
SPELSLÖJDS
FESTIVALEN 2025
Älskar du spelkultur och slöjd? Då är Spelslöjdsfestivalen något för dig! Söndagen den 18:e maj är det dags att upprepa förra årets succé - Spelslöjdsfestival på Nääs!
Festivalinfo
Du är välkommen oavsett vilken spelkulturform du är intresserad av (som ex. lajv, cosplay, brädspel, rollspel, datorspel, figurspel) eller om du mest är intresserad av slöjd och spel i allmän bemärkelse!
Vi samlas på vackra Nääs den 18 maj 2025 utanför Lerum i en historisk miljö och provar på olika tekniker och umgås. Under dagen kommer du få delta i en av fem spännande workshops där du kan lära dig allt från historisk handsömnad och läderhantverk till att skapa hjälmar i EVA-foam, måla figurer eller tälja dina egna spelpjäser. Alla workshops leds av skickliga hantverkare med gedigen erfarenhet inom sina områden.
Deltagandet är gratis och workshop, lunch samt din resa till festivalen ingår.
10.00-10.30 Drop in och frukostmacka
10.30-12.30 Start och Workshop pass 1
12.30-13.30 Lunch
13.30-16.00 Workshop pass 2
16.00-16.45 Fika och visning
16:45 Festivalen slutar
Slöjdseminariet på Nääs, Otto Salomons väg 16 i Floda (30 km nordöst om Göteborg).
Kollektivtrafik: Pendeltåg till Floda station, sedan buss till Lilla Nääs, sedan 10 min promenad.
Mer info om hur man kan ta sig till Nääs hittar du här.
Du som bor i Västra Götaland och är 13-30 år, oavsett om du är mest intresserad av spelkultur eller slöjd. Du behöver inte ha några förkunskaper.
Du behöver vara eller bli medlem i Kultur Ungdom för att medverka under festivalen. Medlemskapet är helt gratis.
Ingenting!
Vi har ingen deltagaravgift utan det är helt gratis! Du kan även få resan till Nääs betald mot sparad biljett/kvitto.
För alla bekräftade deltagare ingår: workshop inkl. material, fika, kaffe/te samt pizzalunch.
Vid förhinder som meddelas senast två dagar innan festivalen utgår ingen extra kostnad. Om du tackat ja till din plats men meddelar förhinder samma dag eller inte alls, utgår en kostnad på 250 kr.
Slöjdseminariet ligger i ett gammalt hus med begränsad tillgänglighetsanpassning. Berätta gärna för oss redan i anmälan om du har några särskilda behov gällande lokal, workshop, parkering eller mat, så ska vi göra vårt bästa för att tillgodose dina behov!
Maten som kommer serveras är vegetarisk.
Bilder från lokalerna.
Parkering
Mer information om tillgängligheten
Workshops & ledare

Historisk handsömnad
Med: Emily Serléus
Antal platser: 12
Du får testa på olika historiska sömmar och för hand sy en egen väska. Teknikerna går att kombinera till ett historiskt utseende eller friare kombineras för egna effekter för att passa din idé eller karaktär både till cosplay och lajv.
Emily är utbildad skräddare och har sysslat med historiskt återskapande sedan tidiga tonåren.

Läderhantverk
Med: Barda-Karl Ytterberg
Antal platser: 12
Läderhantverk med Barda-Karl! Lär dig snajda till en medeltida bältesväska, ett fräsigt armband eller en fräsch korthållare. Det finns både färdiga förslag på saker du kan tillverka eller så kan du ha med dig en enklare egen idé du vill ha hjälp med. Material och verktyg finns på plats!
Karl är känd från tv-serien Barda. Han har läderhantverkat länge och byggt både rustningar och andra tillbehör.

Cosplay armour
Med: MitterMakes Linnéa och Erik
Antal platser: 12
Har du någonsin velat att göra din egen rustning, fantasy svärd, demonhorn, eller liknande men vet inte hur? Eller har du velat testa på cosplay? I denna workshop får du lära dig hur du använder EVA-foam, ett väldigt versatilt skumgummi! Du kan karva, slipa, värmeforma, och forma det till nästan vad du vill! Alla deltagare kommer erbjudas att tillverka en rustningshjälm helt från grunden. Detta kommer ge dig både baskunskaper och lära dig avancerade tekniker för att bygga dina framtida projekt!
MitterMakes Cosplay Studio är en duo som har arbetat med dräktmakeri och cosplay i över 15 år. Duon har bland annat grundat Jönköpings Cosplayskola, tillverkat rekvisita till långfilmen "Call of the Unseen", och både tävlat och bedömt de svenska mästerskapen i cosplay.
Workshopen är tillgänglig för alla, det enda du behöver är tålamod och ett glatt humör!

Miniatyrmålning
Med: Elinore Rönning
Antal platser: 12
Vi går igenom grunderna i miniatyrmålning, hur vi kan närma oss att måla smått, och lär oss de vanligaste teknikerna som lagermålning, torrmålning och "washes". Under workshopen kommer vi att lära oss metoder för att måla olika typer av material som representeras på miniatyren och ta oss genom hela målningsprocessen och gå från en omålad till en färdigställd miniatyr.
Elinore har arbetat med miniatyrmålning och illustration professionellt i ca fem år och som hobby i större delen av mitt liv innan dess. Numera arbetar hon som digital designer och illustratör på Stampen Media och har miniatyrmålandet som sidosyssla.

Tälja spelpjäser
Med: Viggo Stahle
Antal platser: 10
Är du trött på plastiga spelpjäser som fladdrar iväg av minsta knuff? Det här är workshopen för dig som längtar efter personliga träpjäser som stannar där du vill ha dem och som du stolt kan plocka fram i orchbyn på lajvet. Vi lär oss grunderna i att figurtäljning och serietillverkning genom att tälja våra egna spelpjäser. Med kniv, yxa och ett fåtal andra verktyg ersätter vi de bortkomna schackpjäserna, formar miniatyrer till rollspelet eller skapar de perfekta pjäserna till husreglerna i monopol. Det finns också möjlighet att tillverka enklare spelplaner och prova vad dina pjäser går för.
Viggo är en självlärd täljare, spelfantast och ganska dålig förlorare. Han har hållit kurser i täljning sedan 2018 och spelar helst rollspel eller sällskapsspel.
Anmäl dig till festivalen
Deltagandet är gratis och workshop, lunch samt din resa till festivalen ingår. Spelslöjdsfestivalen är för dig som är boende i Västra Götalands län och är mellan 13-30 år. Anmäl dig senast 11 april.

Vill du veta mer?
Våra grymma konsulenter finns här för dig:
Sanna Vuorenmaa (Spel):
Elin Åström (Slöjd):
Spelslöjdsfestivalen 2025 arrangeras av Kultur Ungdom och Hemslöjdskonsulenterna Västra Götalandsregionen i samarbete med Studiefrämjandet.
Relaterat
Stöttar unga
kulturutövare
sedan 1994
Kultur Ungdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. Sedan starten 1994 arbetar vi med att främja kulturutövares och arrangörers rättighet till inflytande och delaktighet i kulturlivet.
Vilken konstform du än sysslar med och i vilken form och storlek du än vill att den ska ta sig uttryck, så erbjuder vi samarbeten, nätverk och kontakter lokalt, nationellt och internationellt. Vi stöttar också med marknadsföring, kulturstödet K-Pengar och teknik. Vår verksamhet bygger på dina idéer och visioner, stora som små, allt är möjligt.
Kultur Ungdom är en förening och en förening är ingenting utan sina medlemmar. Det är våra medlemmar som påverkar vilka projekt vi startar, vilka vägar vi ska gå och hur framtiden ska se ut.