Skip to main content
12 feb 2025 Lucas Svangård

Månadens poet: Linus Persson

Säg hej till februaris krönikör, Linus! Med sina 22 år från Skövde, sätter han ord under känslosamma perioder och uttrycker det genom konst på olika sätt. Lär känna Linus lite mer i intervjun nedan, och förbered dig på en månad full av målande ord - med start imorgon.

Vem är du?
Jag heter Linus Persson, är 22 år, och är uppvuxen i en liten bruksort på schlätta i Skaraborg. Därefter har jag även bott på internat i vackra lilla Horred, där jag gick på Helsjöns folkhögskola i ett läsår. Jag tog sedan ett år filmvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö, innan jag flyttade igen för 9 månaders språkstudier i Tokyo. Nu har jag landat på schlätta igen, i Skövde, men planerar snart att dra mig ut på nya äventyr i Göteborg där jag ska utbilda mig till lärare.

Kort och gott skulle jag nog beskriva mig själv som en eklektisk person. Jag är i min natur nyfiken kring många olika saker, inte minst konst och andra kulturer. Det har lett till att jag ofta söker mig bortom det som är alldeles mitt framför mig, och därför också fått ta emot influenser från många olika håll.

Vad betyder poesin och skrivandet för dig?
Poesin och skrivandet har en ganska flyktig roll i mitt liv. De är mycket viktiga aspekter ibland, särskilt när jag har tunga emotionella perioder. Då kan jag skriva jättemycket under en kort tid. Under sådana perioder blir det allt från poesi till skönlitteratur och dagboksinlägg. Medan jag kan ha månadslånga perioder där det inte är någon verksamhet alls.

Jag skulle nog inte heller vilja kalla mig själv för poet. Utan snarare skulle jag nog kalla mig för konstnär. När jag arbetar med poesi manifesterar det sig i olika former, det kan vara text, men likväl kan det vara en målning eller en kortfilm. Dessa verk har ofta en poetisk prägel, eller kan vara baserade på en dikt eller annan text jag skrivit, men rent definitionsmässigt är de inte renodlad poesi.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Alla tre dikter hör till samma tema, två av dem är något satiriska medan den tredje är något allvarligare. Social rättvisa är det som håller dem samman, och de är alla skrivna på ett enkelt sätt utan många metaforer. Däremot tror jag absolut att de kan vara tankeväckande.

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Min absoluta favoritpoet är helt klart Kristina Lugn. Det är något i hennes texter som är enkelt, komplicerat, sorgset och vackert på samma gång. Hundstunden har jag läst om många gånger.

Ett annat tips är Turid Lundqvist. Hon är för mig känd främst som musiker, men hennes låttexter är klockren poesi. Som mest aktiv på 1960 och 1970-talen under musikrörelsens tid gjorde hon ett fenomenalt jobb med att föra fram åtminstone en kvinnlig röst inom en rörelse som var starkt mansdominerad.

Mitt sista tips är en japansk poet vid namn Chuuya Nakahara. Han tog inspiration från tidig experimentell poesi från Frankrike, dadaism med mera. Han blev bara 30 år, och gick bort 1937. Under den tiden hade han dock hunnit skriva 350 texter. Många av hans texter finns översatta till engelska. Min favorit är “Circus”, och även om man inte förstår japanska låter den mycket vackert uppläst på originalspråket.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Inte för tillfället. Jag håller det mesta jag skriver relativt hemligt. Men det kanske kommer upp något, någonstans, någon gång.