Web
Analytics
Skip to main content

Yellow Jacket Collective på Colchester Fringe Festival

I oktober fick jag (Rannhvi Mebius Jormin, red. anm) och min kollega Amélie Roch möjlighet att besöka Colchester Fringe Festival tack vare KulturUngdom i samarbete med Gothenburg Fringe Festival. Fringe-festivalerna finns över hela världen och sätter ljus på scenkonst som ofta faller mellan raderna i genre och alltså befinner sig “on the fringe”.

Amélie och jag reste till Colchester Frige med vårt senaste verk BLUE - Turning Tide, en dansföreställning som undersöker associationer och symbolik kopplat till färgen blå. Som duo startade vi i början av 2021 Yellow Jacket Collective. Förra året besökte vi Sveriges tre Fringe-festivaler i Göteborg, Stockholm och Tranås och var därför bekanta med konceptet. Detta var dock första gången vi fått möjlighet att presentera föreställningen internationellt. Vi var pirriga för hur det skulle mottagas i en annan kultur…

Colchester är en liten stad i England, strax norr om London. Festivalen löpte onsdag-söndag och omfattade ett flertal scener, allt ifrån traditionella teatersalonger till barer, alla med gångavstånd sinsemellan. Detta bidrog till att vi hann se många föreställningar, även de dagar vi själva spelade eller repeterade. Det fanns ett brett programurval att välja från på 38 akter. Festivalen hade ett speciellt fokus på programmering av LGBTQ+ vilket vi anser värdefullt och viktigt. Vi upplevde allt ifrån queer cabaret till japansk samhällssatir.

Trots att vi hade tidigare erfarenhet av hur Fringefestivaler kan gå till var det något särskilt med Colchester. Mycket fokus låg på “artists hang out” efter att salongerna stängts igen för kvällen, vilket bidrog till en stark samhörighet oss artister emellan. Festivalen präglades av en peppande, uppmuntrande stämning snarare än konkurrens trots att det ju faktiskt är just det, konkurrens. Alla föreställningar är programlagda samtidigt och biljettintäkterna artisternas enda inkomst. Men det handlade inte om pengar eller status, det handlade om oss - konstnärerna. Det är vanligt att Fringe-artister åker runt världen över och visar sina föreställningar på flera av festivalerna. Många känner därför varandra sedan tidigare. Vi träffade några performers som medverkade i Göteborgs och Stockholms upplaga av Fringe förra året, samtidigt som vi. En samhörighet som bidrar till djupare relationer och ett starkt kontaktnät av konstnärer världen över. Ganska häftigt att få vara en del av faktiskt!

Under resans gång blev vi utmanade på flera sätt. En dag blev vi inbjudna att medverka i BBC radio Essex. Det var lika delar läskigt som spännande att svara på frågor om oss och vår dansföreställning som sändes ut till mängder lyssnare. Oj vad det är en konst att pitcha sig själv och ens verk och så viktigt att öva på. En mycket utvecklande erfarenhet! En annan utmaning var att navigera ett nytt land och ny festival gällande kommunikation med samordnare och tekniker. Tur att vi hade Chris från Gothenburg Fringe med oss som agerade producent. Det blev mer påtagligt än någonsin vilken viktig roll producenter har. På grund av ekonomiska skäl har Amélie och jag tidigare tagit på oss den rollen själva. Efter denna upplevelse känns det nästan omöjligt att gå tillbaka till det. Att kunna viga sitt fulla fokus till konsten och utförandet med tryggheten att någon annan sköter planering, koordinering, marknadsföring och kommunikation - game changer! Vilken lyx!


Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att det vi tar med oss mest från vår upplevelse av Colchester Fringe är vikten av stöd och community. Som konstnärer, oavsett konstform, är det lätt att känna sig ensam och tyngd av ansvar med jämna mellanrum. I Colchester fick vi både uppleva känslan av stöd från en producent och stark samhörighet med festivalens andra artister. För oss var detta det mest betydelsefulla med hela resan. 

Vi fick jättefin respons från publiken på våra föreställningar och är mycket nöjda med vår upplevelse. Vi återvände hem matade med inspiration från alla underbara konstnärer vi mött och alla fantastiska föreställningar vi har fått förmånen att se. Tusen tack till KulturUngdom och Gothenburg Fringe att ni gjorde detta möjligt! Tips, om du får chansen - besök Colchester Fringe!

/Rannhvi Mebius Jormin

Besök oss gärna på Instagram:
Yellow Jacket Collective @yellow.jacket.collective 
https://www.instagram.com/yellow.jacket.collective/

Gothenburg Fringe @gbgfringe
https://www.instagram.com/gbgfringe

Colchester Fringe @colchesterfringe
https://www.instagram.com/colchesterfringe


KulturUngdom är en ideell förening som verkar av, med och för unga som tar initiativ inom kultur. Är du medlem hos oss och vill få hjälp med ditt projekt, bolla idéer om vilka stöd som finns att ta del av i regionen eller att vi lyfter dig och ditt projekt på sociala medier? Tveka inte att kontakta oss!

Taggar: Scenkonst