Web
Analytics
Skip to main content

Att skapa en EP med stöd av K-pengar

Nu är inspirationståget här igen! Med olika häftiga och spännande idéer som strömmar in som ansökningar till K-pengar, har vi idag valt att lyfta en EP som skapades och släpptes 2021 med artisten Smilla Axelsson. 

Smillas egna ord om projektet: 
"Remedy EP är min debut EP som jag släppte hösten 2021. Tillsammans med All My Friends Are Stars, spelade jag in 4 av mina egenskrivna låtar i en studio i Göteborg. Låtarna handlar om alltifrån mitt liv och erfarenheter, till tankar kring livet och hur vi kan bli bättre som människor. Soundscapet är minimalistiskt och bygger främst på stämmor och harmonier, tillsammans med gitarrspel och ibland stråkar. I samband med releasen hade jag en releasefest på Nefertiti i Göteborg där ca 150 personer deltog." 


Hej Smilla! 

Hur kom idén till projektet till?

Jag har sjungit, spelat och skrivit musik i hela mitt liv så drömmen om att spela in och släppa min musik har alltid varit närvarande. Idén till att spela in just en EP började 2018 och var en process som gick fram och tillbaka mellan olika låtar, musiker och idéer, men som tillslut landade i 4 låtar som jag spelade in under en veckas tid i Oktober 2021.

Hur såg skapandeprocessen ut? Var den lång, stötte du på några hinder, eller hur såg resan ut?
Skapandeprocessen var väldigt upp och ner. 2018 började jag spela in musik med hjälp av min mobil och la ut på Youtube vilket var väldigt uppskattat och framförallt något som jag tyckte var väldigt kul. Jag kom dock till en punkt där jag slutade utav pressen jag satte på mig själv att det jag gjorde inte var nog då jag inte spelade in med andra musiker i en “riktig studio”. Det gjorde att jag stagnerade i min process och tappade motivationen, då det är energikrävande och ekonomiskt krävande att hitta rätt personer och studio att kollaborera med. I efterhand ser jag att jag fokuserade på fel saker och idag är jag mer fokuserad på att skapa mycket och ha kul, dela med människor och ta små steg i processen snarare än att pressa fram något som tar bort glädjen i projektet. Jag bestämde mig tillslut för att “keep it simple” vilket resulterade i en EP bestående av leadsång, stämmor och gitarr som jag spelade in under en veckas tid i Oktober 2021 tillsammans med All My Friends Are Stars, något som K-pengar möjliggjorde. Det vackra i det var att låtar som jag inte annars skulle släppt fick chansen att delas med världen. Två av låtarna på EPn var tillochmed låtar som jag spelade in med min telefon 3 år tidigare, så det slutade med att cirkeln slöts och att låtarna jag inte trodde var bra nog fick ta plats. Min partner Americk var verkligen ett enormt stöd under hela processen, med sin kunskap och ledning, och fick mig att inse styrkan i att jobba med det man har istället för att jaga något man inte har och, som ett resultat av det, inte jobba alls.

Hur blev mottagandet av EP:n?
Jag fick ett väldigt fint mottagande av EP:n! Jag hade en releasefest på Nefertiti under min födelsedag i november 2021 och många kom dit och supportade vilket var underbart. Det var en sån eufori och ett kvitto på att det jag gör betyder något. Jag fick även många fina ord på sociala medier från nära, kära och främlingar.

Om du hade fått ge ett tips till någon som skulle vilja satsa på sin musik, spela in en EP, eller arrangera en spelning, men ännu inte kommit till skott eller vet vart man ska börja - vad skulle du vilja ge för råd i den situationen?
Bara kör! Tänk inte för mycket! Jag tror att många fastnar i limiterade tankemönster om vad som är rätt och fel, samt rädsla av vad andra kommer tycka och tänka, och då är det lätt att man fastnar och inte gör någonting, precis som jag gjorde. Jag tror att det är där någonstans det börjar - att våga vara öppen och optimistisk och tänka på möjligheterna snarare än hindren. Det finns även otroligt mycket möjligheter i Sverige, det handlar bara om att hitta dem och att också våga fråga om hjälp från sin omgivning. Kulturungdom är en grym resurs för det! Jag har blivit beviljad stöd för olika musikprojekt två gånger vilket har varit till en enorm hjälp. Jag är även verksamhetschef och festivalproducent för All My Friends Are Stars Festival och vårt koncept är att framhäva nya talanger och ge dem en plattform att visa deras talanger på. Vi öppnade precis ansökan till 2023 års festival så kolla in vår hemsida och sociala medier och sök!

If there’s a will there’s a way och allas vägar och processer är olika, därför är det även viktigt att inte jämföra sig för mycket med andra. För två år sedan sa jag upp mig från mitt jobb och har jobbat med musik på heltid sedan dess. Det är, och har varit, helt underbart och fantastiskt, men även otroligt svårt och emotionellt krävande stundtals. Jag har insett att musik, och att göra karriär av musik, är två helt olika saker, så det är en ständig balansgång mellan de två aspekterna. Vi ser oftast slutprodukten och inte resan, så det är lätt att kolla på en Beyoncé eller en Ed Sheeran och tänka att “om jag kopierar det dem gör nu så kommer det att funka!” utan perspektivet av att Ed Sheeran, bland annat, sjöng på gatan i flera år innan han blev känd och att Beyoncé blev runtskickad av sin mamma till olika frisörsalonger för att sjunga som barn. Det är helt enkelt flera år av hårt jobb som ligger bakom det vi ser idag. Jag tror att det resulterar i att många musiker fokuserar på att kopiera de stadier deras idoler är i under deras mest framgångsrika tid och det kräver väldigt mycket av en kreatör energimässigt. För mig tog det bort hela glädjen i att skapa utav pressen att prestera istället för att acceptera var jag är i min resa just nu, och det är något jag fortfarande jobbar på. Det finns en sån glädje i att skapa för sig själv och sin omgivning och bli riktigt bra på det en gör, utan att sätta press på en själv att det ska vara perfekt, se bra ut på sociala medier eller nå något slags slutskede i att bli känd och sälja ut arenor. Det finns ALLTID värde i musiken, bortom allt det där, så värdera din gåva och ta hand om dig själv och din kreativitet. För dig som vill ha musiken som din karriär vill jag uppmuntra att börja där du är, jobba med det och dem du har, och framförallt - öva öva öva! Att spela på gatan är något jag älskar men gör för lite, så det skulle jag absolut rekommendera. Om ni vill arra en konsert eller arrangemang - sök K-pengar till exempel, men fokusera på att ha kul, och våga fråga om hjälp.

Hur var din upplevelse av att söka K-pengar hos oss?
Väldigt enkel och bra. Det handlar bara om att avsätta tid för det så att man kan skriva en riktigt bra ansökan. Jag frågade även mycket om hjälp och bad personer i min närhet att läsa igenom ansökan vilket gav klarhet i processen.

Hade du velat göra något liknande projekt igen? Om ja, vad i så fall?
Absolut! Det finns så mycket jag vill göra musikmässigt och så mycket konst jag har inom mig. Just nu längtar jag efter att dela med mig av musik som endast har existerat för mina öron i många år, samt att experimentera med olika sounds och spela in olika låtar. Skapandeprocessen är mitt absoluta favoritstadie, så det längtar jag efter!


Vill du också förverkliga ditt kreativa projekt? Välkommen att söka K-pengar när vi öppnar portarna igen den 16 januari!

Här kan du lyssna på Smillas EP. Härlig lyssning önskar vi dig!

Taggar: K-pengar