Web
Analytics
Skip to main content

Veckans scenkonstnär - Degen utan namn

En scenkonstnär kan göra så många olika saker! Idag får ni möta en nystartad performancegrupp som kallar sig Degen utan Namn. I Veckans scenkonstnär så vill vi ge er ett urval av vad unga scenkonstnärer i vår region gör och låta dem inspirera er till att själva skapa, utföra och arrangera scenkonst. För att scenkonst kan vara en plats för alla att vara sig själva. En plats att göra det som är känns kul och viktigt för just dig!

Vi är en nystartad performancegrupp som kallar oss Degen utan Namn. Den består av mig, Ajami Solros som är 30 år och bor i Göteborg samt min kollega Lex Eliot Rose som är 26 år och bor i Lund. Gruppen föddes i en trädkoja i Lund, juni 2020. Tillsammans är vi en VI-kropp, en deg.

Vi jobbar med queer performancekonst för att vi tycker det är viktigt att leka, göra, testa, utforska, våga, vara nyfikna, inte-döma, kommunicera, vara öppna och porösa med varandra, och med vår publik. Vi gillar performancekonst för att det är levande, det är process och det involverar och öppnar våra och vår publiks kroppar och rummet till varandra. Genom att jobba med performance tillsammans får vi kroppsliga erfarenheter som följer med oss i vardagen.

Som två queera individer finner vi styrka och kraft i att mötas i en kropp, i en deg. Att på ett lekfullt och nyfiket sätt arbeta tillsammans i gruppen och inkludera andra ger oss egenmakt och gemenskap i ett samhälle där queera kroppar och individer möter förtryck, utanförskap och ensamhet. Vi tänjer på gränser, föreställningar och normer och använder degen som redskap, både konkret och metaforiskt, för att undersöka våra olika gemensamma kroppar. Ett frirum där vi som queers kan andas och där vi som konstnärer kan utvecklas, våga och leka. En lek som också bidrar till att förändra det som förtrycker och till att skapa gemenskap istället för utanförskap.

Följ oss gärna på vårt instagramkonto: @degenutannamn

Vi ställer ut verk på Valands decembersalong på Göteborgs Konstförening 11-19 december, Kastellgatan 9 Göteborg. Öppet lördag-söndag 12-16. onsdag-fredag 13-17
En får gärna komma och kolla!
Degliga hälsningar,
Degen utan Namn

 

Taggar: Scenkonst