Träffa vår filmkonsulent
Hur är det att jobba på KulturUngdom? Under våren berättar några kollegor om vad de gör, varför de jobbar på KulturUngdom och hur de ser på utvecklingen inom just sin konstform. Idag möter ni vår filmkonsulent Joen Heed Windahl som just nu förbereder KulturUngdoms filmvecka för fullt.
"Ta tillfället i akt och utveckla dina projekt och manus när det kanske finns lite mer tid än vanligt till det"
Namn: Joen Heed Windahl |
Hej Joen! Vilken bakgrund har du?
Jag har arbetat inom film och TV sedan 2001 när jag gick ut Regiutbildningen på Institutet för högre TV-utbildning. Under 10 år drev jag tillsammans med några kollegor produktions- och castingbolaget Rolands Hörna Film. Framförallt har jag jobbat med rollbesättning men har också skrivit manus och regisserat ett femtontal kort och novellfilmer. 2017 vidareutbildade jag mig inom manusskrivande på Alma manusutbildning och förhoppningsvis spelas långfilmen Flätan in under 2022 som jag skrivit manuset till.
Varför valde du att börja jobba på KulturUngdom?
Jag var trött på att driva eget och jobba med rollbesättning och när det blev en öppning på filmtjänsten så sökte jag. Från början var det ett vikariat.
Vad gör en filmkonsulent? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Som filmkonsulent handlägger jag K-pengar för film. Det tar ganska stor del av tjänsten emellanåt. Jag driver också två filmfestivaler. Skaraborgs Filmfestival och KulturUngdoms filmdag. Här modererar jag visningarna och sätter ihop program och tar in föreläsare. Utöver det så är jag en resurs för unga filmare. De kan höra av sig om de behöver tips för att komma vidare i sitt filmande. Det kan handla om att lotsa dem till rätt personer, nätverk eller stödgivare eller att hjälpa dem med manusutveckling och budgetarbete. Tanken är att tjänsten ska vara mobil för de flesta behov och jag försöker mitt bästa att hjälpa de som hör av sig. Sedan kan inte jag som filmkonsulent driva andras projekt utan det handlar mer om att hjälpa till att hitta lösningar för dem själva att gå vidare med.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är ombytligt och kreativt. Det roligaste har varit att dela ut KulturUngdoms Filmpris till sex pristagare genom åren. Det har känts uppskattat och betydelsefullt.
Hur ser planerna ut framåt för filmområdet inom KulturUngdom?
Vi fortsätter arbetet med de båda festivalerna och K-pengar och har några nya samarbeten på gång. Vi ska också under året undersöka om vi på KulturUngdom kan bli en filmplattform där filmarna kan lägga sina filmer för att på så sätt nå ut till en större publik.
Har du några kulturella karantäntips för medlemmar som är fast hemma i soffan?
Ta tillfället i akt och utveckla dina projekt och manus när det kanske finns lite mer tid än vanligt till det. Passa på att se bra film och TV-serier som kan inspirera arbetet.