Web
Analytics
Skip to main content

Utlysning: Fysik för fjärilar och scenkonstnärer på festival

Är du scenkonstnär och vill prova på att låta ditt skapande möta vetenskap? Är du sugen på att skapa ett nytt kort verk och spela det på en festival i höst? Då har du/ni möjlighet att ansöka om att delta i ett spännande nytt projekt där vetenskap möter scenkonst.

Kanske är ni en grupp som vill delta tillsammans eller kanske är du ensam och vill göra något själv på scenen. Tre akter kommer att få möjlighet att skapa konstnärliga tolkningar med utgångspunkt i en föreläsning av Fredrik Höök, professor i nano och biofysik på Chalmers. De kommer sättas samman till en kollageföreställning som ni framför på AHA! Festival 2021 i samband med att Fredrik håller samma föreläsning för publiken. 

Om tematiken för föreläsningen
Fredrik Höök kommer att lära oss om om ljus, magnetism, monarkfjärilens förflyttning och dess metamorfoser. Monarkfjärilarna migrerar från Kanada till Mexiko, men inte under en fjärlis livstid utan det tar flera generationer av fjärilar att ta sig hela vägen och sen hem igen. Hur är det möjligt? Det kommer Fredrik berätta för oss om. Utifrån det skapar ni konstnärliga tolkningar till en gemensam kollageföreställning.

Vem kan söka?
Du som är scenkonstnär mellan 20-30 år bosatt i Västra Götaland och har tidigare erfarenhet av att både uppträda live och skapa eget material. Med scenkonstnär menar vi här personer som arbetar med att skapa och framföra olika typer av sceniska/performativa verk/föreställningar/kompositioner. Exempelvis dans, teater, musik, estradpoesi eller performance. Du tycker att det verkar roligt att lära dig mer om och tolka ett vetenskapligt ämne genom att skapa scenkonst. Det krävs inga förkunskaper inom det vetenskaplig ämnet.

Tider och upplägg för projektet

Lördag 23 oktober i Göteborg kl 11-16
Föreläsning av Fredrik Höök. Efter föreläsningen äter vi lunch tillsammans och utforskar ämnet ihop genom kreativa workshops. Workshops leds av Ida Görsch som är sångerska, scenkonstnär och pedagog.

Självständigt arbete med handledning 23 oktober- 21 november
Ni kommer att utgå från era egna konstnärliga idéer och tolkningar av det som fångat ert intresse under föreläsningen och gestalta det i ett kort verk i form av en scen, koreografi, performance, musikstycke eller annan scenkonst på ca 5-8 minuter. Den 21 november ska verket vara färdigt att visas vid vår gemensamma repetition. Boka in 2 handledningstillfällen av Ida Görsch á 30 min/akt

Onsdag 10 november kl 18-19. Digitalt möte
Digitalt möte med alla deltagare för att få ta del varandras process och få överblick över hur vår föreställning tar form.

Söndag 21 november kl 11-16. Gemensam repetition
Repetition för att sätta samman materialet till en gemensam föreställning. Vid detta tillfälle ska ert verk vara färdigt att presentera på scenen.

Fredag 26 november. Genrep och föreställning
Genrep på Chalmers i deras lokaler samt föreställning i samband med Fredrik Hööks publika föreläsning och efterföljande samtal.

Vårt erbjudande

  • Varje akt erbjuds 10 000 kr på faktura exkl. moms som ett stöd för produktionskostnader och er medverkan i festivalen. (Obs! Summan gäller per akt och är alltså densamma oberoende på om det är en enskild utövare eller en grupp som blir antagen.) 
  • 2 handledningstillfällen digitalt á 30 min där du presenterar det du jobbar med och får feedback på hur du kan komma vidare i din konstnärliga process
  • Reseersättning för resor till gemensam workshop, repetition och föreställning från hemort i Västra Götaland
  • Mat och fika i samband med våra gemensamma träffar

Du behöver ha möjlighet att delta dessa datum:
Lördag 23 oktober kl 11-16 föreläsning av Fredrik Höök och samtal/kreativ workshop. I Göteborg.
Onsdag 10 november kl 18-19 digitalt möte
Söndag 21 november kl 11-16 gemensam repetition. I Göteborg.
Fredag 26 november (heldag.+ kväll) Genrep samt föreställning på AHA! Festival 2021. I Göteborg.

Du arbetar självständigt med handledning och förbinder dig till att ha ett färdigt verk på 5-8 minuter att presentera vid AHA.Festival 2021 den 26 november.

Hur och när anmäler jag mig?
Maila den efterfrågade informationen och svara på frågorna nedan tillDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 13 oktober. Svar om vilka som blivit antagna skickas ut via mail 15 oktober.

Var i Västra Götaland bor du/ni?
Hur gammal är du/ni?
Vilken konstform arbetar du/ni med?
Hur många är ni?
Berätta med några meningar om dig/er och hur du/ni jobbar när du/ni skapar egna konstnärliga projekt.
Berätta med några meningar om varför du/ni tycker att det här verkar vara roligt och intressant att delta i projektet och vad du hoppas få ut av din medverkan.

Kan du delta i och ta dig till och från din hemort i Västra Götaland till dessa aktiviteter?
Lördag 23 oktober kl 11-16 föreläsning av Fredrik Höök och samtal/kreativ workshop. I Göteborg.
Onsdag 10 november kl 18-19 digitalt möte
Söndag 21 november kl 11-16 gemensam repetition. I Göteborg.
Fredag 26 november (heldag.+ kväll) Genrep samt föreställning på AHA!Festival 2021. I Göteborg.

Bifoga CV och eventuella länkar till tidigare scenkonstprojekt du medverkat i.
Har du frågor kontakta maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vi ser fram emot din ansökan!

Projektet genomförs i samverkan med AHA! Festival 2021 på Chalmers.

Taggar: Vetenskapelser