Web
Analytics
Skip to main content

ROSEMARY stegar upp en ny väg för finansiering av scenkonst

Tova Ekenberg åkte med KulturUngdom till Scenkonstbiennalen i Västerås. Där intervjuade hon Tilda Henriksson och Jonna Ljunggren som är med i Rosemary, en på många sätt banbrytande föreställning.

9 juni 2022 / Västerås

Medverkande:
J - Jonna Ljunggren, projektledare
T - Tilda Henriksson, del av projektgruppen

Båda utbildade på mimskådespeleri-programmet i Stockholm och medverkar i Rosemary. Intervjuare:Tova Ekenberg för KulturUngdom


Rosemary - kan ni berätta vad är det är för någon som inte vet?
T: Det är ett turbo projekt! Som inspirerades av ett seminarium från förra Scenkonstbiennalen. 

J: Mimplattformen hade ett samtal -

T: om vad vi önskar oss för framtid för mimen. Och då kom det upp, att vi skulle vilja göra lite större saker, göra scenkonst för vuxna också. För det finns ju, men det har blivit så att det finns mycket mimföreställningar för unga. Det är toppen, men vi vill ju även utveckla vårt hantverk.

J: Vår konstform!

Så man kan säga att fröet sattes i jord under förra biennalen när ni samlades?
J: Mm, ja precis, för det är också så att vi träffas ju aldrig alltihopa utan mimskådespelare är så utspridda. Vi hamnar i ensembler lite överallt men är ju aldrig tillsammans. Och det finns heller inte ett forum att utveckla konstformen på.

Rosemary är ju speciell på olika sätt,  förutom att det riktar sig till en vuxen publik. T.ex. att ni är så många, och med många regissörer.
T: Det har varit mycket, kan man säga. Vi gör ju det här ideellt. Eller, vi har sökt mycket olika pengar från olika ställen men det är ett så ovanligt projekt så jag tror att man blir lite; vad är det här, det här passar inte in någon ram, eller, det här kan vi inte ge pengar till. Så vi har fått hjälp via Kickstarter för att få ihop pengar till det här, till resor och scen och lite sånt.

J: Och det har ju ändå gått bra att vara många regissörer, alla har ju repat på varsitt håll och fått ansvar för varsitt stycke. Det är nu när vi samlas med ytterligare en regissör som har ansvar för helheten som det blir lite klurigare. När är det mitt stycke och när pratar du om helheter? Men det är också spännande att möta de utmaningarna.

T: Vi har jobbat med det här sen förra sommaren. Sen så har vi fått jättefin respons av olika personer som bara: ja vi kan hjälp till med lokal eller… Det här finns liksom för att så många ville det.

J: Vi har inte känt oss ensamma men det har varit tungt att få ihop allting. Vi är ju inte producenter egentligen.

T: Vi är mimare.

-Skratt-

Men nu mer om processen! Jag känner inte till någon annat verk i Sverige som gått den här vägen. Det känns som ni är lite trailblazers, iallafall för ett sånt här stort projekt. Hur bestämde ni er för den här plattformen (Kickstarter) och för den här vägen tillslut?
J: Gud! Det är så länge sedan nu!

T: Hilda tog väl lite bollen, och bara: jag tänker att vi ska göra något med det här. Så vi hade ett möte då efter, funderade och kom med olika ideer… hur många ska vi vara, hur ska vi få med folk så vi inte bara är Stockholm, kan vi placera ut oss i landet…?

J: Hur kan vi göra det så stort som möjligt? Utan att alla måste träffas samtidigt. Det är ju svårt för många att ens ta ut en veckas rep. Då delade vi upp det i mindre grupper för att de skulle kunna repa när de passade dem.

Och bara en sån praktiskt grej kan ju göra att man kommer nån vart i en process, att det formar hur processen ser ut, även om det inte är på grund av att det är konstnärligt det bästa, utan det var nog mera praktiskt.

T: Hur kan vi få många på scenen samtidigt? Sen det här med temat var ju så att de pratades om att göra en klassiker. Så fick man rösta och ge olika förslag och sen blev det Rosemary för det är ju en skräckklassiker från början. Men samtidigt kanske inte det första man tänker på när man tänker klassiker. 

Det låter så spännande det här med skräck och mim, för vuxna, känns verkligen unikt. Utifrån ser det ut som att ni bara: vad vill vi verkligen göra? Vi drömmer stort, lets go.
T: Det är bra, haha.

J: Så var det. Helt klart. Så försökte vi göra det. Och nu gör vi det.

Nu gör ni det. Hur mycket pengar frågade ni efter på Kickstarter?
J: Vi frågade efter 30 tusen och fick in 39. Sen hade inte alla pengar på kontot när det skulle dras….! Haha. Så vi fick ut 30. Så vi har fått pengar från mim-plattformen också, de har stöttat oss.

Och då går de här pengarna till?
T: Resor! För deltagarna. Vi har inte råd att betala ut någon lön, tyvärr, så alla gör det ideellt.

Så trots att ni fick ihop 40 tusen ca, så är det ändå ideellt, det är alltså så ni inte går back utan ska kunna göra det här verket. Och sen är det många händer som har skjutit till och stöttar er.
T: Alla som är med i projektet. Tanken var att alla som vill vara med, alla som bara kände att jag kan repa en vecka, eller jag kan göra regi, eller ljus, det låter jättekul.

J: Ja, de har ju bidragit med en hel arbetsvecka, det är ju inte bara kickstarters som gett pengar, vet inte hur mycket timmar vi lagt själva. Det är ju hur mycket som helst. Men ja, det är så fint, alla vill verkligen!

T: Fast om vi inte hade fått några pengar alls hade det inte gått.

J: Nej, precis.

Och nu har ni premiär om några timmar, hur känns det?
J: Ja, det känns jävligt peppigt, jag är så peppad. Vad känner du Tilda?

T: Ja, jag var ju så peppad inför detta men nu har jag nog lite performer-hjärnan på. Men jag tycker det ska bli jättekul att se det hända. Jag tycker det var jättekul, när vi kom in i söndags, då alla var i salen, då var det som att nu är det på riktigt, för det var första gången vi träffades allihopa.

J: Ja, det berörde mig så djupt! Man blev helt så här…

T: Är det det här vi håller på med? Fylld av kraft!

J: Kraften ja! Som det ju ändå har varit. Vi har ju bara setts digital, så plötsligt var all där, äh, det var coolt! 


Faktaruta:

  • Romanen Rosemary's baby, som verket är baserat på, skrevs av Ira Levin 1967 
  • Föreställningen Rosemary hade premiär den 9 onde Juni på Scenkonstbiennalen 2022. I den medverkar bland annat 30 mimare och 6 regissörer.
  • Kickstarter.com är en plattform för att med hjälp av donationer också kallat "crowdsourcing" få ihop pengar till projekt.
Taggar: Scenkonst