Våra medlemmar stod på Bokmässan - Hur var det?
När årets Bokmässa gick av stapeln i Göteborg, tog våra medlemmar och skribenter över vår monter för att mingla, nätverka, informera och visa upp sina och KulturUngdoms projekt. Kul tycker vi! Men vad tyckte våra medlemmar om upplevelsen?
Vår krönikör - Felicia E. Romero berättar:
Jag sålde en bok till Marcus Berggren! Det var ett spontant litet stuts jag gjorde mot hans blickfång när han närmade sig oss i gången från barnavdelningen. Jag utbrast samtidigt ”Marcus!”, vilket såklart fick honom att stanna. I hans förvirrade tystnad försökte jag att skratta ”hahaha det var ju lite konstigt att säga Marcus som att jag kände dig”.
Bokmässan var en superfin vecka! På riktigt så lärde jag känna typ 7 olika människor. Fast det var inte bara att nätverka, det var inspirationen också. Jag började göra ett poddavsnitt som kommer ut så småningom. Jag svängde runt, kollade på böcker och drack utställar-kaffe. Det som var jobbigt var själva grejen med att vara instängd så många timmar med hårt arbetande likasinnade ”litteraturälskare” som du själv (och att vara samma gamla flugor på samma skitkorv). Detta inspirerade till en krönika som kan läsas här.
Författaren Hanna Axelsson berättar:
Att vara med på Bokmässan gav oss på Kanaanexpressen (vårt projekt), enligt min mening, ett antal oväntade inblickar. För det första var det intressant att vara med och rigga upp och rigga ner: att man fick en inblick i vilket maskineri det ligger bakom ett så stort event.
En annan grej jag spontant fann intressant var hur bemötandet förändrades beroende på om man bar de orangea arrangörskorten jämfört med de vanliga. De fungerade som ”konversationsstartare” med andra arrangörer i och med att man då ofta spontant fick frågor som vilken arrangör man ställde ut med eller vad man gjorde osv. Att ”networking” kunde vara att ”bara” gå runt med utställarkort hade jag inte väntat mig. Men väldigt väldigt roligt och givande. Chansen att kunna visa upp sig som aktör i ett professionellt sammanhang var roligt, kändes lite som att man faktiskt kommit någonstans.
Det mest oväntade tror jag var hur givande det var att ställa ut med andra! För även om det ibland blev lite rörigt med schemat med vem som vaktade montern vid vilket tillfälle, så fick man ju dels träffa nya människor men även chansen att gå på mässan samt att gå på seminarierna. Detta just för att man kunde byta av inte hela tiden behövde vakta sin egen monter. Kombinationen av att vara både utställare och mässbesökare samtidigt (och under flera dagar) gav en möjlighet att verkligen iaktta mässan som maskineri och hur stämningen skilde sig lite åt beroende på om det var mest branschfolk (torsdagen) eller den mer fokus på den bokintresserade allmänheten (lördag-söndag).
Att gå på seminarier var väldigt givande för mig personligen. Jag hade aldrig tidigare besökt dessa, så i allmänhet var det bara väldigt roligt att gå på dem. Men de förmedlade även känslan och insikten av hur bred bokbranschen är. Att det vi brukar kalla förlagsverksamhet inte bara behöver vara strikt fokuserad på utgivningen av böcker, utan även kan handla om att bjuda in till olika typer av samhällsdiskussion. Den aspekten var jag såklart medveten om sedan innan, men här blev det oerhört tydligt, vilket jag fann intressant.
Vi är glada att våra medlemmar fick ut något av denna upplevelse! Kanske blir det en ny chans nästa år för våra skribenter där ute? Bli medlem så får du info om och när det i så fall dyker upp som möjlighet igen!