Träffa vår textkonsulent
Hur är det att jobba på KulturUngdom? Under våren berättar några kollegor om vad de gör, varför de jobbar på KulturUngdom och hur de ser på utvecklingen inom just sin konstform. Idag möter ni vår textkonsulent Sara Östebro som också bevakar landsbygdsfrågor för KulturUngdom.
"Det bästa är att se alla idéer bli till verklighet! Att få följa en idé från när den bara finns på papper..... och sedan se resultatet och ta del av reflektionerna efteråt. Det är stort. Att jobba för en förening som möjliggör det, och att få ta del av alla de världar och perspektiv som flödar genom de texter vi publicerar varje vecka, det är en lyx!"
Namn: Sara Östebro |
Hej Sara! Vilken bakgrund har du?
Född i Göteborg av föräldrar från Dalarna och Norrbotten, uppväxt i Bollebygd. Kom in på kulturen först genom den obligatoriska blockflöjten, sen genom dansen och teatern. Gick estetisk linje på gymnasiet, med inriktning musikal. Startade egen teatergrupp med vänner efter gymnasiet och på den vägen är det. Har pluggat dramatik och kulturstudier, sen förberedande konstskola och sen lite härliga andra kurser här och var, samhällsentreprenörskap, konstkurser. Men jag har också lärt mig mycket själv och tillsammans med andra genom att bara göra, läsa och lyssna. Jag driver fortfarande teatergruppen, Teater Nu. Vi är nu ett konst- och scenkonstkomani som gör föreställningar och så har vi en konsthall i Bollebygd (tillbaka till rötterna).
Varför valde du att börja jobba på KulturUngdom?
KulturUngdom har varit ett stort stöd för mig under mina yngre år. Utan det stödet så tror jag till exempel inte att Teater Nu hade varit det det är idag. Vi fick stöd tidigt i vår utvecklingsfas, och fick det där extra modet att bara testa och köra. Det stöd som KulturUngdom gett, och ger, till unga skapare och arrangörer är ovärderligt. Jag har alltid sett upp till föreningen, så valet var inte så svårt.
Vad gör en textkonsulent? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Jag har dels hand om våra poeter och krönikörer, där vi varje vecka publicerar dikter från Månadens poet och en krönika från en av våra krönikörer. Så det är en del korrekturläsningar och bollningar med de som skriver. Sen så handlägger jag även K-pengaransökningar och ger råd kring projektidéer. En stor del handlar också om att snappa upp saker och se vad unga skapare och arrangörer själva säger saknas till exempel, då kan jag finnas där som resurs. Tillsammans med våra medlemmar kan jag då dra ihop workshops, ett läger eller göra en gemensam satsning som stärker de ungas position.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är att se alla idéer bli till verklighet! Att få följa en idé från när den bara finns på papper, när den kommer in som en ansökan till oss, och sedan se resultatet och ta del av reflektionerna efteråt. Det är stort. Att jobba för en förening som möjliggör det, och att få ta del av alla de världar och perspektiv som flödar genom de texter vi publicerar varje vecka, det är en lyx!
Sen så är jag ju just nu extra glad för lanseringen av boken Smak av liv som samlar dramatiska texter av fem unga, skrivande personer. Boken är ett sätt av många för att stötta framväxandet av den nya generationens dramatik.
Hur ser planerna ut framåt för textområdet inom KulturUngdom?
Mina planer formas efter vad det finns för behov, och just nu har det varit en del som haft frågor om hur det funkar att själv trycka och lansera sina böcker, hur en ska tänka, vad det finns för tjänster och tryckerier som är bra och vilka fällor en ska undvika. Jag ska baka den tanken lite mer, så kanske det blir nån satsning på det området. Annars vill jag gärna se att fler ansöker om pengar för olika typer av textprojekt! Så jag ska jobba för att sprida ordet lite extra om det.
Har du några kulturella karantäntips för medlemmar som är fast hemma i soffan?
Läs, läs, läs! Det är väl det bästa just nu? En får besöka andra ställen som inte är den egna lägenheten/huset och träffa människor som inte är de en brukar umgås med. Och så slipper en skärm (om en är som jag som fortfarande enbart läser bok-böcker). Ett extra plus är att tiden går fort när en läser, så det är ett bra sätt att kunna hålla ut tills våren kommer igång på riktigt, en vår som förhoppningsvis ger oss lite större andrum.