Skip to main content
01 okt 2024

Manuslabbet blickar utåt

Drömmer du om att utveckla ditt skrivande för scen och film? Här får du en överblick över nätverk och organisationer för dramatiker och manusförfattare som vi valt att lyfta fram. Dessutom delar vi med oss av praktiska tips för att komma igång med ditt skrivande, som hur du kan arrangera en egen reading hemma, sätta upp effektiva skrivrutiner och få ut det mesta av feedback. Oavsett om du är nybörjare eller har skrivit länge finns här inspiration och konkreta verktyg för att ta ditt manus till nästa nivå.

Initiativ i Sverige att hålla koll på förutom manuslabbet:

Dramalabbet - satsar på nyskriven dramatik både genom läsningar, projekt samt driver satsningarna Färskpressat, Satellit och Monologakuten.

Day of drama - en endags-manifestation och en pilot för ett återkommande och expanderande evenemang, med syfte att sätta ljus på den svenska samtidsdramatiken.

Filmcentrum Väst - en centrumbildning för filmare i Västsverige. En plattform för professionella och semiprofessionella filmskapare att organisera sig, stötta varandra i filmskapandet och samverka för att stärka kreatörers ställning på arbetsmarknaden. De arrangerar också feedbackgrupper för manusskrivande.

Scen & Film - ett fackförbund inom scen- och filmbranschen. Medlemmarna är yrkesverksamma upphovsmän, artister, teknisk och administrativ personal inom svensk teater, film, radio, TV och bio. Förbundet organiserar både löntagare och egenföretagare.

Centrum för Dramatik - en medlemsförening för dramatiker och manusförfattare, en s.k. centrumbildning. Medlemmarna skriver manus för teaterpjäser, filmer, tv-serier, radiodramer och digitala spel. Föreningen förmedlar uppdrag till medlemmarna, driver projekt i samarbete med exempelvisl skola, bibliotek och kulturföreningar samt sprider kunskap om dramatik och dramatiskt berättande.

Filmcloud - en samverkansmodell i Västra Götalandsregionen som syftar till att stimulera filmares utveckling, primärt med fokus på unga. Genom att skapa mötesplatser, projektstöd, kurser, workshops och utvecklingsprogram vill FilmCloud stödja unga vuxna filmare och ett kreativt filmklimat i Västra Götalandsregion. Via deras hemsida kan du söka och hitta till projektstöd, talangutvecklingsprogram och handledning.

Har vi missat något nätverk - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tips:

Arrangera en avslappnad reading
Att ordna en egen reading behöver inte vara komplicerat eller kräva en stor scen. Bjud in några vänner till en avslappnad kväll hemma, där ni tillsammans läser din text högt. En god middag och en trevlig atmosfär kan göra upplevelsen både rolig och givande. Att höra din text uppläst, även i ett informellt sammanhang, ger dig värdefulla insikter om tempo, ton och hur karaktärernas röster kommer till liv. Det är ett enkelt men effektivt sätt att förbättra ditt manus.

Sätt av ostörd tid för skrivande
Vänta inte på att inspirationen ska slå till – schemalägg regelbunden, ostörd tid för att fokusera på ditt skrivande. Det är helt normalt att allt inte blir perfekt från början, så var snäll mot dig själv om det inte flyter på. Att skriva är en process, och det viktigaste är att hålla igång den.

Arbeta med tydliga ramar
Ge dig själv strukturerade ramar för vad du ska skriva. Genom att sätta begränsningar, som att fokusera på ett tema, en scen eller ett visst antal sidor, kan du skapa en tydligare riktning för ditt arbete. Inom dessa ramar får du möjlighet att utforska din kreativitet och bli friare i ditt uttryck.

Testa din text ur olika perspektiv
Prova att låta olika personer läsa din text med ett visst perspektiv, vad finns det för ljus i texten, vad ser läsaren för väder framför sig, hur skulle ett barn uppfatta texten. Detta kan ge dig en palett av nya intryck för att arbeta vidare med texten.

Be om konstruktiv feedback
Skicka texten till en vän och be om feedback, eller om du gör en reading - ha ett samtal efteråt. Vad uppfattade de att texten handlade om? Var något otydligt? Vad fick de för bilder? Feedback från andra, särskilt de som inte är lika insatta i texten som du, kan ge dig nya insikter och hjälpa dig att förfina ditt arbete.

Var inte rädd  att redigera
Skrivandet är bara första steget – redigering är där magin händer. Var beredd på att skriva om, omstrukturera och finslipa texten. Readings kan visa vilka delar som behöver förbättras eller utvecklas, och att arbeta med feedback är en naturlig del av processen.

Ha kul!
Att experimentera och utforska olika sätt att arbeta med din text är en del av resan. Oavsett om det är genom readings eller en regelbunden skrivrutin, låt processen vara lustfylld och lärorik.