Web
Analytics
Skip to main content

En scenkonstsommar på Tjörn

I somras har KulturUngdom samarbetat med inte mindre än två projekt som har ägt rum på Tjörn. Det blev en barnföreställning "Det klumpiga trollet" och dansworkshopen "Lika värde" för ungdomar med danskompaniet Spinn.

Lilla Sommarteatern – Det klumpiga trollet
Ett troll har tappat bort sig under en storm och hamnat i människornas värld. I människornas värld verkar allt så krångligt och svårt. Kommer han nånsin att hitta tillbaka till Trollskogen?

Genom projektet Lilla Sommarteatern satte åtta feriearbetare, i åldrarna 15-17 år, upp föreställningen "Det klumpiga trollet" på Sundsby säteri. Teamet skrev manus, byggde scenografi, sydde kostymer, fixade med teknik och repeterade. Efter två veckors förberedelser var det dags för uppspel på säteriet, som ligger på en gammal gård med en intressant historia på ön Mjörn.

Under föreställningsdagarna ordnade skådespelarna med sina förberedelser, sminkade sig, värmde upp och proddarna (de som jobbade med produktionen) fixade iordning scenen och tog emot publiken.

"Det är väldigt fint att alla ungdomar är med i alla moment under hela vägen. Även under föreställningen har alla en uppgift, skådespelarna kör sin barnpjäs som de har skrivit och proddarna blir scenarbetare som tar in och tar ut saker på scenen", säger Sebastian Wihlstrand, projektledare för Lilla Sommarteatern.

Det blev totalt sex föreställningar mellan 29 juni och 1 juli som bjöd på mycket skratt och känslor och som också väckte tankar och funderingar.

Foto: Cathrine Berntsson


Dansworkshop – Lika värde
Den 16 augusti arrangerades en dansworkshop som var öppen för alla att delta i. Danskompaniet Spinn, som höll i workshopen, är ett professionellt danskompani med dansare med och utan funktionsvariationer. Temat var mänskliga rättigheter och det dansades och byggdes egna koreografier med inspiration från barnkonventionen. Det blev ett lekfullt möte där även samtal fick ta plats.

Foto: Matilda Klamas


Lilla sommarteatern och dansworkshopen "Lika värde" genomfördes i ett samarbete mellan KulturUngdom och Delta barn & Unga Tjörns kommun.
Foto, högst upp: Sebastian Wihlstrand

Taggar: Scenkonst