Skip to main content
19 feb 2025

Filmutbildning tips #3

Var kan jag lära mig att skapa film? Under hösten 2024 och våren 2025 kommer våra filmkonsulenter Joen & Erik att besöka några av de olika eftergymnasiala filmutbildningar som finns i Västra Götaland och i regionens närhet. I den här artikeln får du en inblick i allt som hör till Katrinebergs Filmlinje.

Filmlinjen Katrinebergs Folkhögskola
Filmlinjen är en ettårig grundutbildning, med möjlighet att gå ett års påbyggnad. Det är en bred basutbildning där alla olika delar i filmskapandeprocessen lärs ut, och innehåller en slutproduktion. År två gör eleverna egna större projekt och har även praktik. Klasserna brukar bestå av ungefär tolv elever första året, och något färre under andra året, då påbyggnaden är valfri. Skolan ligger lantligt i Vessingebro, ca 1,5 mil från Falkenberg i Halland. Från Falkenberg finns lokala bussförbindelser med skolan, och med bil tar det ca 80 minuter att resa från Göteborg.

Vi träffar filmläraren Anders Ahlberg och eleven Emmy Christensson som går andra året på utbildningen. Första året beskrivs som en grundutbildning där eleverna får prova på alla positioner i filmskapandeprocessen - allt ifrån manusskrivande, till dokumentärfilmande och regiövningar i samverkan med elever från skolans skådepelarlinje. Eleverna hjälps även åt med slutproduktionerna under första året. Andra året får eleverna driva ett större filmprojekt själva - ett så kallat "produktionsår", enligt Anders. 

Skolan har en proffsig teknik och samverkar kring filmutrustning med Kultur i Hallands resurscentrum.

“Vi har en hög semiproffessionell nivå på kameror samt kringteknik, och eleverna har tillgång till den 24 timmar om dygnet”, säger Anders. Skolan har också en inspelningsstudio, fem olika klipprum samt en ljudstudio för ljudläggning och ljudinspelning. I biografen går det sedan att utvärdera sina filmprojekt och ha visningar.

De flesta eleverna på filmlinjen bor på skolan, och utbildningen blir mycket vad man gör den till själv - Anders menar att det finns fantastiska möjligheter att lära sig om filmskapande på skolan, inte minst i och med att eleverna umgås flitigt, ser film, pratar och lever film under utbildningen. Avskildheten på landet, men med närheten till både Falkenberg och Göteborg gör att man får det bästa av två världar.

"Ofta blir eleverna tighta med varandra och ibland fortsätter de samarbeta efter utbildningen. Vissa ser skolan som en möjlighet att sedan fortsätta med högre filmstudier, medan andra som är ute på praktik under andra året kommer in i arbetslivet direkt genom det. Sen finns det alltid några som startar företag inom informations- & reklamfilm eller liknande.", säger Anders.

Studenten Emmy Christenssen berättar att hon trivs mycket bra på Katrinebergs Folkhögskola och Filmlinjen. Hon går nu andra året och har precis påbörjat sin egen slutproduktion.

“Det är ett väldigt fint sammanhang med andra människor som gillar film”, berättar hon. Hon ger också plus till att skolan fokuserar mycket på filmberättande eftersom hon vill bli regissör. Efter åren på Katrineberg vill hon söka in på någon regiutbildning.

Så här skriver skolan på sin hemsida:
"Filmlinjens ettåriga grundutbildning fokuserar på filmiskt berättande och produktion. Grundläggande handledning inom regi, manus, foto, ljus, ljud och redigering, varvas med praktiska övningar och inspelningstillfällen för att undersöka och utveckla deltagarnas personliga berättande. Genom studiebesök, gästföreläsare och möjlighet till praktik får du som deltagare inblick i filmbranschen. Utbildningen lägger stor vikt vid samarbete och förmågan att kommunicera en vision.

Filmlinjens påbyggnadsår är en naturlig fortsättning på filmlinjens grundutbildning. Utbildningen syftar till att ge deltagaren fördjupade kunskaper i filmproduktion och att fortsätta utveckla sitt personliga berättande. Påbyggnadsåret är ett produktionsår där alla deltagare ges möjlighet att skriva manus och regissera en större produktion, samt arbeta i flera olika teamfunktioner. Varvat med filmproduktion och gästföreläsare fokuserar utbildningen också på manusutveckling, regi, filmanalys och redigering.

Under året finns möjlighet till en längre praktikperiod samt fördjupning inom specifika områden och längre samarbeten med deltagarna på skolans skådespelarlinje."

Är du intresserad av att gå en filmutbildning, men inte vet vilken än? 
Läs gärna våra andra filmutbildningstips, och besök Filmskolemässan i Nordstan, Göteborg den 1 mars!