
Filmutbildning tips #4
Var kan jag lära mig att skapa film? Under hösten 2024 och våren 2025 kommer våra filmkonsulenter Joen & Erik att besöka några av de olika eftergymnasiala filmutbildningar som finns i Västra Götaland och i regionens närhet. I den här artikeln får du en inblick i allt som hör till Göteborgs Folkhögskolas Filmproduktionsutbildning.
Filmproduktionsutbildningen i Göteborg
Göteborgs folkhögskola är en av Sveriges största folkhögskolor och har funnits sedan 1967. Filmproduktionsutbildningen är en ettårig grundutbildning i berättande, både fiktion, dokumentär och konstfilm - med fokus på att hitta sin egen röst som filmskapare. Det går även att läsa till ett påbyggnadsår med halvfarts studietakt. Utbildningen är CSN-berättigad på eftergymnasial nivå. Själva filmproduktionshuset är beläget vid Nya Varvet som ligger ungefär 10 minuters spårvagnsfärd från Göteborgs Centralstation.
Vi möter Johanna Bernhardson som är en av lärarna på filmproduktionsutbildningen, och som själv är dokumentärfilmare.
“Vår utbildning är en grundutbildning i berättande, både fiktion, dokumentär och konstfilm. Man jobbar både i grupp och individuellt i olika block. Det är till fördel att vi ligger i Göteborg så att vi kan ta del av det utbud och de nätverk som finns i staden. Utbildningen är ettårig men det går att välja att gå årskurs två på halvfart som i mycket består av eget arbete med filmer. Då har man tillgång till skolan, vår teknik och regelbunden handledning och inte minst sina klasskamrater. De flesta väljer att gå tvåan och vi tar bara in de som har gått ettan hos oss.” säger Johanna.
Slutarbetet under det första året går ut på att varje elev gör en egen slutfilm, med hjälp av de andra eleverna och lärarna. Filmerna visas sedan på Bio Capitol.
“Det brukar vara fantastiska visningar med 14 väldigt olika filmer”, berättar Johanna. Hon är också glad över att det finns en skådespelareutbildning på skolan som samarbetar med filmproduktionsutbildningen under kortfilmsprojekt.
Förutom de fasta lärarna tar skolan in gästföreläsare som är yrkesverksamma inom olika områden så som regissörer, castare, ljudtekniker, klippare & producenter, vilket ge en spännande inblick direkt i hur branschen kan se ut. Skolan har egen filmteknik, redigeringsrum, greenscreenstudio samt samverkan med skådespelareutbildningen.
Efter utbildningen brukar vissa fortsätta som filmarbetare, och vissa med film på uppdrag. Andra gör egen film, och då ofta ihop med klasskompisar. Några pluggar vidare inom film på YRGO, Ölands folkhögskola eller Valand till exempel. Väljer man att gå vidare till något helt annat efter, så har man ändå med sig filmkunnandet oavsett i vilken bransch man verkar.
Så här skriver skolan om utbildningen själva:
"Utbildningen består av en blandning av praktiska och teoretiska moment, med mest fokus på det praktiska filmskapandet. Du kommer att få en solid grund i foto, ljud, ljus, manus, regi och klippning för att arbeta med både fiktion och dokumentär. Utbildningen fokuserar mycket på att hitta den egna rösten som filmskapare, att formulera vad just du vill berätta samt hitta rätt uttryck för det."
Anmälan är öppen nu, fram till 15 april 2025 - med kursstart i augusti.
Är du intresserad av att gå en filmutbildning, men inte vet vilken än?
Läs gärna våra andra filmutbildningstips, och besök Filmskolemässan i Nordstan, Göteborg den 1 mars!