Web
Analytics

Vampyrer och intriger - ett lajv för dig?

Varannan lördag arrangerar GALF lajvet Dead River Company, ett vampyrlajv som pågått i flera år och alltid är öppet för nya spelare. Vi knackade på hos lajvaren Evelina Persson för att få veta mer.

Hej Evelina! Kan du berätta lite mer om dig och din ingång till lajv?
Jag har lajvat sen tonåren och tycker det är fantastiskt kul att få vara med och arbeta och lajva med GALF (Göteborgs Allmänna Lajvförening), där jag också är med i styrelsen som kassör. Det sammanför min passion för människor, teater, kreativt skapande och föreningsarbete! Till vardags studerar jag till gymnasielärare, pysslar med eldkonst, hantverkar, bakar och lägger mycket tid på rollspel och lajv.

Hur har din resa kring lajv sett ut?
I början handlade det mycket om gemenskapen, det fanns ett umgänge både på och utanför lajven som också öppnade upp för att en skulle kunna utforska sin kreativitet. För några år sedan flyttade jag till Göteborg, en helt ny stad för mig och det var självklart för mig att söka upp en ny lajvförening - dels för att hitta andra som hade samma passion som jag och dels för att få ett nytt sammanhang för mig att fortsätta växa i min hobby.

Berätta lite om er förening?
Göteborgs Allmänna Lajvförening grundades 2013, med en dröm om att kunna locka unga in i lajvhobbyn och dessutom en lajvhobby där normkritik är standard och med ett aktivt trygghetsarbete. Vi vill kunna lära upp och bistå med verktygen så att fler vågar följa sina drömmar och bli arrangörer själva. Idag är vi mest kända för vår långkörare Dead River Company (som nu gått in i sitt nionde år) men har genom åren arrangerat allt från magiskolelajv till politiska apokalypskoncept. Vi jobbar aktivt för att erbjuda ett lajvgolv som är öppet, tillåtande och som ger dig rummet att utvecklas både på och utanför lajvgolvet.

Kan alla vara med?
Alla kan vara med i GALF men dock har några av våra lajv och andra arrangemang en åldersgräns.

Vilken typ av Lajv arrangerar ni?
Alla typer av lajv är välkomna hos oss. Jag skulle varmt rekommendera Dead River Company, ett vampyrlajv som pågått i flera år och alltid är öppet för nya spelare. Det går varannan lördag i Göteborg.

Kan du berätta lite om fascinationen för vampyrer? Är alla vampyrer på lajvet?
Den här krönikan får oss att utforska ytterligheterna i existensen, personlig utveckling och hur det kan vara att leva i en icke demokratisk värld. Skräckelementen i lajvet kontrasterar fram vad som är mänskligt och inte och genom det kan en hitta väldigt starka uttryck kring vad som är viktigt för oss i verkligheten. Att det är vampyrer vi spelar ger oss en strålande lins att se igenom för att upptäcka dessa ytterligheter och livsskeden.

I princip alla har vampyrroller, det finns ett fåtal som, under en kortare period, spelar exempelvis mänskliga kontakter.

Vad händer på lajvet? Vad består intrigerna av?
Vänskap, allianser, de stora skeenden som uppstår när det finns värre monster än de vi porträtterar som hotar. Det är relationer, politik och strategispel - allt ihopblandat till en utsökt interaktiv helhetsupplevelse.

Vad är det roligaste tycker du?
Det sociala och det kreativa, att möta nya människor och utvecklas tillsammans med dem. Att se det gemensamma historieberättandet ta form och spelas ut på lajvgolvet. Sen är det också fantastiskt att få se människor utvecklas, bli mer självsäkra, bli nyfikna och vilja utveckla nya förmågor för att mer ingående kunna gestalta sin karaktär (som exempelvis sömnad; för att kunna sy just exakt klädesplagg, eller annat hantverk).

När kör ni lajv nästa gång? Hur gör en för att komma?
Vi har lajv lördagar jämna veckor fram till början av juni. Lättaste sättet att komma igång är att antingen surfa in på vår hemsida: galf.se eller att besöka våra caféträffar som hålls på Café Frilagret varje onsdag 15.00-19.00 (leta efter bordet med en vit kanin).

Har ni något annat på gång?
I och med de nyligen lättade restriktionerna så är vi på jakt efter nya arrangörer som vill utveckla något kul projekt med oss, vi vill också kunna hålla workshops i allt från jämställdhetsarbete till olika hantverk.Foto: Lisa Träff & Elisabeth Sjöberg


Är du nyfiken på att läsa mer, eller delta? Kika in föreningens kanaler!

Instagram: @deadrivercompany
Facebook: Göteborgs Allmänna Lajvförening
Youtube: GALF Göteborgs allmäna lajvförening
Hemsida: GALF

Taggar: Spel