktyg och förbrukningsmaterial, så som eva-foam, liggunderlag och lite blandat material som kan användas. Har du egna verktyg eller förbrukningsmaterial du gillar att använda får du självklart ta med det! Målet den här dagen är inte att bli klar med det du vill göra utan få möjlighet att komma igång, få inspiration och utvecklas i ditt skapande.
23 mars kl 11.30-16.30, Göteborgs Konstmuseum

Hur hade dina grejer sett ut om de använts dagligen i flera år? Decennier? Generationer? Slitage, lagningar, modifieringar, rost, svett, mat och blodfläckar, lager av färg, inristade meddelanden och symboler med mera.
Ta med dig prylar eller kläder som du vill testa att patinera och få dem att se använda och slitna ut! Har du inga egna saker du vill patinera så har vi enklare saker att välja mellan på plats. Den här dagen ger vi sakerna en berättelse, vad har de gått igenom och utsatts för? Varför just den lagningen? Vad är det där för fläck? Den där kniven ser ut att ha legat ute i regnet i flera år!
På plats kommer det att finnas verktyg så som brytbladskniv, sax, rasp, såg, sandpapper, och annat som du kan patinera ytor med samt förbrukningsmaterial så som färger, lim, handskar etc. Har du egna verktyg eller förbrukningsmaterial du gillar att använda får du självklart även ta med det!
27 april kl 11.30-16.30, Göteborgs Konstmuseum

Vi på Kultur Ungdom gör många olika aktiviteter inom spelslöjd där du kan möta likasinnade, testa på nya saker och utveckla redan befintliga kunskaper. Aktuellt just nu är att vi arrangerar Spelslöjdsfestivalen i slutet av maj varje år, gör flera workshops under året samt driver Spelslöjdsakademin.
Läs mer om Kultur Ungdoms arbete med spelslöjd här.
Foton: Cajsa Lithell och Robin Landal