Web
Analytics
Skip to main content

Träffa vår spelkonsulent

Hur är det att jobba på KulturUngdom? Idag möter vi vår spelkonsulent Sanna Vuorenmaa som jobbar med att främja spelkultur, spelskapande och att stötta unga kulturutövare i vår region.


Namn: Sanna Vuorenmaa
Ålder: 35
Sysselsättning på KulturUngdom: Spelkonsulent
Vad brinner du för? Att skapa platser och tillfällen där personer möts, helst såklart kopplat till spelkultur. Och att ha roligt i livet, det är viktigt!
Hur länge har du jobbat på KulturUngdom? Sedan maj 2023


Hej Sanna! Hur kommer det sig att du började jobba på KulturUngdom?
Jag hade redan ett annat jobb i Göteborg och planerade att flytta till stan. Sedan började fler och fler av mina vänner att tipsa mig om den nya tjänsten som Spelkonsulent och när jag läste jobbannonsen insåg jag att det här är ju mitt jobb, haha. Det verkade vara en perfekt tjänst och en jätterolig organisation som jag verkligen ville bidra till! Och att få jobba med unga och spelkutur - en dröm! 

Vad är spelkultur?
Spelkultur är ett ganska brett begrepp som oftas innefattar digitala spel (datorspel, tv-spel, LAN, e-sport), levande spel (lajv och airsoft/paintball), bordsspel (brädspel, rollspel, kortspel, figurspel) och fandomkultur (cosplay, fantastik, anime och manga). Nästan alla unga i dag spelar någon form av spel. Därför är det självklart att vi ska jobba med spelkultur för att matcha ungas intressen! Eftersom spelkultur är en så bred kulturform så har vi möjlighet att verkligen nå ut, på ett sätt som andra kulturformer inte har.

Spelkulturen har en allt viktigare roll för ungas sociala sammanhang. Studier visar att 9 av 10 15-24:åringar spelar spel och många gör det just för det sociala sammanhanget. Spel har för många blivit en naturlig del av att umgås med vänner och lära känna nya personer..

Jag tycker glädjande att rollspel har fått ett rejäl uppsving bland unga. Den gamla stereotypen är ju att det är män som spelar tillsammans i en källare, men det har verkligen ändrats. Jag möter många unga som spelar tillsammans. Vill du börja du med? Kolla in Bonniers rollspelsskola:


Vad har du för egen bakgrund inom spel?
Jag har alltid spelat spel! På ett eller annat sätt. Jag suktade längtande som barn när jag satt brevid min kusin som spelade datorspel, eftersom min familj inte hade råd att köpa en speldator. Istället ritade jag The Sims-hus med penna och papper. Jag spelade brädspel, läste fantasy och drömde om att få vara med i Sagan om ringen. Sedan hittade jag lajv och har nu i över 20 år varit aktiv inom lajv, rollspel, brädspel och konvent - både ideellt och professionellt.

Vad gör en spelkonsulent?
Jag jobbar med att främja spelkultur, spelskapande och att supporta unga kulturutövare i vår region. Krasst sätt betyder det att jag finns här för att coacha och stötta både unga och äldre som jobbar med unga att kunna skapa mer spelkultur! Vi jobbar på flera olika spännande satsningar till nästa år, håll utkik i våra kanaler för att få veta när vi annonserar utlysningar och annat kul!

Du har arrangerat många olika spelkonvent genom åren. Vilka utmaningar och möjligheter ser du med den typen av evenemang?
Det är alltid lurigt att få ihop ekonomin. Många spelkonvent och andra event arrangeras ideellt. Där är det toppen att K-pengar finns så att vi kan underlätta den ekonomiska biten nu när andra typer av bidrag dras ned på. Möjligheterna är många! Det finns ett stort intresse för spelkultur och jag tycker att det är fantastiskt att det är en kulturform som intresserar allt från barn till pensionärer. Att få spela och prata om sitt nördintresse är ett fantastiskt sätt att mötas och umgås på!

Har du några speltips till våra medlemmar?
Precis som många andra är jag fast i Baldurs Gate 3, det är galet kul! Ett brädspel jag gillar lite extra mycket just nu är Cartographers, ett mysigt spel som går att spela många och där även nya lätt förstår reglerna. Sen är jag med och arrangerar Sveriges största lajvkonvent Prolog i Trollhättan i februari, det ser jag fram emot!


Vill du arrangera ett LAN eller släppa ett nytt rollspel eller brädspel? Behöver du bidrag för att dra ihop ett game jam eller kanske hjälp med att hitta en lokal till ditt cosplayevent eller ditt lajv? Vi hjälper till med att förverkliga dina drömmar inom spelkultur och kan bidra med både pengar, idéer, kontakter och erfarenhet. Vi kan hjälpa till med det mesta och diskuterar gärna. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Taggar: Spel