Skip to main content
21 okt 2024 Lisa Sterner

Krönika: Konsten att konversera vid släktträffar

Släktträffar. De där tillställningarna där du egentligen bara vill dyka upp, äta mormors köttbullar och dra innan någon hinner fråga om framtidsplaner eller kommentera mängden köttbullar på din tallrik. Men istället blir det ett maraton i att undvika pinsamma frågor, känsliga diskussioner och så klart att hamna bredvid den där släktingen som aldrig vet när det är dags att sluta prata och spenderar all sin tid på flashback. 

Vi börjar med det mest uppenbara: politik. För om du på riktigt vill att middagen ska explodera i en storm av åsikter, är det bara att nämna något om vad som händer i världen just nu. Det börjar alltid med en harmlös kommentar som “Jaha, vad tycker ni om valet då?”. Sekunden efter känns det som om hela bordet är ett debattprogram på hög volym. Det spelar ingen roll vad du säger, nån kommer ta det personligt! Och plötsligt är du fångad i mitten av ett familjedrama likt en korseld. Lita på mig, undvik detta till varje pris. Om någon ens snuddar vid ämnet, var snabb på att slänga ur dig något som “Oj, har ni sett den nya säsongen av den serien alla snackar om?”. Det räddar dig (och andra) från katastrof.

Nästa varningsskylt är religion. Det är lite som politikens kusin, fast (enligt många) värre. Här kan stämningen bli riktigt stel, speciellt om du har en släkting som försöker konvertera folk och en annan som helst vill prata om hur oviktigt allt är. Tänk dig en scen där moster Anna börjar tala om en högre kraft medan din kusin Axel himlar med ögonen och muttrar om vetenskap och hur religion är orsaken till allt dåligt här i världen. Vad gör du då? Jo, du byter ämne igen! “Någon som varit ute och rest på sistone?” funkar alltid. Folk älskar att prata om resor - och sig själva. Det är en säker zon, där ingen kan starta ett krig (förhoppningsvis).

Men okej, allt är inte katastrof. Det finns faktiskt en räddning på varje släktträff, och det är gemensamma intressen. Popkultur, spel, eller senaste snackisen på sociala medier - det är alltid något som alla kan relatera till, eller åtminstone låtsas relatera till. Du har den där kusinen som älskar att argumentera med folk på sociala medier, en morfar som gått på bio för första gången sedan sekelskiftet, och plötsligt pratar alla om samma grej. Om du hittar det där gemensamma, kan ni faktiskt ha kul ihop. Ett tips är att hålla koll på populära filmer, serier eller band som alla kan diskutera om. Då slipper du sitta där och vrida dig av obekväma samtal.

Och om allt går fel, trots dina tappra försök till en kulturhjärna? Mat. Mat räddar alltid. Släktträffar är fyllda av människor som antingen älskar att laga mat, prata om mat, eller äta mat! Så om konversationen börjar bli obekväm, ta upp senaste receptet du testade (eller googla snabbt om du inte har något på rak arm). Plötsligt diskuterar alla hur man bäst lyckas med surdegsbröd, och du kan andas ut. Ingen börjar bråka om mat - det är den oskrivna regeln här.

Nu till det lite mer moderna och kontroversiella: hållbarhet och allt som är woke. Ja, det är viktigt. Och nej, alla är inte helt med på noterna. Kanske har du börjat dra ner på plasten hemma eller demonstrerat mer än vanligt, men om du börjar dra upp detaljerna för mycket, kan det lätt bli en föreläsning och din farfar kommer sucka över din kvinnliga kusin som inte bär klänning. Istället kan du hålla det lätt. Berätta att du börjat cykla mer eller shoppa secondhand utan att det låter som om du försöker rädda världen på egen hand. För tro mig, alla är inte redo för den diskussionen, och vissa kommer bara skaka på huvudet och muttra om “ungdomar nuförtiden”. Så spela smart - håll det enkelt!

Släktträffar handlar i slutändan om att överleva utan att få ett nervsammanbrott. Och med lite list och rätt samtalsämnen kan du faktiskt göra det, och ha kul under tiden. Så nästa gång du står där med en tallrik potatissallad och köttbullar och en släkting som närmar sig med den där blicken, kom ihåg: håll det enkelt, håll det gemensamt och om allt går åt skogen - prata om vädret.


Detta är en krönika. Ställningstaganden och analyser är skribentens egna. Kultur Ungdom är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Verksamheten utgår från de unga medlemmarnas initiativ.