Skip to main content
14 jan 2022

K-film #6 - Memory

Den handlar om att det är okej att gråta när man varit stark en längre tid och att man måste respektera varandra

Genre: Drama
Längd: 3.17 min
Regi/Producent: Moa Roos

Moa Roos från Lidköping är vår andre filmare ut från Skaraborgs Film Festival 2021. Moa är 24 år, från Lidköping och har skapat filmen Memory på New York Film Academy i Los Angeles. Vi skickade några frågor till Moa inför premiären av hennes film Memory på hemsidan.

Hej Moa. Berätta om din film Memory.
Memory är en spontan ide som jag och min lärare fick komma på hastigt eftersom skådespelarna till min andra film inte dök upp på inspelningen. Jag hade en klasskompis på New York Film Academy som var skådespelare så jag frågade honom om han kunde ställa upp och det gjorde han. Det ledde till att vi ändrade miljö och ljus eftersom den nya storyn handlade om en person som har förlorat allt och inte kan gå vidare i livet. Filmen är filmad i 35 mm film. Jag valde att ha en del i svartvitt för få mer dramatisk look och fånga tittarna sen lade jag till ordspråken för att ge tittarna en tankeställare.

Varför kände du att du ville skapa just den här filmen?
Jag valde att göra den då min klasskompis kunde gråta och för att jag tycker om att leka med känslor. Berätta om ditt filmskapande. Jag har gjort par filmer tidigare på skolan men jag fick också chansen att jobba med Affekt film 2017 som inspelningsledare till fyra kortfilmer: Kata, Undan Elden, Danska invasionen, Eva Ekeblad. Jag jobbade med dem också nu 2020 med deras långfilm Vipeholmexprimentet.  Jag är intresserad av filmskapande allt ifrån manus till färdig film. Men utöver mitt filmintresse är jag även intresserad av foto, handboll och min underbara familj.

Min grundtanke när jag gör film är oftast att mina tittare ska få en tankeställare men också att det ska finnas ett budskap i mina filmer oavsett vad det är för genre eller stil. Jag börjar alltid att ta reda på vad det ska vara för känsla i filmen innan jag skriver, sedan är färger till kläder och ljuset viktigt då det ska vara helt rätt när man börjar filma. Sedan skriver jag manuset så jag kan ta reda på vilka vinklar jag kan använda. Sist så dubbelkollar jag allt. En annan metod jag har är att utgå från en plats i tanken för att sedan skriva manuset till vinklar och känsla. Dessa två metoder använder jag alltid när jag filmar.

Kommer filmen att visas på andra festivaler i framtiden?
Memory har inte varit på någon tidigare filmfestval och jag har inte bestämt mig än om den ska gå på fler.

Du skapade en film utan dialog, hur var det att arbeta på det sättet?
Jag tycker det är kul att jobba utan dialog för då får man faktisk tänka till hur man ska förmedla sitt budskap eller känsla utan några ord.

Vad är nästa filmprojekt för dig?
Mitt nästa projekt blir en film som jag har velat göra sedan gymnasiet men har inte haft modet att göra den förrän nu. Filmen heter outsider och är om utanförskap på olika sätt. Hade med den i en pitch tävling på KulturUngdom.

Har du några bra tips till unga filmskapare som är i början av sin filmiska bana?
Jag skulle tipsa om att skriva en story utan dialog för att sedan sätta in dialoger.
Det är okej att ta inspiration från olika filmer, serier eller böcker du tycker om för de började antagligen en gång på samma sätt. Ett tips jag själv fått som jag tycker är bra är att man måste våga misslyckas, för då lär man sig mer än när man lyckas.

Ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker att alla borde se.
Mina tre filmer som inspirerar mig kommer från samma regissör och filmerna heter ET, Schindler's list och Jurassic Park av Steven Spielberg. Mest för hans filmteknik men också för storyn i dem.



Filmerna som visas under namnet K-film är filmer som beviljats ekonomiskt stöd via K-pengar eller på annat sätt fått support från KulturUngdom. 

Har du en egen film som du vill visa på plattformen K-film?
Med K-film förlänger vi livet på kortfilmer som redan gjort sin vandring runt på filmfestivaler och biografer och ger er en visningsyta för våra medlemmar. Hör av dig till någon filmkonsulenterna nedan så kan vi berättar mer om det eller så kan vi hjälpa dig med ditt projekt, K-pengaansökning eller helt enkel lotsa dig vidare i vårt stora nätverk.

Joen Windahl
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0760-23 47 45

Erik Lundin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0702-42 37 68