Skip to main content
17 feb 2025

Filmutbildning tips #1

Var kan jag lära mig att skapa film? Under hösten 2024 och våren 2025 kommer våra filmkonsulenter Joen & Erik att besöka några av de olika eftergymnasiala filmutbildningar som finns i Västra Götaland och i regionens närhet. I den här artikeln får du en inblick i allt som hör till Yrkeshögskoleutbildningen - Filmarbetarutbildningen i Trollhättan.

Filmarbetarutbildningen i Trollhättan

En YH-utbildning som utbildar filmarbetare inom olika teamfunktioner. På skolan finns just nu fyra olika inriktningar men varje år förändras utbudet kopplat till behovet i branschen. Varje inriktning är 2-årig, omfattar 400 YH-poäng, går på heltid, och du som student är berättigad studiemedel. En stor del av utbildningen är LIA som innebär praktik i filmbranschen. Filmarbetareutbildningen ligger i samma hus som Film i Väst i Trollhättan - det tar några minuter med buss och ca 20 minuter att gå till skolan från Trollhättans resecentrum, och från Göteborg tar det ca 30 minuter med tåg.

Emma Salekärr som är utbildningsledare har mångårig erfarenhet som statistansvarig och SAD inom både film och TV. Hon berättar att det just nu finns fyra pågående utbildningar på skolan. Teknisk teamfunktion där de studerande väljer inriktning ljud, ljus eller foto, och sen finns även inriktningen Kreativ teamfunktion som innefattar Scenografi och kostym. Tidigare har det även funnits en inriktning inom just Kreativ teamfunktion, för mask och samordnande teamfunktion (som innefattar koordinator, platschef, scripta SAD & statistansvarig), men den är på paus just nu, men kan dock återkomma - helt beroende på branschens behov.

"Det är så med denna typ av yrkesutbildningar, att den anpassas efter branschens behov och förändrar sig därefter. Det är spännande tider just nu med en hel del förändringar i filmbranschen vilket gör att det kan bli nya utbildningsområden i framtiden. En YH-utbildning ska vara dagsaktuell mot branschens behov. En stor andel av de som föreläser är också verksamma i olika delar av filmbranschen." säger Emma.

Halva utbildningen är LIA (Lärande i arbete) vilket innebär att du som student till stor del får lär dig om teamsfunktioner ute på olika filminspelningar, och man har samtidigt möjlighet att bygga sig ett nätverk i branschen. 

"Är du motiverad och driven så är utbildningen, med sin LIA, ett stort steg till att kunna bli yrkesverksam filmarbetare. Ofta är så många som 80 - 90 % av studenterna i någon form av arbete inom sitt skrå en tid efter avslutad utbildning. Du får en fantastisk möjlighet att nätverka i branschen och jobba i skarpt läge under utbildningen vilket ger stora möjligheter att bli anställd efter utbildningen." säger Emma.

Något som kan vara bra att veta, är att man genom denna utbildning hamnar inom en viss avdelning (till exempel maskavdelningen eller den tekniska avdelningen), och efter utbildningen arbetar man oftast först i en assisterande funktion och inte i en A-funktion. Det är alltså inte en konstnärlig utbildning på det sätt som exempelvis en fotoutbildning på Valand kan vara.

Så här skriver skolan om utbildningen:
"Utbildningens fokus är att du ska bli professionell och yrkesverksam filmarbetare direkt efter examen. Du kommer sedan ha ett variationsrikt och roligt jobb där ingen dag är den andra lik, och där olika inspelningsplatser och produktionsbolag kan ge dig möjligheter att jobba både när och fjärran. Allt under ständig utveckling av din egen yrkesroll"

Vill du läsa mer?
Kreativ teamfunktion scenografi/kostym
Kreativ teamfunktion Mask
Teknisk teamfunktion Ljud, ljud, kamera

Inriktning med ansökningsstart från januari 2025:
Teknisk teamfunktion (Ljud, Ljus, Foto) 
Kreativ teamfunktion (Scenografi & kostym) 
Kreativ teamfunktion (Mask) 

Är du intresserad av att gå en filmutbildning, men inte vet vilken än? 
Läs gärna våra andra filmutbildningstips, och besök Filmskolemässan i Nordstan, Göteborg den 1 mars!