Skip to main content
20 maj 2022

Dimvandrarna skapar ett träningsläger för halvgudar

"Detta är inte ett skol- eller internatlajv likt Harry Potter, detta är ett bootcamp, ett träningsläger för halvgudar."

I slutet av sommaren förvandlas Råddehult lägergård i Borås till en fantasivärld, i vår moderna samtid då föreningen Dimvandrarna äntligen har premiär för sitt lajv Projekt Midgård. Vi hörde av oss till Alma Johansson som är arrangör för lajvet för att få veta mer.

 

Föreningen Dimvandrarna - Projekt Midgård
Kategori: Spel
Kommun: Bollebygd
Beviljat belopp: 15.000 kronor

 

Vad kan deltagarna vänta sig? Berätta om lajvet och vad som har inspirerat er?
Lajvet är inspirerat av Rick Riodans böcker om den grekiska halvguden Percy Jacksson. Jag har läst bokserien flera gånger om och älskar verkligen när man får följa utvecklingen av en karaktär från en vardag, där de ser sig själva som ingen märkvärdig, tills då de står som hjältar. Tro det eller ej, men träningsmontage är en stor inspiration för mig när jag designade lajvet! Nu är halvgudarna i mitt lajv barn till de nordiska gudarna och inte de grekiska, jag ville göra en spin på det för att inte anknytningen till bokserien skulle bli allt för stor, jag ville på något sätt göra det till mitt eget. Sedan är jag också väldigt intresserad av vikingatiden och på vår nordiska mytologi och folktro.
Vad deltagarna kan förvänta sig är just också det: upptäckten av att deras karaktärer inte är så alldagliga som karaktärerna först trodde, ett ödeslöfte som bara dem kan uppfylla och allt detta genom att lägga ner blod, svett och tårar för att bli redo för att ta sig ann utmaningen! Detta är inte ett skol- eller internatlajv likt Harry Potter, detta är ett bootcamp, ett träningsläger för halvgudar.

Vilka är Föreningen Dimvandrarna som ligger bakom lajvet?
Föreningen Dimvandrarna är egentligen en gammal förening som hade dött ut som jag och en vän frågade om vi kunde föda på nytt igen. Jag, Alma Johansson sitter som kassör och min vän Emelie Björndotter sitter som Ordförande sedan årets styrelsemöte. Utöver oss så har vi andra vänner som sitter i styrelsen. Den är liten och intim, men förhoppningen är att den ska kunna växa och att vi kan lämna över den till nästa generation av nördar, då vi är en lajv-och rollspelsförening.


Vad är er relation till KulturUngdom och hur har föreningen stöttat er genom åren?
Vi kontaktade KulturUngdom inför vårt första producerade lajv av Projekt Midgård 2019. De var så fantastiskt tillmötesgående och det förvånade mig lite att handläggaren var så genuint intresserad av vad det var vi skulle göra. Lajv är en annorlunda kulturform som inte är så jätte känd för andra kulturutövare, och oftast finns det inga formulär anpassade för oss. Men som sagt var KulturUngdom väldigt tillmötesgående och engagerade i att hjälpa oss hitta lösningar.

Ni har i er ansökan berättat att målet med lajvet är att skapa en välkomnande känsla för alla deltagare oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet eller liknande. Hur skapar ni ett lajv som anpassas så alla känner sig välkomna?
Det ska sägas att många, om inte alla lajv arbetar med just dessa punkter. För oss så har vi valt att aktivt bjuda in våra deltagare till att utforska kring kön och sexuell läggning med sina karaktärer genom att tex vara barn av Loke, som är känd i den nordiska mytologin att byta kön. Självfallet behöver man inte vara barn av honom för att utforska det, men det kan vara den inbjudan som behövs för någon så att den faktiskt vågar testa att vara bortom det den är privat. Utöver det är det förbjudet att i spelet under lajvet diskriminera någon på grund av just kön, sexuell läggning, etnicitet mm. Vi har inga begränsningar i någon av dessa punkter för vad du kan spela för typ av karaktär. En valkyria kan vara en man, och gudarna har barn från alla världens hörn.

Vad ska pengarna från KulturUngdom gå till?
Pengarna från KulturUngdom går till lite allt möjligt, vilket ger oss möjlighet att hålla nere priserna för den faktiska deltagaren. Vi vill ge möjlighet för studenter och arbetslösa att ha råd att åka på lajvet och vi är stolta över att kunna hålla nere priset så mycket och otroligt tacksamma till KulturUngdom för att de ger oss möjligheten att göra det.

Har ni några tips till andra som gärna vill göra egna kulturprojekt och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Det är alltid en bra start att vända sig till kommunen, förutom att de själva oftast kan bidraga så har de en bra koll på vilka olika instanser man kan vända sig till. I annat fall så kan man alltid fråga andra som arrangerar vilka bidrag dem har sökt. Den bästa recension man kan få är att en annan person tipsar om den, oavsett om det gäller bidrag eller lajv man borde åka på.

För den som blir nyfiken på att testa lajv första gången, vad ska hen tänka på?
Lajvare (de som åker på lajv) är otroligt snälla, och så många av oss har själva varit nybörjare en gång i tiden. Det finns facebookgrupper där man kan be om tips och råd, och även flertalet bloggar som ger bra tips. Om man som nybörjare tar kontakt med en arrangör för det lajv man vill åka på och berättar att man är ny så får man hjälp, om det så är med kostym eller karaktärsideér. Vi vill alltid få in fler till vår hobby och inte allt för sällan så byggs det upp ett fadderskap mellan nya och gamla lajvare. Det kan vara läskigt i början, men ju mer du ger och bjuder av dig själv, ju mer kommer du få tillbaka.

Vi som arrangörer kommer göra vad vi kan för att göra årets lajv så bra vi bara kan, vi har nya ideér och överraskningar för våra deltagare. Men jag tror att de som kommer göra lajvet till det bästa är just dem, våra deltagare. De bara sprudlar av ideér och vill så gärna leka i vår värld, så jag tror att det även är dem som kommer göra detta lajvet så otroligt bra!


K-pengar är ett regionalt kulturstöd för dig mellan 13 och 30 år som bor i Västra Götaland. Varje år har vi en pott på 1,5 miljoner kronor som vi fördelar ut från början av januari tills det tar slut. Pengarna kan användas till konstutställningar, bokutgivningar, konserter eller andra projekt inom vilken konstform som helst. Så vad väntar du på? Läs igenom kriteriernaregistrera dig som medlem, och påbörja din ansökan med en gång!