Web
Analytics

KulturUngdoms filmvecka 22-26 mars


16 filmer

218 minuter
5 dagar
1 filmvecka

Vi har nöjet att presentera en vecka fullmatad med film i olika former. KulturUngdoms filmdag är ett årligt event där vi visar en kavalkad av kortfilmer skapade av våra medlemmar. I år flyttar vi in på nätet och breder ut oss över en vecka istället för endast en dag och bjuder på en fullspäckad digital festival. De flesta av filmerna som visas har fått stöd av K-pengar under de senaste två åren och festivalveckan avslutas med att KulturUngdoms filmpris delas ut.

Filmerna premiärvisas på KulturUngdoms Facebooksida utspritt måndag-fredag den 22-26 mars klockan 20.00 och läggs sedan upp på vår filmportal på www.kulturungdom.se och kan ses ett dygn från sändning. På filmportalen kan ni också kan läsa intervjuer med filmskaparna där de berättar om sina filmer. Fredag den 26 mars efter sista visningen presenteras vinnaren av KulturUngdoms filmpris. Konferencier för visningarna är filmkonsulenten Erik Lundin.

Lista på filmerna som visas under KulturUngdoms filmvecka. Tryck på titlarna för att läsa mer om filmerna. 

Måndag 22 mars klockan 20.00

OBUNDEN

Maja och Ezra åker till en sommarstuga för att fira studenten när den riktiga besvikelsen uppdagar sig. Ezra vill bort och Maja har lust att stanna i deras vänskap. Obunden handlar om vänskap - om att skära bort någonting som skaver.

Manus, Regi & Producent: Zelal Erdal, Ida Ippolito
Längd: 14.19 min
Genre: Spelfilm

WEEKEND

Alice är i Köpenhamn över helgen, hennes pojkvän är kvar i Göteborg och jobbar. Det mesta är som vanligt.

Manus, Regi, Producent: Markus Johansson
Längd: 12.40 min
Genre: Spelfilm

MÄNNISKOR PÅ EN Ö

Människor på en ö handlar om tre äldre kusiner och deras liv på en ö i Göteborgs skärgård. Vi får möta deras historia genom gamla bilder från släktens fotoalbum och genom deras samtal.

Manus, Regi & Producent: Alireza Masomi
Längd: 9.16 min
Genre: Dokumentärfilm

DUBIUM

När en fotograf dyker upp till en fotografering och den enda på plats är modellen, tar deras interaktioner med varann en surrealistisk vändning när tvetydiga och farliga ord växlas i denna kortfilmsthriller.

Manus, Regi, Producent: Nicola Camoglio
Längd: 8.00 min
Genre: Spelfilm


Tisdag 23 mars klockan 20.00

ALLA BÄR

En film om att bära och att bäras. En film om att vara i det. När det man bär på väger som tyngst och ens tankar trycks ihop till äckel. När man går under. När man inte är sig själv. När man bara är med sig själv, ensam och skälvande. När tid inte hjälper. När man behöver att någon annan bara bär en. Om tröst. Om att bära sig. Att se andra bära. Att inte se. Att se. Att bära.

Regi & Manus: Vincent Orback
Producent: Hedvig Orback
Längd: 10.56
Genre: Spelfilm

HASSELBACKEN

En person som kallas Hasselbacken utnyttjar (enligt några ungdomar) termen ”polyamori” på ett felaktigt sätt. Situationen utvecklas till en konfrontation på en ungdomsfest där Hasselbacken måste stå till svars för sina handlingar.

Manus och Regi: Truls Svenningsson
Producent: Truls Svenningsson, Tora Bodin & Fredrik Mickelsson
Längd: 14.50 min

EN FILM SOM KOMMER FÖRÄNDRA VÄRLDEN

Systerskapet, kampen och konsten står i centrum i filmen som ska förändra världen. Problemet är bara att Astrids bästis Nora måste vara med, och hon har inte tid. Men hur kan en film förändra världen? Och är det ens en film?

Regi: Astrid Söderberg
Manus: Astrid Söderberg & Roozbeh Behtaji
Producent: Roozbeh Behtaji
Längd: 12.46 min
Genre: Spelfilm


Onsdag 24 mars klockan 20.00

HJÄLTENS RESA

Hjältens resa berättas av ett barn om krig, tortyr och emigration. Samtidigt ser vi Lisebergs karuseller och dess glada besökare. USA attackerar Afghanistan. Genom pojkens ögon lyser bomber och skott upp natthimmelen som stjärnor. Stjärnorna beskrevs alltid som vackra i mammans sånger och berättelser. Men nu när de faller dödar de människor.

Manus, Regi, Producent: Javid Sina
Längd: 14.14
Genre: Dokumentärfilm

THE BIRTHDAY

Zoe, 16 år, har precis bytt skola. Hon bjuder in två tjejer till hennes födelsedagsfest. De båda tjejerna bestämmer sig för att inte komma, man kan ju bara ha en vän, vem hänger i en grupp av tre? När Zoe går för att konfrontera dem råkar hon av en olyckshändelse få en av tjejerna att svimma. Hon kidnappar dem båda och hennes söta 16-årsdag tar en vändning bortom presenter och tårta. De ska ha kul, även om det tar död på dem!

Manus & Regi: Ellen Johansson
Producenter: Ellen Johansson, Liselotte Persson & Christian Zetterberg
Längd: 9.42 min
Genre: Spelfilm

MAGIC UMBRELLA

En historia om ett magisk paraply, om en tidsresa och om kärlek.

Manus, Regi och Producent: Ruslans Sergejevs
Längd: 38.05 min
Genre: Spelfilm


Torsdag 25 mars klockan 20.00

COOLA PAPPOR

Two dads take care of their children when the moms have a night out. How do you balance a chill evening with an old friend with the responsibility of being a parent?

Producenter: Marim Shamasha & Daniel Sandberg
Manus: Josef Säterhagen
Regi: Mikael J. Boson
Längd: 18.50
Genre: Spelfilm

SCENER UR ETT INVANDRARASKAP

”Vad ska du göra på midsommar, Simon?” Jovid jagar en vit svensk kille genom ett skogslandskap och vill ha svar. Men är det en bra ide att göra en film där en ensamkommande skjuter en svensk för att han inte vill avslöja sina svampställen? Om alla som har ett hemligt svampställe och planer för midsommar, och om alla som inte har det.

Filmen är gjord av: Jovid Eisai & Roozbeh Behtaji
Längd: 9.45 min
Genre: Spelfilm

THE PSYCHIATRIST

A psychiatrist, most controversial in his methods heeds the call to help a former patient.

Manus, Regi, Producent: Armin Amin
Längd: 06.11
Genre: Spelfilm


Fredag 26 mars klockan 20.00

FREKVENSER AV EN PYJAMAS

En äldre kvinna försöker hitta botemedlet mot en kliande pyjamas. I resan bearbetas saknad och kommunikationsproblem inom familjen.

Manus & Regi: Adam Starsmark
Producenter: Josefine Rapp & Daniel Sandberg
Längd: 16 min
Genre: Spelfilm

DUSCH PÅ ONSDAGAR

I Dusch på onsdagar får vi träffa Saga, 90 år. Karaktären vibrerar av både vemod och glädje. Vi följer henne en förmiddag och får inblick i hennes poetiska, sensuella och vardagliga rytm. Hon fyller livet med dans, saxofon, snus och dusch på onsdagar.

Manus & Regi: Maria Vatne Jansson
Längd: 9 min
Genre: Spelfilm

BREDVID EIFFELTORNET

Efter att ha avvisats för asyl i Sverige bestämmer Malang sig att fly till ett annat land för att undvika deportation till sitt hemland Afghanistan. Filmen följer honom på gatorna i Paris där han berättar om sin resa och drömmar om framtiden.

Manus och Regi: Omar Droubi
Producent: Roozbeh Behtaji
Längd: 9.45 min
Genre: Dokumentärfilm

KULTURUNGDOMS FILMPRIS

KulturUngdoms Filmpris på 10 000 kr delas ut till en medlem i KulturUngdom som under föregående år skapat rörlig media värd att uppmärksamma till en större publik och vars verk dessutom ger inblick i viktiga samhällsfrågor eller öppnar dörrar till världar som annars skulle vara dolda. Beslut om pristagare tas gemensamt av KulturUngdoms filmkonsulenter och verksamhetsledare. Prissumman ska användas inom filmrelaterad verksamhet.


KulturUngdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. Sedan starten 1994 arbetar vi med att främja kulturutövares och arrangörers rättighet till inflytande och delaktighet i kulturlivet.