Skip to main content
07 okt 2020 Hannes Glavå

Månadens poet - Hannes Glavå

Vi är glada över att kunna ge poesin en trygg hemvist här på KulturUngdom. I höst har vi fyra poeter som kommer att bjuda på ordkonst. Oktober månads poet är Hannes Glavå. Vi överlåter ordet till Hannes: 

Vem är du?
En kille som brinner för språk, berättande och kreativt skapande i största allmänhet. Tack vare att jag har träffat rätt personer vid rätt tillfälle är jag bland annat med i scenkonstkollektivet Konstra. Vi skapar fantastisk och normbrytande scenkonst tillsammans, där konstformerna går in i varandra, till exempel kom jag in i Konstra via danslektioner med Språng på Järntorget.

Så länge jag kan minnas har jag haft viljan att berätta historier. Under min fyraåriga medieinriktning på Riksgymnasiet i Angered började jag skriva aktivt, bland annat tack vare min passion för film, både som nöje och konstform. Parallellt med skrivandet prövade jag på improvisationsteater och började sjunga visor av olika slag. Jag är självlärd och har nu, 29 år gammal, uppträtt ideellt men kontinuerligt i sju år och bland annat hunnit spela in en skiva med egna visor.

Jag hoppas kunna inspirera andra i allt jag gör, förutom det kreativa skapandet är jag vegetarian och tycker om att laga mat, till exempel.

Vad betyder poesin och skrivande för dig?
God poesi, oavsett stil eller form, tycker jag ofta ligger nära andra konstyttringar som måleri, musik eller film. Poesin är därför nog det bästa tänkbara spektrat på alla mina intressen. Skrivprocessen är något av en fristad, där allt möjligt kan rymmas, så länge jag är nöjd med språkbehandlingen. Den innebär också en vilja att både lita på en bra grundidé och våga ändra eller förfina där det känns rätt, samt ett fint möte mellan tradition och nyskapande. Tack vare min medverkan i KulturUngdom går en av mina största drömmar i uppfyllelse!

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Kommunikation, eller svårigheten med att kommunicera, tankar om livet i allmänhet, existentiell osäkerhet och om hoppet som jag tror kan finnas mitt inne i sorgen. Jag hoppas att form och innehåll går hand i hand, att ordlekarna blir en del av själva budskapet. Läs gärna dikterna högt!

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Genom till exempel Nils Ferlin, Erik Axel Karlfeldt, Dan Andersson och Gustaf Fröding har jag nu i princip hela den svenska vistraditionen som inspirationskälla. Andra förebilder är Johann Wolfgang von Goethe, William Blake och Dante Alighieri. Cornelis Vreeswijk var den som fick mig att skriva poesi på allvar. Hans hantering av svenska språket är suverän, både i sina visor och flera diktsamlingar var han oerhört mångsidig. Svärtan, humorn och medkänslan för de mest utsatta i samhället påminner om redan nämnde Ferlin, som nog är den jag känner allra starkast släktskap med. Det känns ibland som om jag har något av hans "poetiska DNA" i mig. Gunnar Ekelöf, Edith Södergran, Harriet Löwenhjelm, Bo Setterlind och Tomas Tranströmer är också fantastiska, listan på förebilder blir längre hela tiden.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
På Konstras Instagram och Youtube och på konstra.se finns videor där jag medverkar och jag har enstaka youtubeklipp där jag uppträder solo. Mina dikter har jag annars hittills publicerat som privata facebook-inlägg, men jag kommer säkert offentliggöra äldre inlägg framöver, tack vare all god respons. Jag har samlat otroligt mycket material nu.


 Hannes Glavås första dikt publiceras under morgondagen. Håll utkik!