Krönika: Några saker jag lärde mig på konstskola
Jag har spenderat ett antal år av mitt liv med att studera media och illustration. Vissa anser att alla dessa studier inom just dessa ämnesområden är och var ett slöseri med tid och pengar. De åsikterna tänker jag lämna åt vissa andra eftersom jag inte kan gå tillbaka och ändra någonting, eller önskar att göra det. Detta betyder inte att konstskola är rätt väg att gå för alla, men det kan finnas lärdomar därifrån som är nyttigt för en större del av allmänheten att ta del av. Notera att jag också lärde mig andra saker än de som nämns här, men de sakerna är inte lika allmännyttiga.
1. Folk behöver inte fatta vad du håller på med, men det kan vara kul om de gör det
Nej, folk behöver inte alltid förstå vad det är du gör eller varför, det är okej att bara skapa och göra saker för sig själv. Men samtidigt kan man då inte vara upprörd över att folk ifrågasätter vad det är som pågår eller att de inte tycker att dina grejer är lika djupa och häftiga som du tycker. Vill du att människor ska tycka dina saker är djupa och häftiga måste du oftast jobba aktivt med de människorna i åtanke, eller i alla fall tänka på dem lite då och då.
2. Du kan inte vänta med att börja tills du känner passion eller ett flow
Man känner inte alltid för att skapa eller göra grejer, detta är okej, men vill man hålla på med skapande behöver man öva på att börja även när man inte känner för det. Att sätta igång sin passion och flow är en förmåga som kan tränas. För att vara ärlig så lärde jag mig faktiskt inte detta på konstskola, min mamma berättade det, men hon har i sin tur gått på konstskola så jag känner att det ändå räknas.
3. Käfta emot (situationsspecifikt)
Ibland måste man helt enkelt käfta emot, detta är dock situationsspecifikt och man bör inte alltid göra det. Jag är en person som lutar mer åt att käfta emot vid de flesta tillfällena, så jag vet att det inte alltid fungerar. Men generellt ska man käfta emot i situationer där käftandet kan leda till en förändring eller när ett ställningstagande är viktigt att göra.
4. Käfta inte emot (situationsspecifikt)
Ibland ska man helt enkelt bara vara tyst, detta är dock situationsspecifikt och man bör inte alltid vara tyst. Den främsta situationen man bör vara tyst i på en konstskola är när man får feedback man inte håller med om. I dessa lägen är det bäst att bara vara tyst, för en diskussion, eller snarare en argumentation, kommer inte leda till en förändring i den kritik du får utan snarare cementera den hos kritikern samt göra andra mindre benägna att faktiskt ge dig konstruktiv feedback.
5. Städa mikrovågsugnen och skicka inte massmail
Detta kan anses vara två banala saker, men jag kan av erfarenhet delge att så inte är fallet. Om din mat exploderar över hela mikrovågsugnen så bit ihop och torka bort det. Om du istället väljer att fly brottsplatsen men återvänder vid ett senare tillfälle, då funkar det att mikra en skål med vatten, citronsaft och lite ättika i ett par minuter, det mesta lossnar på det sättet.
Det är skillnad på knapparna “Svara avsändare” och “Svara alla”, var noga med vilken av dessa du klickar på om du inte vill bli uthängd på din skolas roast/cringe instagramkonto. Ja, vissa universitet har dessa och det finns sällan någonting att göra åt det.
6. Folk bryr sig mer och mindre än vad du tror
Ja, folk bryr sig, men de gör det också inte. Vad jag menar med detta är att du bör be om hjälp och stöd om du behöver det, för folk bryr sig generellt om varandra. Folk bryr sig sällan om du har fått hjälp för att klara av en sak utan ser det snarare som någonting neutralt eller positivt. Människor är oftast någorlunda mer upptagna med att lösa sina egna problem än de är med att klaga över att någon annan har fått hjälp med sitt. Och anser folk att det är negativt eller “fusk” att någon har fått den hjälp de behöver, då är det ett utmärkt tillfälle att käfta emot.
Detta är några av sakerna jag lärde mig under mina år på konstskola, vissa av dem kan verka självklara eller banala, någonting som varje människa borde veta, men av erfarenhet kan jag säga att så inte alltid är fallet. Nu har jag aldrig låtit min mat explodera i en mikrovågsugn utan att torka av det, men andra har, och jag vet att alla andra människor inte vet om alla de övriga sakerna jag nämnt här. För den mänskliga upplevelsen är sällan unik, detta innebär tyvärr att det man går igenom sällan är speciellt på det stora hela, men det innebär också att det finns andra som förstår, och det är nog ändå en nettovinst.
Detta är en krönika. Ställningstaganden och analyser är skribentens egna. Kultur Ungdom är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Verksamheten utgår från de unga medlemmarnas initiativ.