OPEN CALL Avtryck + Nordiskt Ljus
Nordiskt ljus är en mötesplats för konst- och kulturutövare i Norden, som vill vara en motkraft till de högerextrema rörelser som gör anspråk på det nordiska begreppet. Nordiskt ljus arrangeras på och av Nordiska Folkhögskolan sommaren 2021 med ett program bestående av kurser, residens och festival. I samarbete med KulturUngdoms projekt Avtryck erbjuds tre platser på följande kurser, som alla utgår från perspektiv om historia, aktivism, konst och politik, ursprungsbefolkning, kamp och berättelser. I platsen ingår mat och boende under hela kursperioden.
Hur ansöker jag om en plats?
Mejla konst-, slöjdkonsulent och samordnare för projektet Avtryck konst, plats och aktivism Elin Åström
Sista dag för ansökan: 28 april.
KONST & KAMP
Datum: 19-23 juli (5 dagar)
KONST & KAMP är en konstkurs under fem dagar i ledning av den samiska konstnären och aktivisten Anders Sunna.
Med avstamp i personliga konflikter och förtryck arbetar vi med att skapa konst som belyser och berör på ett större plan. Vi rör oss mellan konst och aktivism, mellan klassiska tekniker och nya tekniker och skapar konst som rör sig från det privata ut i det offentliga rummet och in i den politiska sfären. Vi undersöker konst som en ventil för ilska och frustration, samtidigt som vi genomgår glädjefyllda skapandeprocesser.
Kursen inleds med en introduktion till Anders Sunnas konstnärskap och bakgrund och följs sedan av kollektivt och enskilt skapande. Vi använder och utforskar olika tekniker så som teckning, måleri och skulptur av både vanliga och ovanliga material.
Kursen passar dig som är intresserad av politisk konst, konst och aktivism och konst som motstånd.
Kursledare: Anders Sunna
Anders Sunna är född 1985 i Kieksiäisvaara i Tornedalen, utbildad på Konstfack i Stockholm är numera bosatt i Jokkmokk. Utgångspunkten i hans konst är ofta den egna släktens historia och den långvariga konflikten med Länsstyrelsens Rennäringsdelegation i Norrbotten. I sin konst arbetar Sunna med tjocka färglager, graffiti, collage, tryck och med större installationer och motiv som skildrar förtryck mot samer. Sunna är en av de konstnärer som ska representera Sámpi i nordiska paviljongen under Venedigbiennalen år 2022.
FOTOGRAFISKT BERÄTTANDE
Datum: 12-16 juli (5 dagar)
Har du en berättelse du vill förmedla genom fotografi? Är du intresserad av hur bild kan användas för att delge din eller någon annans historia? I den här kursen använder vi fotografiet för att skapa och förmedla berättelser.
Du kommer under kursen att fotografera och arbeta med bilder för att bygga din berättelse- fiktiv eller verklig, din egen eller någon annans. Vi tar del av varandras arbeten och utforskar tillsammans olika verktyg för att utveckla ditt fotografiska berättande.
Du kan ta med en berättelse eller arbete du redan påbörjat, eller utveckla en under kursens gång.
Kursledare: Inuuteq Storch (GL)
Inuuteq är baserad i Köpenhamn och i Sisimiut, Grönland och är utbildad i fotografi på Fatamorgana, Danmark och på International Center of Photography i New York City. Hans konstnärskap utgår ofta från oberättade berättelser om Grönland och den grönländska historien, med ett tydligt lokalt perspektiv. Hans arbete har synts på utställningar i b la Grönland, Danmark, Kanada, Sverige och i USA. Inuuteq har också gett ut flera fotoböcker - se utdrag ur hans bok Porcelain Souls nedan.
FÖRSTÅ DITT FILMKALL
Datum: 26-30 juli (5 dagar)
I kursen "Förstå ditt filmkall" fokuserar vi på att hitta den kärna som gör dig till en bra filmskapare. Vi undersöker olika tekniker och metoder för att ta fram de berättelser du vill berätta, med fokus på att hitta dina drivkrafter och din egna röst.
- Vad brinner du för?
- Vem gör du film för?
- Varför är din historia viktig att berätta?
Dessa och andra relevanta frågor kommer vara kursens fokus där filmskaparen Aka Hansen undervisar utifrån sina erfarenheter som feminist, ursprungsbefolkning, aktivist, mor och kvinna i filmvärlden. Genom föreläsningar blandat med både gemensamt och enskilt arbete hittar vi den gnista som gör dig till en bra filmberättande - och hjälper dig formulera och förstå ditt alldeles egna filmkall.
Kursen passar dig som vill komma vidare med din filmidé, eller dig som gärna vill göra film men som behöver guidning och vägledning i att formulera och förstå det du vill berätta.
Kursledare: Aka Hansen (GL)
Aka föddes i Aarhus 1987 och har en grönländsk mamma och en dansk pappa. Hon har studerat på den danska alternativa Super16-filmskolan (2015-18) och har sedan 2007 gjort flera uppmärksammade filmproduktioner på Grönland, så som ungdomsprogrammet "Inuusuttut Silarsuaat" ("Youngsters Universe"), komedin "Hinnarik Sinnattunilu" and thrillern "Qaqqat Alanngui". Sedan 2013 driver Aka sitt eget filmproduktionsbolag "Uilu" som arbetar med målet att producera fler berättelser om ursprungsbefolkning, om Grönland och dess människor.
Länk till Facebook-event:
Foto: https://fb.me/e/27cvbpFSo
Konst: https://fb.me/e/8p9bPHbKc
Film: https://fb.me/e/4GjDOG0B4
Länk till Nordiskt ljus: https://www.nordisktljus.se/